Akdamar Kilisesi'nde ayin için yakılan mumların geliri Somali'ye

Van Gölü içersindeki adayla aynı ismi taşıyan tarihi Akdamar Kilisesi'nde geçen yıl ilki yapılan ayinin...

Van Gölü içersindeki adayla aynı ismi taşıyan tarihi Akdamar Kilisesi'nde geçen yıl ilki yapılan ayinin ikincisi yapıldı. Ayin için yaklaşık 2 bin Ermeni Akdamar İskelesi'nden teknelerle adaya çıktı. Ermeniler mum yakıp ilahiler eşliğinde dua ederken göz yaşlarına hakim olamadı. Ermenilerin ayin için yaktıkları mumların gelirinin ise Somali'ye gönderileceği belirtildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 20 Mayıs 2005'te restorasyonuna başlanan ve 21 Temmuz 2006'da tamamlanan, Ermeniler için büyük öneme sahip tarihi Akdamar Kilisesi, 29 Mart 2007'de uluslararası bir törenle anıt müze olarak açıldı. Çevre düzenlemesiyle birlikte restorasyonu 4 milyon TL'ye mal olan tarihi kilisenin ibadete açılması ve haç takılıp takılmaması geçen yıl tartışma konusu olmuştu. Ancak yapılan görüşmeler sonrası kilisenin tepesine geçen yıl haç takılarak Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yılda bir kez olmak üzere Ermenilerin ayin yapmasına izin verilmişti. Geçen yıl ilki yapılan ayine Türkiye'den ve dünyanın çeşitli ülkelerinden yaklaşık 7 bin kişi katılmıştı.
Bu yıl ikincisi yapılan ayin için de günler öncesinden hazırlıklar başladı. Ayin için altyapı çalışmaları kısa sürede tamamlanırken, bütün güvenlik önlemleri alındı. Bu yılki ayin için katılımın geçen yıla oranla daha az olduğu gözlendi. Ayini Ermeni Patriği Ruhani Meclis Başkanı Başepiskopos Aram Ateşyan'la birlikte gelen Episkopos Sahap Maşalıyan yönetti. Ayine resmi olarak Ermenistan'dan kimse katılmadı. Türkiye adına Kültür ve Turizm Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Koordinasyon Dairesi Başkanı Osman Şahin iştirak etti.
Mum yakıp ilahiler eşliğinde dua eden Ermeniler, göz yaşlarına engel olamadı. Bu arada kilisede yakılan mumların gelirinin Somali'ye gönderileceği belirtildi.
Ermenilerin Akdamar Kilisesi'nde yapacağı ayin için güvenlik önlemleri en üst düzeyde tutuldu. Yaklaşık 450 polis ve güvenlik görevlisi ayinin sorunsuz geçmesi için görev aldı. Sağlık Bakanlığı'na ait bir ambulans helikopter kilisenin yanında hazır bulunduruldu. Bir polis helikopteri de sürekli havadan ayini takip etti. Göl içinde ise sahil güvenlik botları ile Arama Kurtarma Birliği ekipleri ring yaptı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz