Akdağ: 'Türkiye'deki doktor sayısı artırılmalı'

BARTIN (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Aile Hekimliği Projesi kapsamında 2 bin kişiye 1 hekim düşmesini hedeflediklerini ifade etti.

Bakan Akdağ, Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın değerlendirilmesi toplantısı için geldiği Bartın'da açıklamalarda bulundu. Türkiye'deki doktor sayısının artması durumunda aile hekimliği konusunda büyük aşama kaydedileceğini belirten Bakan Akdağ, "Türkiye'deki doktor sayısı artırılmalı. Türkiye'de 17 bin doktorumuz var. Sayıyı daha da artırmaya çalışıyoruz. Önümüzdeki yıllarda 20 bin doktor sayısına ulaşmayı düşünüyoruz. Aile hekimliği seviyesinde 3 bin 500 kişiye aile hekimi tahsis edeceğiz. Bu sayıyı 2 binlere düşürmeye çalışacağız. Doktor sayısının artırılması ile bunu sağlayabiliriz" dedi.

Reklam
Reklam

Recep Akdağ, doktorların yüzde 57'sinin muayenelerini, hükümetin oluşturduğu şartlar sonrası kapattığını vurguladı. Bakan Akdağ, "Bakanlığımızın çalışması olan Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin en önemli faktörlerinden birisi de, doktorlara iyi çalışma şartları ve iyi ücretlendirme olmuştur. Doktorların yüzde 89'unun muayenesi vardı. Şu anda muayenesi olan yüzde 43'tür. Yüzde 57'sinin muayenesi yoktur. Muayenelerini kapatmaları durumunda onlara çok ciddi ek ödemeler veriyoruz. Tamamen ortadan da kalktığını söyleyemeyiz. Kendisine devletin hastanelerinde hizmet almaya gittiklerinde başka adres gösteriliyorsa, buna karşı çıkmalıdır. Biz de buna müsaade etmeyiz. Hekimlerimizin kanuni olarak serbest muayene açma hakları vardır. Ancak vatandaşından kendi hastanelerinden hizmet alabilmeleri doğal haklarıdır" diye konuştu.

Bakan Recep Akdağ, Sağlık Bakanlığı'nın ilaçlarda yaptığı kısıtlamalar ile ilgili olarak da açıklamalarda bulundu. Türkiye'de vatandaşların rahatlıkla ilaca ulaştığını, ancak bağışıklık sistemi ile ilgili olarak kullanılan ilaçlarda sıkıntı olduğunu belirtti. Bakan Akdağ, "Türkiye'de sağlığın çehresini değiştirdik. Vatandaşlarımızın ilaçlarını almalarını kolaylaştırdık. Kırsalımızın gelişebilmesi için özel çalışma yapıyoruz. Geçici sağlık hizmetlerini geliştiriyoruz. Kırsalda yaşayanların evlerine kadar doktorları, hemşireler periyodik olarak gönderiyoruz. Ayrıca 112 acil hizmetlerimizi bütün kırsala yaydık. Diyaliz ile ilgili olarak ise vatandaşımızı taşıyarak hizmet veriyoruz. Bakanlığımız, vatandaşın ilaca ulaşmasını sağlamayı amaçlamaktadır. 1 yılda kullanılan ilacın sayısı 1 milyar 250 kutudur. Bilimsel kurulların belli ilaçların kullanmasıyla ilgili kararlar alması, vatandaşın ilaca ulaşmaması anlamına gelmez. Bu işin lobiciliğini yapan bazılarına alet olmamak gerekir. Türkiye'de bir tek ilaç konusunda sıkıntı yaşıyoruz. İmmiglobin denilen bağışıklık sistemi ile ilgili ilaçtır. Sebebi, bütün dünyada kaynağının azalmış olmasıdır. Tüm dünya aynı sıkıntıyı yaşıyor. Bu konu ile ilgili olarak çok ciddi çalışmalar yapılmaktadır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

İlde Bartın Valisi İsa Küçük ve Belediye Başkanı Rıza Yalçınkaya'yı makamlarında ziyaret eden Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a çeşitli hediyeler verildi.