Akaryakıt kaçakçılarına ağır darbe

Gümrük Müsteşarlığına bağlı Gümrük Muhafaza Genel Müdürlüğü ekipleri, "kimyacı" adı verilen akaryakıt kaçakçılarına karşı 10 ili kapsayan operasyon gerçekleştirdi.

Operasyonda, ilk etapta 120 milyon dolarlık (yaklaşık 170 milyon YTL) akaryakıt kaçakçılığı tespit edildi.

A.A muhabirinin Gümrük Müsteşarlığı yetkililerinden aldığı bilgiye göre, Gümrük Müsteşarlığı Gümrük Muhafaza Müdürlüğü ekipleri akaryakıt kaçakçılarına karşı "Ayyıldız" adını verdikleri bir operasyon gerçekleştirdiler.

İzmit, Bilecik, Afyon, Bursa, Batman, Van, Antakya, Adana, Ankara ve Sakarya illerini kapsayan operasyon 19 Nisan 2007 tarihinde başlatıldı.Gümrük Müsteşarlığı yetkilileri,. "Son dönemlerde boya sanayinde kullanılan yasa solvent ithalatında çok önemli artışlar belirledik. Uzun izleme ve analiz çalışmasından sonra akaryakıt kaçakçılarının kimyasal ürünlerden akaryakıt ürettikleri için 'kimyacı' adını verdikleri kaçak akaryakıt imal eden firmalarla ilgili son değerlendirmemizi yaptık ve
operasyonu başlattık" diye konuştular.

Reklam
Reklam

Yaptıkları operasyonlarda ilk inceleme sonuçlarına göre son bir yıl içinde 120 milyon dolarlık akaryakıt kaçakçılığı yapıldığını saptadıklarını belirten yetkililer, firmaların ve akaryakıt istasyonlarının tüm kayıtlarına el konulduğunu bildirdiler.

Yetkililer, evraklar incelendikçe yeni dosyaların savcılıklara intikal ettirildiğini, şu ana kadar 4 kişinin tutuklandığını, 5 kişiye yurt dışı yasağı konulduğunu, 4 kişinin de adli gözetimde olduğunu ifade ettiler.

Operasyonla ilgili A.A muhabirinin sorularını yanıtlayan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Gümrük Müsteşarlığı tarihinde ilk kez gümrük sahası dışında bu kapsamda bir operasyon gerçekleştirildiğine dikkati çekti. Tüzmen, şöyle konuştu:

"Yasal olarak ithal edilen bazı kimyevi maddeler, ithal edildiği konuda değil kaçak akaryakıt yapımında kullanılmıştır. İncelemelerimiz sürmektedir. Operasyon daha da genişleyecektir. Yani operasyon sonuna kadar gidecektir. Bugün yaptığımız sadece aysbergin suyun üzerindeki görünen kısmıdır. Aşağının çok daha büyük olduğunu tespit ettik.Boya ve madeni yağ üreticileri de aralarındaki ayrık otlarını temizlemelidir. Yasa dışı işlem yapanlara karşı ortak mücadele etmeliyiz. Bu tür yasadışı işlerle uğraşanlara lisans veren kuruluşlarımız da daha dikkatli davranmalıdır. Özel sektör kuruluşlarımızla el ele verirsek yasadışı işlere karşı daha başarılı sonuçlar alırız."

Reklam
Reklam

Bakan Tüzmen, akaryakıt kaçakçılığının terör örgütüyle ilişkisi olup olmadığına ilişkin soruya da "Yaptığımız çalışmalar sırasında bu konuda ihbarlar aldık. Konuyu bu boyutuyla da inceliyoruz. Devletin diğer birimleriyle ortak incelememiz sürüyor, araştırıyoruz" dedi.

AA