Akciğer Kanseri İlk Sırada

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Cerrahisi Bölümü’nden Opr. Dr. Ahmet Bülent Kargı, kanserin giderek...

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Göğüs Cerrahisi Bölümü’nden Opr. Dr. Ahmet Bülent Kargı, kanserin giderek önemi artan bir sağlık sorunu olduğunu ve öldürücülük açısından akciğer kanserinin ilk sırada yer aldığını söyledi.

Kanserin ölüm nedeni olarak kalp ve damar hastalıklarının ardından geldiğini belirten Opr. Dr. Ahmet Bülent Kargı, “Yurdumuzda en sık görülen kanserler erkeklerde prostat, akciğer, kalın bağırsak, rektum, mide ve pankreas; kadınlarda meme, akciğer, kalın bağırsak, rektum, rahim ağzı, over, mide ve pankreas kanserleri olarak sıralanabilir. Ancak öldürücülük açısından akciğer kanseri her iki cinste de ilk sıradadır. Kanser, bazı etkilerle değişime uğramış hücrelerin gerek yerel ve gerek uzak noktalarda kontrolsüz olarak çoğalıp büyümeleri şeklinde görülen bir hastalıktır” dedi.

Reklam
Reklam

Akciğer kanserinin tanısı ve tedavisinin birçok uzmanlık dallarının işbirliğini gerektirdiğini belirten Opr. Dr. Kargı, “Erken evrelerde tedavi şansı çok yüksektir. Akciğer dokusundaki hücrelerin kontrol dışı çoğalarak akciğer içinde bir kitle (tümör) oluşturmasıdır. Burada oluşan kitle öncelikle bulunduğu ortamda büyür, daha ileriki aşamalarda ise çevre dokulara veya dolaşım yoluyla uzak organlara yayılarak (metastaz) ilerler. Akciğer kanserleri köken aldıkları hücrelere göre iki ana gruba ayrılır. Küçük hücreli akciğer kanser kanseri, küçük hücreli-dışı akciğer kanseri. Bu iki tür kanserin davranışı, gidişatı ve tedavisi tamamen farklıdır. Küçük hücreli-dışı akciğer kanseri; tüm akciğer kanserlerinin yüzde 75’ini oluşturur. Yayılmamış hastalarda seçkin tedavi şekli cerrahidir. Küçük hücreli akciğer kanseri, daha nadir görülür. Hızlı seyirlidir ve tanı konduğu zaman çoğunlukla vücudun başka bölümlerine yayılmış olarak karşımıza çıkar” diye konuştu.

SİGARA EN ÖNEMLİ RİSK FAKTÖRÜ

Sigaranın akciğer kanserinin bugün ispatlanmış en önemli risk faktörü olduğunu vurgulayan Kargı, sözlerine şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

“Hastaların yaklaşık yüzde 85-90’ında sebep sigaradır. Sigarayı bıraktıktan 5 yıl sonra risk azalmakta ancak tamamen bitmemektedir. Bu nedenle akciğer kanserini önlemenin en iyi yolu sigaraya hiç başlamamaktır. Ayrıca asbest, Anadolu’da bazı yörelerde ‘beyaz toprak’ olarak kullanılabilen, gemi yapımında, yalıtım malzemesi yapımında kullanılan bir maddedir. Uzun süreli maruz kalmakla akciğer ve akciğer zarı kanseri riski artar.”

Akciğer kanserinin ileri aşamalara gelene kadar önemli şikayete yol açmayabildiğine dikkat çeken Opr. Dr. Kargı, genellikle ileri safhalarda tespit edildiğini söyledi. Orta yaşın üzerindeki kişilerde öksürük veya balgam şikayetlerinin süreklilik kazanması, balgamda kan görülmesi, giderek artan nefes darlığı, batıcı nitelikte göğüs ağrısının akciğer kanseri için şüphe uyandırması gereken şikayetler olduğunu belirten Kargı, “Düz akciğer röntgenleri ile akciğerde kitle görülen hastalara öncelikte bilgisayarlı tomografi çekilir. Kanser tanısı bu biyopsi örneğinin patolojik incelenmesi sonucu kesinleşir. Kanser tanısı konduktan sonra hastalığın yaygınlığı veya bir başka deyişle evresi saptanır” dedi.

Reklam
Reklam

Akciğer kanserinin tedavisinin kanserin hücre tipine, yaygınlığına (evresine), hastanın performansına göre değerlendirilerek belirlendiğini kaydeden Opr. Dr. Kargı, “Cerrahi olarak çıkarmak, ilaç tedavisi veya ışın tedavisi, bazen tek başlarına bazen de kombine olarak hastalığın seyri sırasında kullanılabilir. Tüm bunlara rağmen akciğer kanseri, sigarayı bırakmakla yaklaşık yüzde 90 oranında önlenebilme potansiyeline sahip bir kanserdir” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: