Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) İtalya şubesi sözcülerinden Federico Fossi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Şu anda 49 kişinin kurtarıldığı, 24 kişinin cesedinin denizden çıkarıldığı bilgisine sahibiz” dedi.
Fossi, 700 kişinin akıbetine ilişkin endişelerinin sürdüğünü, arama kurtarma çalışmalarının devam ettiğini sözlerine ekledi.
İtalyan basını da arama kurtarma çalışmalarına katılan Portekiz bandıralı King Jacob gemisinde kurtarılan 28 göçmenin bulunduğunu bildirdi.
Sicilya Bölge Başkanı Rosario Crocetta da AB liderlerini Palermo’da acilen toplanmaya çağırdı.
En büyük tekne faciası olabilir
Öte yandan Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Antonio Guterres, Libya'dan İtalya'ya yaklaşık 700 kaçak göçmen taşırken dün gece Akdeniz'de batan tekneyle ilgili olarak "Ölenlerin sayısının doğrulanması durumunda bu kaza, Akdeniz tarihinin en büyük tekne faciası olabilir" dedi.
Guterres, yaptığı açıklamada "Yaşanan bu kaza, Avrupa'nın insanları böylesi trajik bir sona iten nedenleri kapsamlı bir şekilde ele alması gerektiğine işaret ediyor" ifadesini kullandı ve acilen harekete geçilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Batan teknede bulunanların sayısının 900'den fazla olabileceği ileri sürüldü
İtalya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden La Repubblica’da yer alan haberde, batan tekneden kurtarılarak Katanya’da tedavi altına alan Bangladeşli bir kişinin, Libya’nın 70 mil kuzeyinde batan teknede 950 civarında kişinin bulunduğunu, bunların 200’ünün kadın, 40-50 kadarının da çocuk olduğunu söylediği belirtildi.
Bangladeşli kaçağın anlattıklarına yer verilen haberde, kaçakların bindirildikleri balıkçı teknesinin Trablus’un doğusundan hareket ettiği, Libya’nın 70 mil açığındayken uydu telefonuyla Roma’daki İtalya Sahil Güvenlik Komutanlığından yardım talebinde bulunulduğu bildirildi.
AB'den eyleme geçilmesi çağrısı
AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, "Akdeniz'deki son günlerdeki trajik gelişmelerden derin keder duyuyoruz. Gerçekler çok katı ve bu nedenle eylemlerimiz de cesur olmalı. İnsan hayatı söz konusu ve AB bir bütün olarak eyleme geçmek için ahlaki ve insani sorumluluk altında" ifadesi kullanıldı.
Açıklamada, AB Komisyonu'nun, mayıs ortasında açıklayacağı yeni Avrupa Göçmen Stratejisi için üye ülkelerle ve uluslararası örgütlerle danışma içinde bulunduğu belirtilerek, "Yeni can kayıplarını önleyecek acil eylemlerin yanında tüm yönleriyle göçü daha iyi yönetecek kapsamlı yaklaşıma ihtiyaç duyuyoruz" değerlendirmesinde bulunuldu.
AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de yaptığı açıklamada, "Çok kez 'bir daha asla' dedik. Şimdi AB'nin bu trajedilere çözüm bulmasının zamanı geldi ve geçiyor. İtalya açıklarında yaşanan ve Avrupa'nın güney sınırlarında her gün yaşananlar dayanışma, insan haklarına ve herkesin onuruna saygı değerleri üzerine inşa edilen bir birlik için kabul edilemez. Hep birlikte sınırlarımızı korumamız ve insan kaçakçılığıyla mücadele etmemiz gerektiği gibi insan hayatını da hep birlikte korumalıyız" yorumunu yaptı.
Mogherini, Lüksemburg'da toplanacak AB dışişleri bakanlarının gündemine göç konusunu da dahil ettiğini ve insan kaçakçılığının ana rotalarından biri olan Libya'yla ilgili bazı öneriler sunacağını kaydetti. (AA)