Mersin’de ilkleri gerçekleştiren Akdeniz Belediyesi, hareket kabiliyeti kısıtlı yurttaşların yaşamlarını büyük ölçüde kolaylaştıracak bir projeyi daha uygulamaya koyuyor. Kamuya açık yer ve yapıların, engelli yurttaşların ulaşabilirliğine uygun hale getirilmesine ilişkin Çevre, Eğitim-Kültür ve Kadın-Erkek Eşitliği komisyonları tarafından oluşturulan rapor, yine Akdeniz Belediye Meclisi’nce oybirliği ile kabul edildi. Akdeniz Belediye Meclisi, Nisan ayı olağan toplantısında çok önemli bir karara imza attı. Her türlü yapılar ve ihtiyaç duyulan yerlerin, hareket kabiliyeti kısıtlı yurttaşların ulaşabilirliğine uygun hale getirilmesine ilişkin komisyon raporu, Meclis üyelerinin tamamının oybirliğiyle kabul edilerek yürürlüğe girdi. Çevre Komisyonu, Eğitim-Kültür Komisyonu ve Kadın-Erkek Eşitliği Komisyonu tarafından oluşturulan raporda, kentlerde inşa edilen yapılara erişimde şimdiye dek sadece sağlam insanların düşünüldüğü, hareket kabiliyeti kısıtlı yurttaşların ise insan onuruna yakışmayacak biçimde taşınarak binalara girmek zorunda bırakıldığı, asansörsüz binalar nedeniyle zemin kattaki konutlarda yaşamaya zorlandığı vurgulandı.
Binalar, yol, kaldırım, yaya geçidi ve kamuya açık tüm alanlarda düzenleme yapılacak Dünyada sayıları 600 milyonu bulan bu yurttaşları toplumdan soyutlamanın son derece yanlış ve utanç verici olduğu belirtilen raporda, herkesin yaşama, çalışma ve eğlenme konularında aynı hakka sahip olduğu ve herkesin bağımsız olarak yaşam alanlarına ulaşabilmesi gerektiği ifade edildi. Komisyonlar, bu nedenle belediye sınırlarındaki kamu kurumlarına ait resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, umuma açık hizmet veren her türlü yapıların, hareket kabiliyeti kısıtlı yurttaşların ulaşabilirliğine uygun hale getirilmesi gerektiğini karar altına aldı. Akdeniz Belediye Meclisi tarafından kabul edilen gündem maddesi ile birlikte, Fen İşleri, Park Bahçeler, Ruhsat Denetim ile İmar ve Şehircilik Müdürlüklerinin bu hususu dikkate alarak çalışmalarını düzenlemesine karar verildi.
Başkan Türk, “Sosyal dezavantajları gidermek görevimizdir”
Engelli yurttaşların sağlık, istihdam, eğitim, sosyal yaşama katılım başta olmak üzere yaşamın her alanında dezavantajlı konumda kaldığını dile getiren Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk, bu dezavantajları ortadan kaldırmak için hem fiziksel çevreye hem de sosyal yaşama ilişkin bir dizi düzenleme yapılması gerektiğinin altını çizdi. Hizmetlerin hareket kabiliyeti kısıtlı insanları da düşünerek planlamak gerektiğini sözlerine ekleyen Başkan Türk, “Bu yurttaşlarımızın iyi bir yaşam sürmesi, bütün insanların eğitimi başta olmak üzere örgütsel, toplumsal, hukuksal ve çevresel düzenlemelerin yapılmasıyla gerçekleşebilir. Ülkemizde bu durumda olan 9–10 milyona yakın insan yaşıyor ve bu hiç de azımsanmayacak bir rakamdır. İnsanlarımız arasında sosyal dezavantajları ortadan kaldırmak, onlara insan onuruna yakışır bir hayat için gereken hizmetleri sunmak, herkes için insanca bir yaşamı garanti eden, bireylerin refah farklılıklarını azaltmak kamunun görevidir. Umuyorum ki bugün aldığımız bu karar, ülkedeki bütün kamu kurumlarına örnek olur. Ben bu örnek kararda emeği geçen tüm Meclis üyelerimize teşekkür ediyorum” dedi.
Karar hangi düzenlemeleri içeriyor?
Akdeniz Belediye Meclisinin aldığı karar, kaldırım, bina, asansör, tuvalet gibi umuma açık yerlerde yeni düzenlemeler getiriyor. Buna göre; Binanın kot aldığı yoldan bina ana giriş kapısına kadar olan bölümde basamak ya da merdiven yapılmayacak, bu yol uygun eğimde rampa ile bağlanacak. Teknik zorunluluklar nedeniyle bina giriş yoluna merdiven yapılması durumunda, merdivenin yanına en fazla yüzde 8 eğimde, kaymaz malzemeden, en az 1 metre genişliğinde standartlara uygun özelliklerde rampa yapılacak. Bina girişlerindeki merdiven ve rampaların her iki yanına 90cm yüksekliğinde tırabzan yapılacak.Bina ana giriş kapısı net genişliği en az 100 cm olacak. Ana giriş ve iç kapılarda eşik bulunmayacak. İç kapı genişlikleri en az 90 cm olacak. Kapı kolları kolay kavranabilecek özellikte olacak.
Asansör koşulu olan binalarda yapılacak asansör kabininin dar kenarı 110 cm ve derinliği 140 cm den az olmamak koşulu ile kapı genişliği en az 90 cm olacak. Asansöre ulaşan yol üzerinde basamak ve merdiven yapılmayacak. Merdivenlerin her iki yanında kolay kavranabilecek özellikte ve 90 cm yüksekliğinde tırabzan ve küpeşte olacak.Alışveriş merkezi, çarşı, pasaj, yurt, eğitim tesisi, tüm kamu kurumları vb. umumi binalardaki ortak tuvaletlerden en az biri hareket kısıtlı kişilerin kullanımına uygun ölçülerde olacak. (en az 1,50 m x 1.60 m) Tuvaletin kabin kapısı dışa açılacak, kapı genişliği 90 cm den az olmayacak, klozetin çevresinde sağlam monte edilmiş tutunma barları yapılacak, lavabo altında tekerlekli sandalyelinin girebileceği alan bulunacak.
Bina giriş yolu, rampa, dış ve iç merdivenler ile ıslak hacim yer döşemelerinde kullanılacak malzeme kaymaz özellikte olacak. Merdiven, yaya yolu ve tüm iç mekânlarda baş kurtarma yüksekliği en az 220 cm olacak. Bina otopark rampası hiçbir biçimde parsel sınırı dışındaki kaldırım üzerinden başlamayacak, yan parsel kaldırımı ile arada kot farkı ve basamak oluşturulmayacak. Kaldırım yükseklikleri 15 cm, genişliği 1,50 m olacak. Kaldırım yapımında kilit parke taşı kullanılacak, kesinlikle kaygan malzeme kullanılmayacak. Kaldırım bitişleri ve yaya geçidi bulunan kesimlerde en fazla yüzde 8 eğimde olmak üzere yaya kaldırımı ve yol seviyesine kadar alçaltılacak. Yaya kaldırımı üzerinde yapılacak rampaların eğimi yüzde 8’i aşmayacak ve en az 90 cm genişliğinde olacak.
Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz