AK Parti'nin Meclis Başkanı adayı İsmet Yılmaz

AK Parti'de, Meclis Başkanlığı'na aday göstereceği isim konusunda istişareler tamamlandı ve karar verildi.

Kulislerden gelen ilk bilgilerde Milli eğitim Bakanı Nabi Avcı ile Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın adaylık konusunda bir adım önde oldukları belirtiliyordu. Kesin karar çıktı. Meclis Başkanı Adayı İsmet Yılmaz oldu.

Resmi açıklamayı Başbakan Ahmet Davutoğlu yapıyor. Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları:

Son iki gün içinde takip ettiğiniz gibi 50’şer kişilik topluluklar halinde istişareler yaptık. Biz ilk andan itibaren cumhurbaşkanımızın partimizin kuruluşunu gerçekleştirdiği andan itibaren ortak akla değer verdik. Hem seçimin değerlendirilmesi, hem koalisyonda takınılacak tavır, hemde meclis başkanlığı konusunu gündemimizde tuttuk.

Reklam
Reklam

2 İSİM ÖNE ÇIKTI

Her bir milletvekilimizin kanaatini tek tek aldım. Yazılı olarak tarafıma bildirildi. Dün bu kanaatleri değerlendiren bir çalışmadan sonra iki arkadşaımızın isminin çok açık şekilde öne çıktığı ortaya çıktı. Sayın Nabi Avcı ve İsmet Yılmaz. Dün akşam iftarda birlikteydik. Her iki arkadaşımızla ayrı ayrı görüştük. Ve sonra birlikte görüştük.

İKİSİ DE DİĞER ARKADAŞI LEHİNE FERAGAT ETTİ

Hiçbir arkadaşımız kendi düşüncesini öne koymadı. Dün de her iki arkadaşımızla görüştüğümüzde, diğer arkadaşı lehine feragat etmesinin doğru olacağını ifade ettiler. Bu bende büyük bir memnuniyet oluşturdu. En büyük grup olarak biz Meclis başkan adayını belirlerken, hiçbir tartışma yaşamadan, en son iki isim üzerinde bu istişareler yoğunlaştığı için zikrediyorum. 300’ü aşkın arkadaş fikir beyan etmiş oldu. bu ahlaki olgunlukları dolayısıyla arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.

Bu iki arkadaşımızla ortak değerlendirmemizde bir arkadaşımızın ismi öne çıktık. Ben de kanaatimi de bugün MYK’ya aktardım. Her iki arkadaşımız da üstün vasıflara sahip arkadaşlar. Diğer ismi geçen ve vekillerimizden destek alan arkadaşlar da sahipti.

Reklam
Reklam

İSMET YILMAZ'I ÖNERMEYİ KARARLAŞTIRDIK

TBMM Başkan adaylığı için Ak Parti olarak sayın İsmet Yılmaz’ı önermeyi kararlaştırdık. Kendisi için, partimiz için, TBMM’ye katılan vekiller için hayırlı olmasını diliyorum.

Kendisi bugünden itibaren temasları yapacak. En hayırlı kararın oluşacağı kanaatimi belirtmek istiyorum.

OYLAMA NASIL YAPILACAK?

Başkanlık seçiminin ilk iki turu 30 Haziran Salı yapılacak. Eğer bu turlarda başkan seçilemezse 1 Temmuz Çarşamba günü 3. ve 4. tur gerçekleştirilecek.

Meclis Başkanlığı seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisi (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu (276) aranacak.

Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa, bu oylamada en çok oyu alan 2 aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, başkan seçilecek.

İSMET YILMAZ KİMDİR?

İsmet Yılmaz, 10 Aralık 1961'de Sivas Gürün'de doğdu. Hukukçu, Yönetici ve Gemi Mühendisi; İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Makine Bölümünden ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Yüksek lisanslarını İsveç Dünya Denizcilik Üniversitesinde "Gemi İşletmeleri Teknik Yönetimi" alanında ve Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Özel Hukuk ABD'de yaptı. Doktorasını Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü deniz hukuku alanında tamamladı. Kamu ve özel sektörde yaklaşık 20 yıl mühendis, müşavir avukat olarak çalıştı. 2002'de Denizcilik Müsteşarı olarak atandı. Türk Telekom Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevini yürüttü. 2007'de Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarlığı görevine getirildi. Anayasanın 114. maddesi uyarınca 1 Kasım 2007'de TBMM dışından Ulaştırma Bakanlığına atandı. 24. Dönem Sivas Milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 3. döneminde Vecdi Gönül'ün yerine Milli Savunma Bakanlığı'na atandı. 25. Dönem Sivas Milletvekili olarak TBMM'ye tekrar girdi. İngilizce bilen Yılmaz, evli ve 3 çocuk babasıdır.

Anahtar Kelimeler: