Tasarıyı 3 büyük çay ülkesi Hindistan, Sri Lanka ve Kenya'nın İngilizce'ye çevirterek faydalanma yolunu seçtiklerini ancak Rize'ye bunun önemini anlatamadıklarını söyledi.
[**
**](https://www.mynet.com/ak-partili-vekilden-sert-sozler-2692303-myvideo)
"Er veya geç çay kanununa geleceksiniz hepiniz" diyen Ali Bayramoğlu, "Faydasını o zaman anlayacaksınız. Ama 3 tane, 5 tane zibidi, basını ele almak suretiyle, burada konuştu, dedikodusunu yaptı, beni her türlü yere soktu çıkarttı, 'çayı bilmem ne yapacak' dedi. Ben de topluma şunu anlattım; ben bu işi yapsam ne fayda olur, kaybetsem ne zarar olur?" şeklinde konuştu.
Salondaki bir vatandaşın, "En başta milletvekili arkadaşınız Lütfi Çırakoğlu karşı çıktı ama" şeklindeki çıkışına ise Ali Bayramoğlu şu şekilde cevap verdi:
"Çıkabilir. Ben de çıktığı zaman yurtdışındaydım. Geldim, kendisine söyledim. Onun için, herkes ihtisası olduğu alanlarda konuşacak. O da art niyetli söylemedi. İyi niyetle söyledi; olayın nerelere gidebileceğini o anlamda değerlendiremedi. 130 senedir bu sistemi kullanan Hindistan, 120 senedir kullanan Sri Lanka, 90 senedir kullanan Kenya. Bu 3 tane büyük çay ülkesi, bizim hazırladığımız kanunun İngilizcesi'ni bizden isteyerek kanunlarını bizim kanuna adapte etmeyi beceriyor, kendilerine faydalı olacağına inanıyor da bizim Rize'ye bunun faydalı olacağına inandıramıyoruz. Olayın dedikodusu yapıldığında senin çözümün ne kardeşim? Sen ne öneriyorsun? Seninki daha iyiyse onu yapalım. Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç'e, bunu diyorum hep. Ben karşıyım diyor. Peki, karşıysan sen ne öneriyorsun diyoruz. Ben karşıyım diyor. Bu konuda 130 saat çalışma yapıldı. O da o toplantılarda orda durdu. Söylüyoruz bu maddeye öneriniz var mı? Ben karşıyım diyor. Bir önerin var mı diyoruz. Karşıyım diyor yine. 130 saat, bu oyuncak değil. Ama bir türlü kanunun önemi anlaşılamadı."
İHA