Akçakocalı Sandal Ustası Zamana Direniyor

Kestane ağaçlarına şekil vererek çeşitli ebatlarda deniz taşıtları üreten 30 yıllık sandal ustası, kaybolmak üzere olan mesleğini yaşatmak için yetiştirecek

Kestane ağaçlarına şekil vererek çeşitli ebatlarda deniz taşıtları üreten 30 yıllık sandal ustası, kaybolmak üzere olan mesleğini yaşatmak için yetiştirecek çıraklar arıyor.

Akçakoca sahilindeki atölyesinde ağaçlara şekil vererek boyutları 5 ile 10 metre arasında değişen sandallar üreten İlyas Gümüş (55), AA muhabirine çırak bulamadığını ve mesleğinin kaybolma noktasına geldiğini söyledi.

Gümüş, işi küçük yaşta ustalarının yanında öğrendiğini belirterek, "İlkokulda öğretmenim bana 'ne olmak istiyorsun-' diye sorduğunda hiç düşünmeden, 'Sandal ustası olmak istiyorum' diyordum. Geçimimi sandal yaparak sağlıyorum, 30 yıldan bu yana sandal yapıyorum" dedi.

Reklam
Reklam

Sandalları tamamen el işçiliğiyle ürettiğine dikkati çeken Gümüş, şöyle konuştu:

"Sandalı kestane ağacından çıkan keresteyle yapıyorum. Eğrisi tamamen doğal, kendi haline eğilmiş oluyor. Yaptığım sandalların 20 yıl ömrü oluyor, 10 yıl da garanti veriyorum, 10 yıl içinde çürür ya da hasar oluşursa zararı bana ait. Sandal ustalığı ayrı bir sanat. El sanatı olarak güzel bir meslek.

Hem eğlenceli hem de yorucu. Tahtasını koyarken, boyasını yaparken, makinesini bağlarken hepsi güzel ama en zevkli tarafı ise denize indirdiğin andır. Denize indirdiğinde ve sandalına baktığında nasıl bir başarı elde ettiğini görüyorsun. Emeğinin karşılığını görmek insanın yorgunluğunu alıyor."

Özelliklerine göre sandal fiyatlarının değiştiğini vurgulayan Gümüş, "En ufak sandalı 2 bin liradan veriyorum, büyüklüğüne göre 15 bin liraya kadar çıkıyor. Boyutları da 5 ile 10 metre arasında değişiyor" şeklinde konuştu.

-"Yeni ustalar yetiştiremiyoruz"-

Gümüş, mesleğinin kaybolmaya yüz tuttuğunu ifade ederek, yetiştirecek çırak bulamamaktan şikayet etti.

Reklam
Reklam

"Bu meslek ölmek üzere, bizden sonra da yapan yok" diyen Gümüş, "Çırağımız da yok, yetiştiremiyoruz. Mesleğimiz, kaybolan meslekler arasında. Gelen çırağın ilk sorduğu para oluyor, zamanımızda para geçmezdi. İlk önce mesleği öğrenip sonra para konuşurduk. Öncelikle bu mesleği sevmek lazım. Bu meslek bizimle birlikte bitecek" ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz