Akdağ: Boğazımıza sahip olacağız

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Sağlıklı ve kaliteli bir hayat yaşamak bize bağlı. Birincisi boğazımıza sahip olacağız, ikincisi hareket edeceğiz, üçüncüsü ise sigara içmeyeceğiz" dedi. Akdağ, kalp hastalıkları, kanser, tansiyon ve şeker hastalığından korunmak için üç önemli davranışın geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kalp hastalıkları kanser, tansiyon ve şeker hastalığından korunmak için, beslenme, fiziksel hareket ve sigara alışkanlığı konularında dikkatli davranılması gerektiğini söyledi.

Avrupa Komisyonu'nun desteğiyle Avrupa Kardiyoloji Derneği tarafından hazırlanan "Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi", Sağlık Bakanlığı, Türk Kardiyoloji Derneği ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından imzalandı.

İmza töreninde konuşan Akdağ, dünyada iki kişiden birinin kalp hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti. Akdağ, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Sağlıklı ve kaliteli bir hayat yaşamak bize bağlı. Birincisi boğazımıza sahip olacağız. Ağır diyetle değil sebze meyve ağırlıklı besleneceğiz. Çocuklarımızı da bu şekilde büyütmeye çalışacağız. İkincisi hareket edeceğiz, merdivenleri sık kullanacağız. Aracımızı gittiğimiz yerin önüne park edemiyorsak kendimizi şanslı sayacağız, böylece 100-200 metre yürümüş olacağız. Üçüncüsü ise sigara içmeyeceğiz. Kişinin kendinin kontrol edebileceği bu üç meseleyi çözersek, kendimizi büyük ölçüde korumuş olcağız."

Akdağ ayrıca, sağlığın geliştirilmesiyle ilgili programlara Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın ikinci döneminde büyük öncelik vereceklerini belirterek, "Kronik Hastalıklar Daire Başkanlığı" ve "Sağlığı Teşvik ve Geliştirme Daire Başkanlığı" adı altında 2 yeni daire kuracaklarını bildirdi.

KALP VE DAMAR HASTALIKLARINA KARŞI AVRUPA SEFERBERLİĞİ-

Türk Kardiyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Çetin Erol da yaptığı konuşmada, 25 ülkenin kabul ettiği "Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi"nin amacının kalp ve damar hastalıklarının yükünü önemli ölçüde azaltmak ve bu hastalık yükündeki ülke içi ve ülkeler arası eşitsizlikleri azaltmak olduğunu kaydetti.

Reklam
Reklam

Kalp ve damar hastalıklarının, Avrupa'da kadın ve erkeklerde bir numaralı ölüm nedeni olduğunu belirten Erol, söz konusu hastalıkların ülke ekonomilerine de büyük ölçüde yük olduğunu ifade etti.

Erol, 18 maddeli uluslararası sözleşme uyarınca "Yeni binyılda doğan her çocuğun, önlenebileceği bilinen kalp ve damar hastalıkları geçirmeden en azından 65 yaşına kadar yaşama hakkı vardır" prensibiyle hareket edileceğini belirtti.

Avrupa Kalp Sağlığı Sözleşmesi'yle, kalp ve damar hastalıklarını azaltmaya önemli ölçüde yardımcı olacak önlemlerin teşvik edilmesi ve desteklenmesinin hedeflendiğini kaydeden Erol, kalp ve damar hastalık yükünü azaltmak için mümkün olan en güçlü siyasi, kitlesel medya ve sosyal pazarlama desteğinin de kullanılacağını belirtti.

Anahtar Kelimeler: