Akciğer kanseri tedavisinde yeni umut

ABD'de yapılan bir araştırma, akciğer kanserinin tedavisinde, yeni bir umut oldu.

Genetik tedaviyle farelerdeki kanserli hücreleri azaltmayı başaran araştırmacılar, laboratuvarda yapılan araştırma sonuçlarının insanlarda akciğer kanseri için daha etkili ve daha az zarar verici tedavilerin yolunu açabileceğini belirtti.

Farelere, anti kanserojen iki genin aşılanması kanser hücrelerinin sayısında yüzde 75, hacmindeyse yüzde 85 azalmayı sağladı.

Teksas Üniversitesi Anderson Kanser Merkezi'nden Profesör Jack Roth, "Tümörlerin, en az düzeyde yan etkiyle azaldığını gördük" diyerek, bu tedavide yan etkinin çok az olmasının, yüksek dozların verilebileceğini de düşündürdüğünü söyledi.

Reklam
Reklam

Tümöre nanopartiküllerle (güneş filtrelerinin yüksek teknoloji ile özel bir molekül yapısına dönüştürülmüş hali) verilen bu iki genin sinerjiyle, kanser hücrelerinin intihar etmesi olarak adlandırılan apostat sürecine girdiği belirtildi.

Genellikle kanser hücrelerinde olmayan ya da kusurlu olan, p53 olarak adlandırılan ilk genin kanser hücrelerinin kendini yok etmesine yardım ettiği, çoğunlukla kanser hücrelerinde bulunmayan FUS1 adı verilen ikinci genin ise kanser önleyici olduğu ve p53 ile aynı etkilere sahip olduğu ifade edildi.

Anahtar Kelimeler: