Akaryakıt istasyonları kapanıyor

ANKARA (İHA) - Petrol piyasasında faaliyette bulunmak için alınacak lisanslarda, başka Gayrı Sıhhi Müessese (GSM) ruhsatı olmak üzere eksik evraklar için tanınan süre 20 Mart 2005'te sona erdi. Ancak bugün itibariyle yaklaşık 12 bin bayiden 5 bin 933 bayi lisans alabildi.

Kanuna göre, lisans alamayan bayilere dağıtım firmaları tarafından akaryakıt verilmeyecek. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) lisans başvuruları için son gün olan 20 Aralık 2004 tarihinden sonra, eksik evrakların tamamlanması için tanıdığı 3 aylık süre, 20 Mart 2005 tarihi itibariyle sona erdi. EPDK'nın resmi internet sitesinde yayınlanan bilgilere göre, yaklaşık 12 bin bayiinin bugün itibariyle toplam 5 bin 933'ü lisans aldı. Bunların 5 bin 63'ünün istasyonlu, 870'inin ise istasyonsuz bayilik lisansı olduğu belirtildi. Ayrıca, 85 taşıma lisansı, 20 dağıtıcı lisansı, 4 depolama lisansı, 4 madeni yağ lisansı ve 22 adet serbest kullanıcı lisansı verildiği bildirildi.

Reklam
Reklam

Ayrıca, başvuru yapan bayilerin yaklaşık 2 bin adedinin GSM ruhsatı olmadığı ve bu yüzden lisans alamadıkları öğrenildi.
Öte yandan, EPDK yetkilileri, başvuruların tasnif çalışmalarının devam ettiğini ve lisans sayısının artacağını, sonuçların da en kısa zamanda basına açıklanacağını bildirdi. Yine, EPDK yetkililerinin açıklamasına göre, Petrol Piyasası Kanunu gereği piyasada lisanssız faaliyet yürütmek 20 Mart 2005 tarihi itibariyle yasaklanıyor. Buna göre, EPDK'nın dağıtım firmalarına bildirdiği lisanssız bayilere akaryakıt sevkıyatı yapılmayacak. Ayrıca, verilen bilgiye göre, bayilerin özellikle GSM ruhsatları için bekledikleri ek süre uzatımı Petrol Piyasası Kanunu gereği mümkün görünmüyor.