Akaryakıt Içindeki Kimyasal Mühür 'yeterli' Değilse Şirket Cezayı Yiyecek

Akaryakıt kaçakçılığına yönelik yeni tedbirler içeren düzenleme Meclis'ten geçti. Kaçakçılık yapanlara verilen ceza miktarı arttırılırken,...

Akaryakıt kaçakçılığına yönelik yeni tedbirler içeren düzenleme Meclis'ten geçti. Kaçakçılık yapanlara verilen ceza miktarı arttırılırken, artık Ulusal Marker (kimyasal mühür) eklemeye nezaret eden gözetim şirketleri de yükümlülüklerini yerine getirmediklerinde cezaya tabi tutulacaklar. Değişiklikle, “Numunelerde yapılacak testlerde, Ulusal Markeri gerekli şartlarda bulunmadığı tespit edilenlere...” ilgili mahkemelerce ceza verilmeme durumu da ortadan kaldırıldı. Mahkemeler artık, yeterli marker bulunmadığı takdirde de suçlulara ceza kesecek.

Reklam
Reklam

Gümrük Kanunu ile bazı kanun ve kanun hükmünde kararnamelerde düzenleme yapılmasına ilişkin kanun tasarısı Meclis'te kabul edildi. Akaryakıt kaçakçılığında problem teşkil eden eksikliklerin giderilmesi için hazırlanan değişiklikler de bulunan düzenleme ile kaçakçılığın engellenmesi için önemli yaptırımlar getirildi. Kanunun18. maddesinde yapılan değişiklikle mahkemelerin Ulusal Marker’in geçersiz, teknik düzenlemelere uygun olduğu durumlarda akaryakıt kaçakçılarına ceza vermeyebiliyordu. Örneğin İran’dan kaçak olarak teknik düzenlemelere uygun akaryakıt getiren kaçakçılara ceza verilemeyebiliyordu. Fakat yasa ile birlikte, “Numunelerde yapılacak testlerde ulusal markerın gerekli şart ve seviyede bulunmadığı laboratuvar analizi ile tespit edildiği taktirde 19 uncu madde hükümleri uygulanır.”şeklinde değiştirilerek, kaçakçılar için açık bırakılan kapı tamamen kapanmış oldu. Bundan böyle Ağır Ceza Mahkemeleri, yeterli marker bulamadığı takdirde, ceza kesmeme durumu olamayacak.

GİZLİ TANKA CEZA 13 BİNDEN 1 MİLYON LİRAYA YÜKSELTİLDİ

Reklam
Reklam

Değişiklik ile gizli tank kullananlara verilen ceza miktarında da değişikliğe gidildi. Gizli tank kullananlara daha önce verilen ceza 13 bin liraydı. Yeni düzenleme ile birlikte, ceza miktarı 1 milyon liraya çıktı. Düzenleme ile dağıtıcının bayisinde gizli tank ve düzenek yakalanırsa bundan böyle dağıtıcı da cezaya çarptırılacak.

Marker eklemleme işlemleri daha önce gözetim şirketleri eşliğinde gerçekleştiriliyordu. Bu da çeşitli sıkıntıları beraberinde getiriyordu. Yaptıkları hizmetin karşılığını dağıtım şirketlerinden para alan gözetleme işlemini yerine getirenler, dağıtıcı firmaların her dediklerini yapıyordu. Yeni düzenlemeye eklenen “Ulusal Marker uygulamalarına eşlik eden gözetleme şirketi çalışanları, artık yükümlülüklerini yerine getirmemeleri dâhilinde 250 bin lira ceza verir.” maddesi, geçmişte uygulanan usulsüzlükleri engelleyecek.

ARTIK TANK DEĞİL, BÜTÜN TESİS MÜHÜRLENECEK

Petrol kanununu düzenleyen 5015 sayılı yasanın 20’inci maddesinde yapılan düzenleme ile birlikte de kaçakçılık fillerinin tespit edildiği rafiner hariç her türlü tesislerin tüm işlemleri durdurulacak. Daha önce bayiden numune alınırken markeri geçersiz olduğu tespit edilen bayilerin, sadece markeri geçersiz olan tankı mühürleniyordu. İşletme kapatılmıyordu. Bayiler diğer tankları ile işlerine devam edebiliyordu. Düzenleme ile artık Ulusal Markeri geçersiz olduğu tespit edilen tesislerdeki tüm tanklar mühürlenecek. Ve tesisin tüm çalışmaları, açılan kamu davası sonuçlanıncaya kadar da durdurulacak. Bu süre içinde söz konusu tesis için gerçek ve tüzel kişi adı altında lisans verilmeyecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz