Akbank'tan Kore çıkarması!

Akbank, Güney Kore'nin ihracat kredi kuruluşu The Export-Import Bank of Korea (KEXIM) ile Türkiye'nin ilk işbirliği anlaşmasını imzaladı.

Akbank, Uzakdoğu'da Çin ve Japonya’dan sonra Güney Kore’de de önemli bir işbirliğine imza attı. Akbank, Export-Import Bank of Korea (KEXIM) ile bir mutabakat zaptı imzaladı. Anlaşma, Akbank ve Korea Eximbank arasındaki mevcut kredi ilişkisini ayrıcalıklı ve öncelikli konuma getiriyor. İşbirliği anlaşması, Korea Eximbank’ın bir Türk bankasıyla imzalamış olduğu ilk mutabakat zaptı niteliğini taşıyor.

Korea Eximbank Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ki-Sub Nam ve Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil'in imzaladığı işbirliği anlaşması, iki banka arasında kredi alanındaki işbirliğinin daha da geliştirilmesini öngörüyor. Akbank ile Korea Eximbank arasında biri ihracatın diğeri de yatırımların finansmanını kapsayan iki kredi anlaşması bulunuyor.

Reklam
Reklam

DIŞ TİCARET HACMİ 10 MİLYAR DOLARA ÇIKACAK
Türkiye’nin başarılı performansı ile yatırımcılardan daha da fazla ilgi gördüğünü vurgulayan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, imza törenindeki konuşmasında, "Türkiye ile Kore arasındaki köklü ilişkiler daha da gelişmeye devam ediyor. İki ülke arasındaki dış ticaret hacmi de bunun en önemli yansımalarından biri. Son 10 yılda 5 kat artış gösteren dış ticaret hacmi 2012 sene sonu itibarıyla 6 milyar doların üzerine çıktı. Geçen sene imzalanan ve bu sene yürürlüğe girecek olan Serbest Ticaret Alanı anlaşmasının ardından önümüzdeki 2-3 yıl içinde dış ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkması bekleniyor" dedi.

2,5 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM
Kore ihracat kredi kuruluşu Korea Eximbank ile imzaladıkları anlaşmanın iki banka arasındaki ilişkileri ve işbirliğini daha da ileri taşıdığının altını çizen Binbaşgil, “Türkiye’de faaliyet gösteren ve yatırımları 600 milyon dolara ulaşan yaklaşık 210 Koreli firma bulunuyor. Serbest Ticaret Alanı anlaşmasının yürürlüğe girmesiyle birlikte Kore’den 2.5 milyar dolar civarında doğrudan yatırım gelmesi bekleniyor. İki ülke arasında dış ticaretin artırılması için önemli bir potansiyel bulunuyor. İmzaladığımız bu anlaşma ile Korea Eximbank’la proje finansmanı, orta ve uzun vadeli dış ticaret finansmanı ve işletme kredilerindeki işbirliğimizi artırıyoruz. İki banka arasındaki bu yakın işbirliği Türkiye ile Kore arasındaki ticaretin gelişmesini daha da hızlandıracak.” dedi.

Reklam
Reklam

Güney Kore ve Türkiye’nin on yıllara dayanan dostluk ilişkisinin benzersiz olduğunun altını çizen Akbank Uluslararası Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Hülya Kefeli, “Kore ile Türkiye arasındaki ilişkiler ülkemizin 1949 yılında Kore Cumhuriyeti’ni bağımsız bir devlet olarak tanımasıyla başladı. Sonrasında Kore Savaşı’nda verdiğimiz destek çağlar öncesine dayanan kültürel yakınlığın kardeşlik bağlarıyla daha kuvvetlenmesini sağladı.” dedi.

FIRSATLAR ARTACAK
Dünya’nın 18’inci ekonomisi olan Türkiye ile 15’inci ekonomisi ve ve 8’inci büyük dış ticaret hacmine sahip ülkesi olan Güney Kore arasında imzalanan ve yürürlüğe giren Serbest Ticaret Anlaşması’nın Türkiye’nin Asya-Pasifik’te imzaladığı ilk STA olduğunun önemine değinen Kefeli, “Böylesine önemli iki ekonomi arasındaki işbirliğinin yaratabileceği fırsatların çok büyük olacağına inanıyorum. Anlaşma iki ülke arasında artan momentumu daha da hızlandıracak ve Kore’yi Türkiye ile olan ticari ilişkilerinde öncelikli konuma getirecek” dedi.

Reklam
Reklam

KORE'DEN TÜRKİYE'YE FİNANSMAN
Akbank ile Kore ihracat kredi kuruluşu Korea Eximbank arasında imzalanan mutabakat zaptının zamanlamasının Türkiye’nin ticari çıkarlarının en iyi şekilde desteklenmesine yönelik olduğunu belirten Kefeli, söz konusu mutabakat zaptının Kore’nin resmi ihracat kredi kuruluşu Korea Eximbank’ın bir Türk Bankası ile yaptığı ilk mutabakat zaptı olduğunu da söyledi. Korea Eximbank’ın hali hazırda Koreli’lerle işbirliği içerisinde bulunan Türk yatırımcılarına Akbank aracılığıyla finansman sağladığını belirten Kefeli, bu işbirliği anlaşması ile Akbank’ın Türkiye- Kore ilişkilerine önemli katkıda bulunurken, Türk şirketlerine nitelikli hizmet sunmaya devam ettiğinin de altını çizdi.