Akdağ: "Türkiye'de domuz gribi tespit edilmedi"

İSTANBUL (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, şu ana kadar Türkiye'de domuz gribi ile ilgili bir hastalık durumu tespit edilmediğini belirterek, "Bu, yarın ülkemizde de hastalığın görülmeyeceği anlamına gelmiyor. Biz virüsün Türkiye'ye girmesini geciktirmek için, imkan olsa hiç sokmamak için elimizden geleni yapacağız" dedi. Virüsün Türkiye'ye ulaşması durumunda seri tedbirler almak durumunda kalınacağını belirten Akdağ, "Okulların tatil edilmesi gibi tedbirler olabilir" diye konuştu.

Bakan Akdağ, dünyada paniğe neden olan domuz gribiyle ilgili The Marmara Otel'de basın toplantısı düzenledi. Türkiye'nin, domuz gribi virüsüne karşı hazırlıklı olduğu belirten Akdağ, "Ülkemizin bir salgın hazırlık planı var. Bu planı birkaç yıl önce bilim adamlarımızla bakanlık olarak hazırlamıştık. Dünya Sağlık Örgütü bu planın bir revizyonunu yaptı. Yeni düzenlenmiş halini de çok yakın bir zamanda açıkladılar. Biz kendi pandemi planımız üzerinde Dünya Sağlık Örgütü'nün ön gördüğü biçimde yeni düzenlemeleri yine bilim adamlarımızla birlikte yapacağız. Temelde prensiplerde bir değişiklik yok" dedi.

Reklam
Reklam

Bakan Recep Akdağ, Türkiye'de şu ana kadar domuz gribi ile ilgili bir hastalık durumu tespit edilmediğini belirterek, "Bu, yarın ülkemizde de hastalığın görülmeyeceği anlamına gelmiyor. Bir çok Avrupa ülkesinde şüpheli vakalar, kesinleşen vakalar oldu. Virüsün Avrupa'da da olduğunu biliyoruz. Bu kadar seyahatin kolaylaştığı bir çağda bu tür hastalıkların bir ülkeden öbür ülkeye yayılmasını önlemek zor. Biz kendi planımız çerçevesinde ciddi tedbirler aldık" diye konuştu.

Hastalığın görüldüğü ülkelerden Türkiye'ye seyahat eden herkesin havalimanlarında kontrolden geçirildiğini belirten Sağlık Bakanı, şunları söyledi:
"Geldikleri uçaklarda belli formlar dolduruyorlar, havalimanında termal kameralarla, vücut ısıları da tespit edilerek vücut ısısı yüksek olan, grip belirtisi gösteren kişiler muayeneden geçiriliyorlar. Gerekli görülürse bir hastaneye sevk edilerek gözetim altında tutulabilecekler. Şu anda bu uygulamayı yapıyoruz. Vatandaşlarımıza, hastalığın görüldüğü ülkelere gitmemeleri tavsiyesinde bulunuyoruz. Zorunlu bir durum olmadıkça bu seyahatlerini ertelemelerini öneriyoruz. Zorunlu bir durum olursa, gittikleri ülkelerde tedbir almaları gerekiyor."

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu konuda basına da büyük görevler düştüğünü söyledi. Düzenlediği toplantının ana amacının; basının iletişim kanallarının bu konuda topluma yardımcı olmasını sağlamak olduğunu belirten Akdağ, "Planımızın içinde bu da var. Bu toplantıyı bunun için tertipledik. Basından, halkımızın konu hakkında daha doğru bilgilendirilmesi, güncel olarak meselenin takibi açısından yardım istiyoruz. Bakanlık olarak, günlük olarak sizleri bilgilendiren bir sistemimiz var. Bunu aksatmadan devam ettireceğiz. Hem sözlü, hem yazılı. Uzmanların da bu toplantılarda cevap verebileceği biçimde günlük bildirimlerimize devam edeceğiz. Gerekirse günde birden fazla bu bilgilendirmeleri yapacağız. Bakanlığımızda özel bir büro oluşturduk. Gerek telefonla, gerek doğrudan müracaat ederek, gerek internet yoluyla basın mensuplarımızdan, dileyen bütün arkadaşlarımıza günün 24 saatinde bu hususta gerek genel bilgi, gerekse olayın güncel durumuyla ilgili bilgi vereceğiz. Biz virüsün Türkiye'ye girmesini geciktirmek için, imkan olsa hiç sokmamak için elimizden geleni yapacağız. Zaman da kazanmış oluyoruz" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Bakan Akdağ, vatandaşların da gribe karşı nasıl korunacaklarını iyi bilmelerinin önemli olduğunu vurguladı. Domuz gribine karşı alınabilecek önlemlerin oldukça basit olduğunun altını çizen Akdağ, "Hasta olan kişiler, evlerinde kalmalılar. Mecbur olmadıkça toplumla temastan kaçınmalılar. Bunu toplumsal bir görev olarak görmeleri gerekir. Biz kendimizi korumak için; çok kalabalık ortamlarda bulunmaktan kaçınmalıyız. İnşallah virüs Türkiye'ye hiç gelmez, gelirse seri tedbirler almak durumunda kalabiliriz.Okulların tatil edilmesi gibi tedbirler olabilir. Öksüren insanların toplumu korumak açısından yapabilecekleri çok basit ama önemli bir iş var. Bir mendille öksürürken ağızlarını kapatıp, mendili de çöp kutusuna atmak. Ellerimizi sıkça yıkamanın da salgının hızını azalttığını biliyoruz. Ellere bulaşan virüslerle de salgının hızlı yayılabildiğini biliyoruz" dedi.