Akaryakıtta indirim müjdesi

ANKARA (İHA) - Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Onursal Genel Başkanı ve Aytemiz Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Aytemiz, akaryakıt sektörünün serbestleşmesi ve rekabetin artmasıyla birlikte akaryakıt fiyatlarının önümüzdeki haftalarda düşeceğini söyledi.

1 Ocak 2005'ten itibaren serbestleşen akaryakıt sektörünü İHA'ya değerlendiren Aytemiz, serbestleşmeyle birlikte sektörün fiyatları kendi içinde oluşturacağını ve devletin yalnızca denetleyici olarak rol oynayacağını söyledi. Fiyat tespitinin ana dağıtıcı ve rafineri şirketlerince yapılacağını ifade eden Aytemiz, "Bu kanunla ithal yolu da açıldı. Daha önce akaryakıtın yüzde 60'ını TÜPRAŞ'tan almak zorunda olan firmalar, artık yüzde 100'ü yurt dışından ithal edebilecek" dedi.

Reklam
Reklam

Piyasanın serbestleşmesinin en önemli yanlarından birinin de tüketicinin korunması olduğunu kaydeden Aytemiz, "Tüketici kaliteli malı daha ucuz bir fiyata almış olacak. Tüketici korunarak, daha sağlıklı bir hizmet verilecek" diye konuştu. Önümüzdeki haftalarda, piyasanın yeni duruma alışması ve rekabetin de artmasıyla birlikte fiyatların düşeceğini de belirten Aytemiz, akaryakıt şirketlerinin yüksek kar marjlarıyla çalışmadığını savunarak, dağıtım şirketlerinin yüzde 4, bayilerin ise yüzde 4 karla çalıştığını kaydetti. Aytemiz, ana dağıtıcıların fedakarlık ederek fiyatları aşağı çekmesi durumunda, bunu bayilere, bayilerin de bu fiyatları tüketiciye yansıtacağını söyledi.

Son birkaç gündür Aytemiz Petrol dahil 4 büyük şirketin fiyatları aşağı çektiğini de bildiren Aytemiz, "Bunlar çok büyük oranlar değil; ancak fiyatlarda sürekli bir değişim olacak. Her gün; hatta 2-3 saatte bir fiyatlar değişecek. Ayrıca ham petrolün fiyatı 30 doların üzerine çıkarsa bunu fiyatlara yansıtmak zorunda kalırız. Rafineri şirketlerinin yüzde 85'i hala devletin elinde. Rafineriler az karla satış yaparsa piyasaya ucuzluk gelecektir. Rafineri çıkış fiyatları düşerse ve dağıtıcılar ithalatta ucuz tedarikçiler bulursa bu piyasada önemli bir ucuzluk meydana getirecektir" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Yeni Petrol Piyasası Kanunu ile sağlıklı bir otorite kurulduğunu da vurgulayan Aytemiz, "Sağlıklı bir pazar oluşmuştur. Herkes bu pazarda malını satmak isteyecek ve tüketici 1. sınıf malı 3. sınıf fiyata alarak yola çıkacak. Rekabet fiyat düşüşünü getirecek" dedi. Petrol borsasının da kendi kendini oluşturacağını belirten Aytemiz, "Bu borsayı da rafineriler ve dağıtıcılar oluşturuyor. Dünya piyasasında fiyatları yoğun olarak İtalyan koridoru belirliyor. Rafineriler de oradan fiyatları ayarlayarak sağlıklı bir yapıya kavuşturuyor" diye konuştu.

Mart ayında yürürlüğe girecek olan Ulusal Marker uygulaması konusunu da değerlendiren Aytemiz, böylece kalitesiz ve kaçak akaryakıtın ortadan kalkacağını belirterek, "Vatandaş ucuz da olsa pahalı da olsa doğru akaryakıtı aldığını bilecek. Kanunlar çok uygulayıcı ve cezası yüksek olduğu için kimse artık bu cezaları göze alamayacak" dedi. 2005 yılında akaryakıt sektöründe oto-kontrol sistemi oluşacağını ifade eden Aytemiz, "Sektör daha da berraklaşacak ve tüketici daha sağlıklı, daha güvenilir akaryakıt alacak. Sektör kaçakçılardan temizlenecek. Ağır cezalar olduğu için sektör daha doğru hizmet sunacak" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam