AK Parti Antalya Milletvekili ve TBMM Tarım Orman Köyişleri Komisyonu üyesi Hüseyin Samani, İsrail menşeli tohum kullanımının yüzde 5’ler seviyesine gerilediğini söyledi. Bu azalmanın devam ettiğini ve yerli tohumların payının her geçen gün arttığını ifade eden Samani, “Türkiye, tohumda artık İsrail’e muhtaç değildir.” dedi.
Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (BATEM)’nü ziyaret eden Hüseyin Samani, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Araştırma Laboratuvarı ile Kocayatak Sebzecilik Birimi’ni gezdi.
2002’den 2012 yılına Türk tohumculuk sektörünün geldiği noktayı anlatan Samani, 1985’te tohum ithalatının serbest bırakılmasıyla birlikte özellikle ticari sebze tohumlarının tamamına yakınının yurt dışından ithal edilir hale geldiğini söyledi.
Yıllarca büyük payın İsrail tohumlarına ait olduğunu hatırlatan Samani, 2002’den bu yana yapılan ciddi çalışmalarla yerli tohum üretiminin önemli ölçüde arttığını kaydetti.
Türkiye’de bir dönem çoğunlukla İsrail menşeli tohumlar kullanılırken, bugün sektördeki paylarının yüzde 5’ler seviyesine kadar gerilediğini dile kaydeden Samani, “Bu azalma trendi devam etmektedir. Yerli tohumların payı ise her geçen gün artmaktadır. Türkiye, tohumda ihracat dönemine geçmiş bir ülke konumundadır. Türkiye, tohumda artık İsrail’e muhtaç değildir.” diye konuştu. Tohum üretiminin stratejik öneme sahip olduğuna değinen Samani, “Kaliteli bir tohumluk ile üretim yüzde 25 ile 300 oranında artırılabilir.” dedi.
Dünya tohum ticaretinin yaklaşık 42 milyar dolar, Türkiye’de bu rakamın 650 milyon dolar civarında olduğunu tahmin edildiğini ifade eden Samani, sektörle ilgili şu bilgiyi verdi: “Türkiye’de tohumculuk sektörünün üretimi yıllar itibariyle sürekli artmaktadır. Son yıllarda uygulanan politikalar ile toplam tohumluk üretimi yüzde 243’lük artış göstererek, 2002 yılında 145 bin ton iken, 2010 yılında 498 bin tona ulaşmıştır. Aynı şekilde parasal değer olarak 2002 yılında 17,3 milyon dolardan, yüzde 447’lik bir artışla 94,6 milyon dolara çıkmıştır. Türkiye toplam sebze tohum ticareti ise, yaklaşık 150 milyon dolardır. Toplam sebze tohumluk ihtiyacının yüzde 52’si yerli üretim, yüzde 48’i ithalat ile karşılanmaktadır. Örtü altında yoğun olarak kullanılan hibrit sebze tohum ihtiyacının yüzde 35–40’ı yerli üretim, yüzde 60–65’i ithalat ile karşılanmaktadır. Bu rakamın 2002 yılında yüzde 5-8’lerden, 2010 yılında yüzde 35-40’lara ulaşması çok sevindirici bir durumdur. Türkiye sebze tohum üretimi; 2002 yılında bin 249 ton iken, 2009 yılında 2 bin 758 tona çıkmıştır. Sebze tohumu ihracatımız ise 2002 yılında sadece 317 bin dolardan, yüzde 3500’lük bir artışla 11,4 milyon dolara çıkmıştır. Bu rakamın 2011 yılında 15 milyon doları aştığı tahmin edilmektedir.”
Samani tohumda uygulanan yüzde 8 KDV’nin ise yüzde 1 ‘e düşürülmesi çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz