Akbank’tan 2011’de 2,5 milyar lira net kar

Akbank, 2011’de 88 milyar lirayı aşan nakdi ve gayri nakdi kredileri kanalıyla ekonomiye önemli katkılarda...

Akbank, 2011’de 88 milyar lirayı aşan nakdi ve gayri nakdi kredileri kanalıyla ekonomiye önemli katkılarda bulundu. Geçen sene 3 milyar 205 milyon lira brüt kâr elde ettiklerini bildiren Genel Müdür Hakan Binbaşgil, “Brüt kârından 670 milyon lira vergi karşılığı ayıran kurumun net kârı 2 milyar 535 milyon TL oldu.” dedi.
Akbank’ın tüm kaynaklarıyla Türkiye’nin uluslararası rekabette daha da öne çıkması için faaliyetlerine devam ettiğini anlatan Binbaşgil, şunları kaydetti:
”Gelinen aşamada aktif toplamı yüzde 17 büyümeyle 140 milyar lirayı buldu. Gerek ülke dışı gerek ülke içi borçlanmalardan temin ettiğimiz kaynağı ekonominin ve reel sektörünün daha da büyümesi için kullandırıyoruz. Yaklaşık yüzde 29 artarak 74 milyar lirayı aşan toplam nakdi kredi büyüklüğümüzle KOBİ’lerin Türkiye’nin büyümesinde ve yeni istihdam alanlarının yaratılmasında hayati rol oynuyoruz.”
KOBİ’lerin ekonomi adına önemine değinen Binbaşgil, şöyle devam etti:
“Bunların kredilerden aldıkları payın ekonomide ağırlıklarına oranla gerilerde olduğu muhakkak. Onun için KOBİ’lerin yarattıkları katma değeri artıracak yatırımların teşvik edilmesi büyük önem taşıyor. Akbank olarak KOBİ’lerimizin Ar-Ge faaliyetlerini artırmaları, üretim ve müşteri portföylerini büyütmeleri adına finansman imkânları sunuyoruz. Bu minvalde KOBİ ve kurumsal kredilerimiz yoluyla verdiğimiz desteği 2011’de 2010’a göre yaklaşık yüzde 30 artırarak 49 milyar liranın üzerine çıkardık.”.
Akbank Genel Müdürü, tüketici kredileri ve kredi kartları kredileri ile verdikleri desteğin yüzde 27 artışla 25 milyar lirayı aştığını duyurdu. “Bunun yanında, bireysel kredi kartı piyasa payımızı da 2010 ‘a oranla 2,2 puan artırdık.” dedi.
Kredilerle ekonomiye katkı sunarken, ihtiyatlı davranmaktan geri durmadıklarını vurgulayan Hakan Binbaşgil, “2010 sonu itibari ile yüzde 2,2 seviyesinde bulunan takipteki kredi oranımız gerileme trendini devam ettirdi, 2011 sonu itibarıyla yüzde 1,7’ye indi.” açıklamasında bulundu. Binbaşgil, Akbank’ın genel kredi karşılıkları da dikkate alındığında takipteki kredilere yüzde 157 oranında karşılık ayırdığını belirtti.
Binbaşgil, “Son senelerde finans sektörü büyük bir çıkış yakaladı. Ancak ülkemizde temel bankacılık ürünlerindeki penetrasyon seviyeleri gelişmiş ülkelerdekilere kıyasla hala gerilerde bulunuyor. Ancak milli gelirdeki artış, genç nüfus yapımız ve artan teknoloji kullanımı bankacılık sektörümüzün yüksek büyüme potansiyelini destekliyor. Biz de ülkemizin ve sektörümüzün geleceğine inanıyoruz. Türkiye finans sektörüne 2011’de de yatırım yapmayı ve istihdam yaratmayı sürdürdük. 2011’de 35 yeni şube ile şube ağımızı 926’ya çıkarttık. ATM sayımız 568 artışla 3 bin 695’e ulaştı. 2011 sonu itibarıyla en geniş ATM parkuruna sahip 2. özel bankayız. Aynı dönemde 1,328 yeni arkadaşımız Akbank ailesine katıldı.” ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz