Akdemir'den "açılmayan başlık" değerlendirmesi

ANKARA (ANKA)- Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi AB uzmanı Erhan Akdemir, Fransa'nın "Ekonomi ve Para Politikası" başlığında müzakerelere başlanmasını engellemekle Türkiye konusundaki tutumunu kanıtladığını söyledi.

Fransa'nın, tam üyelikle ilgili olan "Ekonomi ve Para Politikası" başlığında Türkiye ile müzakerelere başlamayı engellemesini ANKA'ya değerlendiren Ankara Üniversitesi Avrupa Toplulukları Araştırma ve Uygulama Merkezi (ATAUM) AB uzmanı Erhan Akdemir, söz konusu başlığın iptal edilmesinin, genelde AB, özelde ise Fransa'nın, Türkiye'nin AB'ye üyeliği konusunda ne kadar samimi olup olmadıklarını bir kez daha ortaya koyduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin AB'ye tam üye olmasını hiçbir biçimde arzu etmeyen Fransa gibi ülkelerin 17 Aralık 2004'ten bugüne tam üyeliği engelleyici bir çok adım attıklarını belirten Akdemir, "Hatta bu isteklerini AB–Türkiye ilişkilerinde hayati öneme sahip belgelere de yansıttılar" dedi. Akdemir, "Yaşanan bu son gelişme bu tür çabaların ne ilki ne de sonu olacaktır. Tam üyelik yerine farklı alternatifleri Türkiye'nin önüne koyma, Türkiye'ye onaylatma hevesinde olan Fransa gibi ülkeler, ‘Ekonomi ve Para Politikası' gibi konu başlığını açma cesareti gösteremediler. Bu sebeple bu başlığın açılamaması Fransa'nın Türkiye konusundaki tutumunun, Türkiye'yi AB'de nerede görmek istediğinin önemli bir kanıtı oldu" diye konuştu.

"AÇILMAYAN BAŞLIK EURO'YA KATILIMI SAĞLIYOR"

"Ekonomi ve Para Politikası" başlığının üye ülkelerin merkez bankalarının bağımsızlığını gerektirdiğine dikkat çeken Akdemir, söz konusu başlığın Türkiye'nin Euro sistemine katılımını ve AB'ye bütünleşme yolunda daha fazla yakınlaşmasını sağladığını söyledi. Akdemir, bu çerçevede böyle bir başlığın açılmasının, müzakerelerin hızının artmasına, bütünleşmenin ivme kazanmasına ve Türkiye'nin AB'ye tam üyelik yolunda önemli bir mesafe kat etmesine neden olacağını vurguladı.

Reklam
Reklam

"AB KARŞITLIĞINI ARTTIRIR"

Erhan Akdemir, "Böyle bir mesafenin kat edilmesi ise özellikle Fransa gibi ülkelerin pek işine gelmiyor. Tabii böyle bir tutum ise AB'nin değerlerine, benimsediği ilkelere, altına imza attığı belgelerin ruhuyla çelişiyor. Açıkçası bu tür çabalar AB'nin Türkiye konusundaki gönülsüzlüğünü ortaya koyuyor" dedi. Bu tür gelişmelerin Türkiye'deki AB karşıtlığının artmasını sağlayacağı uyarısında da bulunan Akdemir, AB'nin Türkiye'ye karşı samimi ise bu tür davranışlardan, ilişkiyi geren bu tür adımlardan kaçınması gerektiğini söyledi.