Akdağ: Koruyucu Ağız Ve Diş Sağlığı Eylem Planı Hazırladık

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2013-2017 tarihlerini kapsayan Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Eylem Planı hazırladıklarını...

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 2013-2017 tarihlerini kapsayan Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Eylem Planı hazırladıklarını belirterek, "Öncelikli hedef grubumuz ise 3 yaşa kadar bebeği olan anneler, 6 yaş çocukları, gebeler ve engelliler." dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 22 Kasım Türk Diş Hekimliği Günü dolayısı ile düzenlenen toplantıya katıldı. Bakanı Akdağ, burada yaptığı konuşmada toplumda ağız ve diş sağlığına gerekli önemin verilmediğini belirterek, diş fırçalama alışkanlığının küçük yaşlardan itibaren kazandırılması gerektiğini vurguladı. Türkiye’de 2002 yılında kamuda çalışan diş hekimi sayısının 2 bin 438 olduğunu hatırlatan Akdağ, "Diş üniti sayısı ise bin 465 idi. Bugün bu sayı 6 bin 148’e yükseldi." diye konuştu. Göreve geldiği yılarda kamuda 1 yılda 360 bin dolgunun yapıldığına dikkat çeken Akdağ, 2012 yılı itibariyle bu sayının 8 milyona ulaştığını aktardı. 2013-2017 tarihlerini kapsayan Koruyucu Ağız ve Diş Sağlığı Eylem Planı hazırladıklarını belirten Akdağ, "Bilimsel komisyon oluşturduk. Koruyucu ağız ve diş sağlığı ile ilgili el kitabı hazırladık. İzlem takvimini oluşturduk. Aile hekimlerinin periyodik muayene rehberini hazırladık. Yani aile hekimleri, hastalarını diş hekimlerine ne şekilde yönlendirecekler. Öncelikli hedef grubumuz ise 3 yaşa kadar bebeği olan anneler, 6 yaş çocukları, gebeler ve engelliler. Tabi ki bütün toplumu önemsiyoruz ama öncelikli bu grup." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Hastaların özel diş hekimlerinde muayene olabilmeleri için bir tarih belirlenip belirlenmediğinin sorulması üzerine Bakan Akdağ, “Serbest çalışan diş hekimlerinden ağız diş salığı ile ilgili hizmetler alınacaksa, bu kararı verecek olan kuruluş SGK. Sağlık ile ilgili kararlar verilirken, 5 bakanlık birlikte çalışıyoruz. Bu konu, toplantılarda ele alındı. Bu bir finansman meselesi.” dedi. SGK’nın yüksek fiyatlarla bu hizmeti özel sektörden alamayacağını dile getirdi. Akdağ, ağız ve diş salığı hizmetlerinde özel sektörün imkanlarının kullanılmasının kamudaki yükü büyük oranda azaltacağını da sözlerine ekledi.

Akdağ, yaygın ve kaliteli olarak kamuda sunulamayan bir sağlık hizmetinin, özel sektörden alınmaya çalışıldığında maliyetin büyük oranda arttığını ifade etti. Akdağ, “Bundan 10 yıl önce devlet ve SSK hastanelerinde MR sayısı 18 idi. Bugün bu sayı 300’ün üzerine çıktı. O zamanlar özelde MR çekimi yerine göre bin TL’yi buluyordu. Bugün ise beşte bir fiyatına. Sağlık hizmetinde kamu ne kadar güçlü hale gelirse, özel sektör ile birlikte bu işleri yapmak kolaylaşıyor.” dedi.

Reklam
Reklam

"İHTİYAÇ İLE SİYASİ TALEBİ BİRBİRİNE KARIŞTIRMAMAK GEREKİR"

Bir gazetecinin, "Kamuda Kürtçe hizmet gündemde. Bu sağlık sektörünü de etkileyecek mi?" sorusu üzerine Bakan Akdağ, Türkçe ile anlaşamayacak insan sayısı son derece düşük olduğunu belirterek, "Bugüne kadar bu meselenin problem olarak yansıdığını gördünüz mü?" diye sordu. Akdağ şöyle devam etti: "Bu hizmet zaten veriliyor. Bir vatandaş Türkçe bilmiyorsa, Kürtçe bilen kişilerden destek alınarak bu hizmet zaten veriliyor. Şu anda bu hususta bir hizmet açığı söz konusu değil. Öteden beri de böyle bir sıkıntı yok. Burada vatandaşın duyduğu ihtiyaç ile siyasi talepleri birbirinden ayırmak zorundayız. Hatırlarsanız, grip pandemileri sırasında el ilanları hazırlamıştık. Bu ilanlar Kürtçe de hazırlansın meselesi gündeme getirildi. ‘Siz bana Türkiye de Türkçe okuma yazması olmayan ama Kürtçe okuma yazması olan bir kişi getirin, afişleri hemen hazırlayalım.’ dedim. Türkiye’de böyle bir kişi yok ki. Bu bir siyasi talep. Bir kişinin dili sağlık hizmeti almasına engel olmamalıdır, zaten bugün de böyle bir engel yoktur." Kamuda da bu ihtiyacın çok küçük olduğunu ifade etti.

Reklam
Reklam

Sigara paketlerindeki değişiklik ile ilgili de Bakan Akdağ, “Sigara paketleri üzerindeki yüzeylerin yüzde 65’inin uyarı ile kaplanması gerekiyor. Kalan kısmında da bir barkodun, Alo 171 danışma hattı bilgilerinin yer alması, paketi cazip hale getirecek bir şeyin bulunmaması gibi kurallar var.” dedi. Bu konuda yönetmelik hazırlanması için süre verildiğini hatırlatan Akdağ, bu yönetmeliğin yayınlandığını söyledi.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI İLE İLGİLİ İSTATİSTİKLER

Öte yandan, toplantıda Türkiye'deki ağız diş sağlığı ile ilgili bazı istatistiki bilgiler de paylaşıldı. Bunlardan bazıları şöyle:

-Türkiye'de 5-9 yaş grubunda süt ve daimi dişlerde ortalama 5.2 sayıda çürük+dolgu+çekilen diş bulunuyor.
-0-14 yaş grubunda süt ve daimi dişlerde ortalama 3.67 sayıda çürük+dolu+çekilen diş bulunuyor.
-Türkiye'de 40-49 yaş grubunda 7; 50-59 yaş grubunda 13; 60 yaş üzerinde ise 23 diş eksikliği bulunuyor.
-Türkiye'de 65 yaş ve üstündeki insanlarda dişsizlik oranı yüzde 67.
-Batılı ülkelerde diş hekimine gitme sıklığı yılda 5 iken Türkiye'de bu oran 0.9.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: