Akbaş, Türkiye'ye Ekonomik Katkı Yapmaya Hazırlanıyor

Belçika merkezli Uluslararası Köpek Irkları Federasyonu (FCI), ABD'de "en iyi sürü bekçi köpeği" ödülü alan ve Anadolu'ya özgü bir köpek

Belçika merkezli Uluslararası Köpek Irkları Federasyonu (FCI), ABD'de "en iyi sürü bekçi köpeği" ödülü alan ve Anadolu'ya özgü bir köpek türü olan "Akbaş" için ırk çalışmasına başladı.

FCI temsilcisi ve Endemik Irklar Koruma Merkezi Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Milivoje Urosevic, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 25 yıldır çoban köpekleri ve onların davranışlarıyla ilgili çalışmalar yaptığını kaydetti.

Türkiye'ye 6-7 yıldır gelip gittiğini ifade eden Dr. Urosevic, Türkiye'nin kinolojide çok iyi noktaya geldiğini ve gelişme gösterdiğini bildirdi.

Reklam
Reklam

Dr. Urosevic, Türkiye'deki çoban köpeklerinin oldukça eski bir ırk olduğunu anlatarak, şunları söyledi:

"Türkiye büyük ve dağlık bir ülke, çok farklı coğrafi özelliklere sahip. Bu yüzden farklı özellikte çoban köpekleri var. Tüm uygarlık doğudan batıya gelmiş. Türkiye de bunun merkezi konumunda. Av köpekleri, tazılar, kopoylar, çoban köpekleri dünyadaki kinolojik bilginin parçasıdır. Türkiye'deki ırklar bozulmamış ve doğal konumda. Gelecekte de bu durumu korumalıyız. Yurtdışındaki birçok insan, Türkiye'deki ırklar hakkında konuşuyor. Ancak bu konuşmalar Türkiye gelinmeden sanal şekilde oluyor. Bu ırkları yakından görmek lazım. Her ülkenin kendi endemik türleri oluyor. Bu ülkeler bunlarla gurur duyuyor. İngiliz pointeri, Alman çoban köpeği gibi... Çoban köpekleri, Türklere ait köpeklerdir. Türkiye, FCI'ın anlaşmalı ortağıdır. Bu anlaşma Türkiye'deki köpek ırklarının geleceği için önemli."

-"Akbaş, Türkiye için büyük bir ekonomik kazanım olacak"-

Akbaş çoban köpeğinin standartlarının belirlenmesi için çalışmalara başladıklarını vurgulayan Dr. Urosevic, şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Çalışmalara ilk başladığımızda yeterli sayıda Akbaş bulmakta zorlanıyorduk. Ancak iyi yoldayız. Akbaş'ın tescili için kesin bir zaman vermek doğru değil. Fakat 100'ün üzerindeki Akbaş'da yaptığımız incelemenin ardından bir yıl içinde bunu çözeceğiz. Çok büyük bir ailenin üyesi olan Akbaş, beyaz çoban köpekleri ailesi üyesi. Kuvars, Slovenya çoban köpeği, maremma var. Beyaz çoban köpeklerinin atası Akbaş'tır. Beyaz köpeklerin atası Anadolu'dan gelmiştir. Anadolu, beyaz köpeklerin gen havuzunu barındırıyor. Gelecekte genetik çalışmalar bittiğinde kinolojide yıllar önce kaydedilen beyaz çoban köpeği genlerinin Anadolu'ya ait olduğunun ortaya çıkarılması bir devrim yaratacak. O ırkların kökleri geriye gelecek. Akbaş, standardı yazıldıktan sonra Türkiye için büyük bir ekonomik kazanım olacak."

-"Anavatanı Türkiye olan köpekleri dünyaya duyuracağız"-

Köpek Irkları ve Kinoloji Federasyonu (KIF) Yönetim Kurulu Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Özkanal ise ırkların korunmasının ekonomik boyutunun olduğuna işaret etti.

Reklam
Reklam

Toplumda, Akbaş farkındalığının oluştuğunu belirten Yrd. Doç. Dr. Özkanal, şöyle devam etti:

"Bu bilincin oluşması Akbaş'ın ırk olarak uluslararası yarışmalara katılacağını gösteriyor. 2013 mayıs ayında Budapeşte'de yapılacak Dünya FCI Yarışması'na 2 akbaş, 2 malaklı ve 2 tazıyla katılmayı düşünüyoruz. Orada en az 20 bin kişi olacak. Anavatanı Türkiye olan köpekleri dünyaya duyuracağız. Türkiye, ekim ayının başında Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapılan Avrupa Şampiyonası'nda, Akdeniz Ülkeleri Birliği'nin tam üyesi oldu. Köpeklerimiz açısından geleceğimiz parlak. ABD'liler Akbaş'ın kitabını yazmışlar. Bu uzayla ilgili bilgisi olmayan kişinin sanal bilgiye dayalı kitap yazması gibidir. ABD'ye 1965'li yıllarda Akbaş götürmüşler ancak Akbaş'ı iyi tanımıyorlar."

KIF Yönetim Kurulu Üyesi Cem Sütunç da Akbaş çoban köpeğinin 35 farklı bölgesini ölçtüklerini ve standartlara uygun iyi köpeklerle karşılaşmalarının sevindirici olduğunu bildirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: