Akaryakıtta zam sinyali

ANKARA (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Petrol ve Gaz Sektör Kurulu Toplantısı'nda 1 Ocak'tan itibaren başlayacak yeni dönemde akaryakıt maliyetlerinde artış beklendiği ifade edildi. Toplantıda ayrıca, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'na (EPDK) yapılması gereken lisans başvurularının 20 Aralık'ta sona ereceği, bu tarihe kadar eksik evraklarla dahi olsa başvurularını yapmayan kişi ve kuruluşların 21 Aralık 2004 tarihinden itibaren faaliyette bulunamayacakları hatırlatıldı.

TOBB Petrol ve Gaz Sektör Kurulu Toplantısı, EPDK Başkanı Yusuf Günay, TOBB Yönetim Kurulu üyesi İlhan Parseker ve sektör temsilcilerinin katılımıyla TOBB Genel Merkezi'nde gerçekleşti. Toplantıda konuşan Parseker, 12 bin 500 bayi, ana dağıtım şirketi, rafineri ve taşımacının yer aldığı akaryakıt sektörün bir lisanslama meselesinin bulunduğunu kaydetti. 20 Aralık 2003 tarihinde yasalaşan 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun, sektörde faaliyet gösterenlere bir yıl içinde lisans almaları konusunda yükümlülük getirdiğinin altını çizen Parseker, "Sektörde faaliyet gösterenlere lisans almaları için tanınan süre 20 Aralık 2004 tarihinde sona ermektedir. Sektörde faaliyet gösterenlere, lisans almak için gerekli evrakları tamamlamasalar dahi 20 Aralık'a kadar başvuruların yapmalarını tavsiye ediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Parseker, evraklarını tamamlayamadan akaryakıt bayiliği, rafineri, dağıtım, ihrakiye, taşıma gibi alanlarda faaliyet gösteren tüm gerçek ve tüzel kişilere başvurular sonrasında EPDK tarafından ilgili kanun çerçevesinde 3 aylık bir süre verileceğini sözlerine ekledi. EPDK'nın söz konusu ek süreyi, başvuruda bulunan kişi ve şirketlere verecek olmasının atlanmaması gereken bir detay olduğunun altını çizen Parseker, "Yanlış anlaşılmasın. Bu 20 Aralık'tan sonra başvuru için verilen bir ek süre değildir. Başvurudan sonra evrak tamamlamak için verilen bir ek süredir" şeklinde konuştu.

EPDK Başkanı Yusuf Günay da, TOBB'da gerçekleştirdikleri toplantıda 1 Ocak 2005 tarihinden sonra oluşacak yeni piyasayı sektör temsilcileriyle tartıştıklarını kaydetti. Toplantıya katılan temsilcilerle, sektör için milat özelliği taşıyan 20 Aralık tarihiyle ilgili görüş alışverişinde bulunduklarını sözlerine ekleyen Günay, 20 Aralık 2003 tarihinde yasalaşan 5015 Sayılı Petrol Piyasası Kanunu'nun, sektörde faaliyet gösteren tüm unsurlara bir yıl içinde lisans almaları konusunda yükümlülük getirdiğini anımsattı. Günay, 20 Aralık tarihinin, o güne kadar lisans başvurusunda bulunmayan kişi ve şirketler için 'hak düşürücü' bir özellik taşıdığının altını çizdi. Günay ayrıca, toplantıda, 1 Ocak'tan itibaren akaryakıt fiyatlarının serbest piyasa şartları ve rekabet ortamı içerisinde belirlenmesinin doğru olacağının ifade edildiğini sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

"PETROL PİYASASI YASA TASARISI MALİYETLERDE ARTIŞI GETİRECEK" Petrol Ürünleri İşverenleri Sendikası (PUİS) Genel Başkanı Muhsin Alkan da, bugüne kadar lisans almak için başvuruda bulunanların şirket ve kişilerin oranının yüzde 40-50 civarına olduğunu açıklarken, 20 Aralık'a kadar evraklarını tamamlayamadan başvuru yapacaklarla bunun yüzde 60-70'lere çıkmasını beklediklerini söyledi. Bir soru üzerine Alkan, lisans başvurusuyla ilgili karşılaşılan en önemli sorunların başında, şehir dışında kurulan akaryakıt istasyonlarının zamanla şehir içinde kalması ve Sınıf Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatı alınamamasının geldiğini dile getirdi.

Petrol Ofisi AŞ (POAŞ) Genel Müdürü Ertuğrul Tuncer ise, gazetecilerin sorusu üzerine şöyle konuştu:

"Bu uygulamaya başka memleketlerde bakarsak, Portekiz, İspanya ve İtalya gibi ülkelerde serbest fiyatlandırmanın 3-4 senelik başlangıç sürecinde fiyatlar biraz yükselme eğilimi gösterip, sonradan düşmüştür. Yeni Petrol Piyasası Yasa Tasarısı beraberinde maliyetlerde artışı da getirecek. Mevcut sistemde stok taşıma süresi 7-8 gün iken yeni düzenlemelerle bu 20 güne çıkacak. Dolayısıyla 10-12 günlük sürenin bir maliyet artışı olacaktır. Sigorta ve katılım payı gibi konular da var. Bütün bunlar satış fiyatına yansıyacaktır. Ben fiyatlarda bir düşme beklemiyorum."

Reklam
Reklam

Yeni dönemle birlikte akaryakıt maliyetlerinde bir artışın olacağını, buna karşılık 2-2.5 milyar dolarlık kaçak petrol ürününün daha sıkı bir şekilde kontrol edilebileceğini dile getiren Tuncer, kaçak akaryakıtın engellenmesiyle sağlanacak ÖTV gelirinin maliyet artışlarının düşürülmesi yönünde değerlendirilmesini temenni ettiğini bildirdi. Tuncer, bünyelerindeki 3 bin 300'ü aktif toplam 3 bin 400 bayiden 900'ünün lisans başvurularını yaptıklarını, 20 Aralık'a kadar binin üzerindeki bayinin başvurusunun daha yapılacağını, bazı bayilerin de kendilerinin lisans başvurusunu yaptığını sözlerine ekledi.

Tuncer ayrıca, TÜPRAŞ'ın geçmişte bir kamu kuruluşu olarak birtakım kısıtlamalarla çalışmak durumunda kaldığını anımsatarak, "TÜPRAŞ daha tüccarca bir uygulama içine girerse birçok şirket ithalat yerine TÜPRAŞ alımlarını tercih eder" şeklinde konuştu. TÜPRAŞ'ın bu yönde ilk adımları atmaya başladığını sözlerine ekleyen Tuncer, alınacak önlemlerin TÜPRAŞ'ı ithalata karşı cazip hale getirebileceğinin altını çizdi. Bu arada, EPDK Başkanı Günay da, 1 Ocak 2005'ten itibaren geçilecek serbest fiyat uygulamasında olabilecek sıkıntılara karşın EPDK'nın 2 ay süreli olmak üzere alt-üst fiyat belirleme yetkisinin bulunduğunu hatırlattı.

Reklam
Reklam