Akciğer Yüksek Tansiyonuna GENKÖK'te Çare Arıyorlar

KAYSERİ (AA) - ORHAN CANBULATEL - Ölümcül akciğer yüksek tansiyonu (pulmoner hipertansiyon) hastalığının nedeninin ve tedavisinin belirlenmesine yönelik Türkiye'deki ilk deneysel çalışma, Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Genom ve Kök Hücre Merkezinde (GENKÖK) başladı.

"ABD'de insan akciğerleri üzerine çalıştık" Bu konuda Cleveland Clinic hastanesinde insan akciğerleri üzerinde çalıştıklarını ifade eden Aytekin, şöyle konuştu: "Akciğerler bize geliyordu ve bunlardan hücreleri izole edip anormallikleri ortaya çıkarmaya çalışıyorduk ancak şöyle bir handikap vardı; akciğerler bize ya hasta organlarını bağışlamışsa öldükten sonra geliyordu ya da akciğer nakli sonrasında geliyordu. Durum böyle olunca elde ettiğimiz veriler, bilgiler hastalığın son evresi hakkında bize ışık tutuyordu. Bu nedenle hastalığın ilk evresi hakkında çok fazla bir bilgimiz yok. İşte deney hayvanları bu yüzden çok önemli. TÜBİTAK'tan aldığımız projeyle sıçanlarda pulmoner hipertansiyon oluşturup, ilk evresinden son evresine özellikle bu hastalığın patolojisinde çok önemli olduğunu düşündüğüm hücreler arası sıvı ya da matriks dediğimiz sıvının bu hastalığın oluşmasında rolü var mı yok mu bunu öğrenmek istiyoruz." Aytekin, Türkiye'de bu konuda daha çok hastalardan alınan bilgilerle klinik çalışmalar yapıldığına işaret ederek, deneysel anlamda sıçanlarla pulmoner hipertansiyon üzerine çalışılan bir laboratuvar olmadığını anlattı. Projenin 3 yıl süreceğini dile getiren Aytekin, TÜBİTAK'ın çalışmalara 412 bin lira da maddi destek sağladığını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: