Vergi yükünün eski seviyeye gelmesi için benzinde litrede 18 kuruş, depoda 9 lira indirime gidilmesi gerekiyor.
Dünya petrol fiyatlarındaki sert düşüşün etkisiyle akaryakıt fiyatlarında yapılan indirimler benzin, motorin ve LPG’nin üzerindeki vergi yükünü zirveye çıkardı. Çünkü fiyatlar düşerken vergi yükü sabit kalmayıp daha da artıyor.
İndirim ÖTV’ye işlemedi
Akaryakıt ürünlerinden maktu tutarda Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), oransal olarak da KDV tahsil ediliyor. ÖTV maktu, yani sabit bir tutar olduğu için fiyat artış ya da azalışlarından etkilenmiyor.
Maliye, fiyat inse de çıksa da önceden belirlenmiş ÖTV'yi litre başına tahsil ediyor. KDV tahsilatı ise oransal olduğu için fiyatlar düştükçe düşüyor, arttıkça artıyor.
Yük yüzde 62,5’e çıktı
Son 6 ayda fiyatlar inerken 2 lira 18 kuruşluk ÖTV sabit kaldığı için benzinin üzerindeki vergi yükü 4 puan artarak yüzde 58,5’ten yüzde 62,5’e yükseldi. Aynı şekilde sabit 1,59 liralık ÖTV, motorinin vergi yükünü yüzde 51,6’dan yüzde 53,7’ye; litre başına 0,85’lik ÖTV de LPG’nin vergi yükünü yüzde 46’dan yüzde 49’a yükselmesine neden oldu.
Sabit ÖTV sorunu
ÖTV’nin sabit olması, fiyat indirimlerinde vergi yükünü artırdığı için halk fazladan vergi ödüyor. Eğer 6 aylık fiyat düşüşleriyle birlikte örneğin benzindeki vergi yükü de aynı düzeyde düşerek yüzde 58,5’i korumuş olsaydı, bugün ÖTV litrede 2,89 lira yerine 2,70 liraya düşecek, litre başına 18 kuruş da vergi kaynaklı indirim olacaktı.
Depo 9 lira ucuzlar
Benzer indirim litre başına motorinde 9 kuruş, LPG’de 8 kuruşu bulacaktı. Böylece 50 litrelik bir depo benzinde 9 lira, motorinde 4,5 lira ve LPG’de 4 lira daha ucuza dolacaktı.