Akdağ:"Domuz gribi aşısı gerekiyorsa,biz talibiz''

İSTANBUL (İHA) - Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi ile ilgili olarak herhangi bir bütçe ayrılmadığını ancak gribin Türkiye'ye ulaşması durumunda halk sağlığını korumak için ne kadar gerekiyorsa onu yapacaklarını söyledi. Akdağ, domuz gribine yakalanan hastaların tedavide hiçbir sıkıntı yaşamayacağını belirtirken, bu konuda en riskli kişilerin siyasiler olduğunu ifade etti.

Bakan Akdağ, Taksim'deki The Marmara Otel'de domuz gribine ilişkin yaptığı basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Akdağ, Türkiye'de şuan için domuz gribi ile ilgili olarak ciddi bir tehlike olmadığını belirtirken, insanların kendilerini bireysel önlemlere alıştırması gerektiğini söyledi. Akdağ, öpüşme ve el sıkma gibi alışkanlıklara ara verilmesi gerektiğini belirterek, "Yarın bu grip Türkiye'ye gelirse ki inşallah gelmez bunlara hep ara vermek zorunda kalacağız.
Alışkanlıklarımızı değiştirmemiz lazım" dedi.

Reklam
Reklam

Bir soru üzerine hastalıkla ilgili şuanda özel bir bütçe ayırmadıklarını ifade eden Akdağ, "Ben şunu rahatlıkla söyleyebilirim; burada halk sağlığını korumak için ne kadar gerekiyorsa o parayı biz ayırmaya hazırız. Aşı gerekiyorsa, bu aşıya en başta talip olacak ülke olacağız. İkinci dalga için yeni ilaç isteğinde bulunuyoruz. Bu hastaların tedavisi açısından hiçbir sıkıntı olmayacaktır" şeklinde konuştu.

Akdağ, domuz gribi hastalığına yakalanan bir kişiye teşhisin nasıl konulacağı yönündeki bir soruya da, "Türkiye'de iki referans laboratuarımız var. Biri Hıfzısıhha, diğeri İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde. Dünyada Sağlık Örgütü'nün gösterdiği 5 laboratuar var. Siz kendi ülkenizde tespiti koysanız da o laboratuarlarda da kontrol ediliyor. Hasta belirli bir karantina altında tutulacak. Alınan örnekler referans laboratuara gidecek. Hiçbir hastane kendi başına teşhis yapmayacak. Teşhis koymak için
geçecek süre çok uzun bir süre değil. Birkaç saat içinde teşhis konabilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Kuş gribinden sonra Dünya Sağlık Örgütü'nün bir salgın planı hazırladığını ve bütün ülkelere de bu planı hazırlamaları için yol gösterdiğini anlatan Bakan Akdağ, "Bizde kendi planımızı hazırladık. İnsandan insana yeni bir virüs bulaşabilir diye plan hazırlandı. Bu virüs sağ gösterip, sol vurdu. Bizim hazırlığımız illa domuz gribi için değil, başka yerden gelen bir virüste olabilirdi" dedi.Akdağ, Türkiye'de viral aşıların üretimi konusunda dünya genelinde önde gelen firmalarla da görüştüklerini ifade ederken, dünya genelinde bu aşıyı üretmesi gereken alanların kamu kurumları olmadığını söyledi. Bakan Akdağ, siyasetçilerin çok fazla kişi ile bir araya geldiği için böyle durumlarda riski yüksek olan kişiler olduklarını ifade etti. Domuz gribi hastalığının şuanda domuzla doğrudan bir ilişkisi olmadığını belirten Akdağ, "Bizim korktuğumuz domuzdan bulaşan değil, insandan insana bulaşan virüs.Domuz eti yenmese de bu virüsün bulaşma riski vardır. Türkiye'de riskli yerler arasındadır" dedi.
Domuz gribinin toplumda yüz binlerce insana yayılabilecek bir hastalık olduğuna dikkat çeken Akdağ, bireysel tedbirlerin hastalanacakların sayısını en aza indirebileceğini vurguladı. Akdağ, "Türkiye bu hususta böyle bir hastalığa en hazır ülkelerden biridir. Bu hastalarla yarın karşılaşacak kişinin hassas davranması gerekir. Bu plan herkesi bağlar. Hasta ile ilgili her doktor ve herkesi bağlar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ergenekon zanlılarının GATA'ya sevkleri ile ilgili sorular üzerine ise Akdağ, "Şuan çok önemli bir toplantıdayız. Madem sordunuz birkaç cümle ile cevap vereyim. Kimin ne söylediğini bilmiyorum ama bizim kendi yaptığımız değerlendirmelerde teftiş kurulu ve müfettişlerimizin önerdiği hususları hem gerçekleştirdik hem de kamuoyunu bilgilendirdik" dedi.Akdağ, havalimanına gelen yolcuların domuz gribi ile ilgili testlere itiraz etmesi halinde ne tür bir uygulama yapılacağı yönündeki bir soru üzerine, "Kimse itiraz etmemeli ve zaten kimsenin de itiraz edeceğini sanmıyorum. İtiraz etseler de hukuk çerçevesinde gereğini yaparız" diye yanıt verdi.
"Karayolu ile gelen yolcularda domuz gribi virüsü olursa ne olacak?" şeklindeki bir soruya da Akdağ, "Avrupa da yayılırsa karayolunda da gerekli tedbirleri alırız" diye cevap verdi.Bakan Akdağ, domuz gribinin ortaya çıkmasından sonra gece çok geç saatlere kadar yatamadığını söyledi.