Akay-engin Tartışması Sürüyor

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen hafta iki gün süren İzmir ziyaretinde...

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçen hafta iki gün süren İzmir ziyaretinde yaptığı açılışları eleştiren AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay ile CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin arasındaki söz düellosu sürüyor.

AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay bugün yaptığı açıklamalarda, hükümetin İzmir’e 8 katrilyonluk yatırım yaptığını açıkladı, CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin’e partisinin İzmir'le ilgili hazırladığı 35 projesini gezdirmeyi önerdi.

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin de, Akay’ın açıklamalarının hemen ardından öğleden sonra il başkanlığı binasında yaptığı basın toplantısında, hükümetin İzmir ile ilgili projesinin olmadığını öne sürdü.

Reklam
Reklam

Engin, CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun İzmir ziyaretinde gerçekleştirdiği açılışların tutarının 250 milyon TL’yi geçtiğini belirterek “Bizim il başkanının şahsıyla ilgili söyleyecek bir şeyimiz yok. AKP’nin icraatlarını eleştiriyoruz. İl başkanımız seçilen bir başkandır. O da görevini yapıyor, kendi partisini savunacaktır. Adil olmasını ve rakamlarla konuşmasını beklemek de bizim hakkımızdır” dedi. Engin, 35 projenin çoğunun özel sermaye katkılı olduğunu belirtti.

Engin, daha önceki açıklamasında olduğu gibi AK Parti Hükümeti’nin tek yatırımının Şakran Cezaevi olduğu açıklamasını yineledi. 8 katrilyonun özel sektör yatırımı olduğunu anlatan Engin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ben bir işadamıyım. Birkaç milyon dolarlık yatırım yapıyorum, bunu da mı AKP’ye yazacağız. AKP artık İzmirli'den destek alamayacağını gördüğü için rakamları çarpıtarak panik içinde CHP’yi suçlayarak oy devşirmeye çalışıyor. Benim hatırladığım kadarıyla devlet tarafından son 10 yılda İzmir’e yapılan tek kalemde, tek projede en büyük proje Şakran Cezaevi’dir.”

Reklam
Reklam

AKP’NİN ÖZEL SEKTÖR PROJELERİNİ NİYE GEZEYİM

Proje yapılmasına karşı olmadıklarını, ancak AK Parti’nin İzmir ile ilgili hazırladığı 35 projeyi hükümet kaynaklarıyla yapacağı ‘yanılgısı’ oluştuğunu kaydeden Engin, AK Parti İzmir İl Başkanı Ömer Cihat Akay’ın 35 Proje ve Hizmet Turu önerisine de yanıt verdi.

Engin, CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Osman Peri ile birlikte düzenlediği toplantıda açıklamalarını şöyle sürdürdü: “İzmir’e 35 değil yüz yapılsın. Biz proje yapılmasına karşı değiliz ki. Yat limanı projesini mesela özel sektör yapacak. Çandarlı Limanı’nı yabancı firmalar bir milyar dolar finanse edecek. 100-500 proje olsun İzmir’e. Bu 35 projeyi AK Parti, hükümet, hazine yapıyor söylemi yalan. Bu yanılgıya karşıyız. Biz de destek veririz. Limanın derinleştirilmesini beraber yapacağız, İZBAN’da ortak çalıştık. Özel sektörün yaptığı projeleri niye gezeyim? Maliye Bakanlığı’nın bütçesinden yaptığı projeleri gezerim. O sözü veriyorum. Ben de gidebilirim, bizim projeleri gezmeye onu da davet edebilirim. Menemen’deki meydanı gezmesini tavsiye edebilirim, Bornova ve Karşıyaka’daki projeleri gezmesini öneririm. Konak Tüneli’ni gezmeyi düşünüyorum önümüzdeki günlerde. Bu devletin kendi imkanlarıyla yaptığı projedir. Yat limanı, Adnan Menderes havalimanını gezdireyim demesinler. Biri Tav’ın projesidir biri başkasının. Niye gezeyim? İzmir’de binlerce özel sektör gezisi var. Hükümetin projesi varsa gezmek lazım.”

Reklam
Reklam

CHP İzmir İl Başkanı Ali Engin, hükümetin önce İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı kentsel dönüşüm planlarını onaylamasını isteyerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kentsel dönüşüm planlarını bir an önce onaylasınlar. Ankara projelerini bir günde onayladılar. 20 ay geçti. İzmir’in en önemli sorunu gecekondu kentsel dönüşüm sorunudur. Niye bu projeler onaylanmadı?"

Hükümetle birlikte gerçekleştirilen İZBAN projesinde hükümetin tek desteğinin Cumhuriyet döneminden kalma arazi ve şehir dışında yapılan birkaç istasyon olduğunu savunan Engin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin İZBAN’a kendi öz kaynaklarından 600 milyon lira aktararak, projeyi tamamladığını söyledi.

Engin, bir soru üzerine, “İZBAN projesinin İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne (İBŞB) kendi bütçesinden 600 milyon lira aktardı. Ulaştırma Bakanlığı’nın aktardığı miktar, Cumhuriyet döneminden önce kalan demiryolunun arsasıdır. Hükümetin İZBAN’a katkısı çok cüz'idir. Şehir dışında birkaç istasyon yapılmıştır. 600 milyon liranın tamamı İBŞB kasasından ödenmiştir.”

Reklam
Reklam

İzmir’in vergi ödemede Türkiye’nin üçüncü büyük kenti olmasına karşın kamu yatırımlarından pay almada 72’inci sırada olduğunu dile getiren Engin, AK Parti’nin İzmir’e ciddi bir yatırım yapmadığını savundu. İzmir'in vergi vermede üçüncü sırada iken aldığı kamu yatırımında 72’inci sırada olduğunu anlatan Engin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Ayrıca, TOKİ’nin yaptığı projeler tamamıyla dar gelirliye -özellikle Mavişehir’deki- tam tersine yandaşa kaynak oluşturma projeleridir. İzmir Büyükşehir Belediyesi (İBŞB) Kadifekale’de 600 bin metrekare alanı kamulaştırmış, kent ormanına dönüştürmüş, kimsenin burnu kanamadan, mağdur etmeden, konutlara yerleştirmiştir. TOKİ vasıtasıyla bile İzmir’e ciddi bir yatırım yapılmamıştır. TOKİ Alsancak Limanı, stadyumu yıkıp alışveriş merkezi (AVM) yapmak için protokol imzalamıştır. Limana AVM yaparak, bırakın yatırım yapıyorum demeyi, özel sektör eliyle Kemeraltı esnafını Alsancak’taki kafe ve restoranları yok etmeyi hedefliyorlar.”

CHP İl Başkanı Engin, AK Parti İzmir Milletvekili Rıfat Sait’in Kordon’daki işletmecileri AK Partili belediye tarafından yönetilen İstanbul’a götürmesine de atıfta bulunarak, “İstanbul’a götürüp gezdirsin. Sayın milletvekilinden işletmecileri tüm AKP’li belediyelere götürmesini bekliyorum. Sadece İstanbul’a değil.”

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz