AKDF'den Yıkım Tepkisi

Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu (AKDF) Yalova'da tatbikat yapılan alanın helikopter pisti yapılacağı gerekçesiyle yıkılmasına tepki gösterdi.

Arama Kurtarma Dernekleri Federasyonu Yalova'da tatbikat yapılan alanın helikopter pisti yapılacağı gerekçesiyle yıkılmasına tepki gösterdi. Yıkımına başlanan daha sonra da yıkımı durdurulan TİGEM arazisi içerisindeki tatbikat alanıyla ilgili, Edirne, Balıkesir-Gönen, Balıkesir-Ayvalık, Aydın, Adana'dan gelen AKDF yönetici ve delegeleri Yalova'daki AKDF Tatbikat Alanı'nda basın toplantısı düzenledi. Merkezi Yalova olan AKDF'nin Başkanı Adem Demirel, AKDF'ye 9 ilin üye olduğunu belirterek "Merkezi Yalova'da bulunan AKDF'na ait eğitim alanı, 112 Acil Çağrı Merkezi'ne helikopter pisti yapılacağı gerekçesi ile yıkılmaya başlandı. 112 Acil Çağrı Merkezi için yapılması hedeflenen helikopter pisti yönetmeliklere uygun değil. Eğitim merkezimiz yıkılacak. Kulemizi ise adeta bir gecekondu gibi bize haber vermeden, tebligatta bulunmadan yıkmaya başlamışlar. İçerisindeki malzemelerimize de ciddi hasar vermişler" ifadesini kullandı. Demirel, tatbikat alanının Türkiye'de eşi ve benzerinin olmadığını belirterek şöyle konuştu: "Yıkımı şok içerisinde izliyoruz. Bu alan 1999 depreminden bu yana binlerce insanın eğitim aldığı bir yer. Yalova ilinde yerel derneğimiz K-77 Yalova Arama Kurtarma Derneği'nin çabaları ve kurucu derneklerin destekleri ile Eğitim, Tatbikat ve Koordinasyon Merkezi gönüllü üyelerimizin tırnakları ile kazıyarak bugünkü haline geldi. AKDF Eğitim, Tatbikat ve Koordinasyon Merkezi'nin Türkiye'de bir eşi yoktur, alanında ilk ve tekdir. Sadece federasyona bağlı dernekler değil Yalova Üniversitesi öğrencilerine de burada afet bilinci eğitimi veriliyor. Yalova il stratejik planları hazırlanırken girişimlerimiz sayesinde alan, afet anında ekiplerin toplanma merkezi olarak planlara işlendi. Ayrıca Afet ve Acil Durum Müdürlüğü'ne tahsisi sağlandı ve işbirliği protokolü yapılarak Federasyonumuzun kullanım hakkının devamı sağlandı. Asıl mülk sahibi olan TİGEM, resmi kurumlara bile sorun yaratırken çalışmalarımızın kutsal amacını bildiği için hiçbir dönemde bizlere problem çıkarmadı." Alanın önemine dikkati çeken Demirel, "Arama kurtarma kitaplardan öğrenilecek bir konu değildir, deneyim elde edebilmek için afet olmasını mı bekleyeceğiz, bu merkez sadece Yalova'ya değil bu alanda faaliyet gösteren herkese yani Türkiye'nin geneline hizmet vermektedir. Bu merkezin varlığı Türkiye'de ilk kez kamu kurumları, asker (Donanma Komutanlığı), sağlık personeli, sivil savunma birlikleri ve STK'ların bir araya gelerek eğitim ve tatbikat yapmalarını sağlamıştır" dedi. Demirel, Kasım ayında Yalova'ya 300 kişinin geleceğini vurgulayarak, "Burada AKDF'na bağlı 9 ilin katılımı ile büyük bir tatbikat düzenleyecektik. Bugünden sonra bu tatbikatın da Yalova'da yapılıp yapılmaması yönünde kararsızım. Federasyon merkezinin Yalova'dan başka bir ile taşınmasını da gündeme getireceğiz. Federasyon merkezinin artık Yalova'da olmasının da bir anlamı kalmadı. Bu eğitim ve koordinasyon merkezi olmadığı sürece Yalova'da kalmamızın bir anlamı da yok" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz