Antalya’nın ikinci derece deprem bölgesinde yer aldığına işaret eden AK Partili Büyükşehir Belediyesi meclis üyesi Yaşar Tabur, yapı denetiminden geçmemiş olan 30-35 yıllık binaların deprem dayanıklılık raporlarının çıkarılmasını istedi.
Tabur, Marmara ve Van depremlerindeki acı tablolarla karşılaşılmaması için eski binaların yoğun olduğu bölgelerde acilen kentsel dönüşüm gerçekleştirilmesini istedi.
Yaşar Tabur, yaptığı yazılı açıklamayla Türkiye’nin deprem ülkesi olduğuna dikkat çekti. 1939 Erzincan, 1999 Marmara depremlerinin Türkiye’ye büyük acılar yaşattığını, Van depreminin ise Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu gerçeğini bir kez daha acı şekilde hissettirdiğini ifade eden Tabur, Antalya için bir an önce alınması gereken tedbirleri sıraladı.
Antalya’nın, ikinci derece deprem riski taşıyan bir şehir olduğuna işaret eden Tabur, “İlimiz, yapı denetiminin kullanıldığı pilot illerden bir tanesi. Yapı denetim öncesi 30-35 yaş üzeri binaların tamamının depreme dayanıklılık raporlarının çıkartılması gerekir. Ayrıca, atık şebekesi yapıldıktan sonra, bütün binaların foseptik çukurları kullanılmıyor. Bunların da sağlam şekilde dolgu yapılarak göçüklere sebep olmayacak hale getirilmesi gerekir. Özellikle Antalya’da eski binaların yoğun olduğu bölgelerde kentsel dönüşümün zaman kaybetmeden hayata geçirilmesi gerekir.” ifadesini kullandı.
Restoran kısmında meydana gelen patlama sonucu kullanılamaz hale gelen Işıklar’daki Girne Apartmanı’nın, kentsel dönüşümün simge binalarından biri olmasını çok arzu etmesine rağmen bunun hayata geçirilemediğini, Antalya Büyükşehir Belediyesi Meclisi kararıyla binanın yıkılıp yeniden yapılmasına karar verildiğini hatırlatan Tabur, açıklamasına şöyle devam etti: “Aslında, simge ararsanız bol miktarda var. Aynı cadde üzerinde Cender Apartmanı, 2007 yılında kolonları patladığı için oturulamaz raporu sonucu boşaltıldığı halde, bugüne kadar sorunu çözülememiş. Aldığım bilgiye göre, uzun süren yargı serüveni sonucu Muratpaşa Belediyesi tarafından güçlendirme ruhsatı verilmiş. Depreme bile maruz kalmadan kolonlarının büyük bir bölümü patlayan ve kullanılamaz hale getirilen bir yapıya nasıl güçlendirme kararı verilebilir anlamakta zorlanıyorum. Keşke Girne Apartmanı için verilen yenileme kararı, aynı yerde bulunan Cender Apartmanı için de verilebilseydi.”
Van depreminin ardından, hükümetin, çürük binaların yıkılarak, kentsel dönüşümün gerçekleştirilmesi noktasında ortaya önemli bir irade koyduğunu hatırlatan Tabur, şöyle dedi: “Merkezi hükümet tarafından son yaşanan depremle birlikte kentsel dönüşüm konusunda ciddi adımlar atılmakta olduğunu görüyoruz. Tabi ki öncelikle yetkili makamların ellerini güçlendirecek yasaların çıkması gerekir. Fakat yasa da çıkartsanız, bu yasaları hayata geçirecek yürekli belediye başkanlarına ihtiyaç var. Başkanlar süratle meclislerinden gerekli düzenlemeleri geçirip işe koyulmalı. Öyle iken çürük binaların yıkılması ve yerlerine yenilerinin yapılması 10 yıllara mal olacaktır. Artık kaybedecek zamanımız kalmamıştır. Lütfen milletçe deprem anıları biriktirmeye son verelim.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz