Kastamonu Üniversitesi ve Türkiye Yazarlar Birliği tarafından Mehmet Akif’in Kastamonu’ya gelişinin 91. yılı anısına düzenlenen panel büyük ilgi gördü.
Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Seyit Aydın panelde yaptığı konuşmada "Her büyük millet, tüm insanlığa mal olmuş büyük fikir ve sanat adamları yetiştirmiştir. Bizim tarihimiz de bunun sayısız örnekleriyle doludur. Bu büyük şahsiyetlerimizden biri de şüphesiz Mehmet Akif Ersoy'dur." dedi. Akif'in, yakın tarihin canlı, samimi, vatansever şahidi olarak milletin bağımsızlık ve var olma mücadelesini tüm dünyaya millî marşla haykıran bir şair ve mütefekkir olduğunu vurgulayan Aydın, "Hiçbir şair kendi milletini Mehmet Akif kadar güzel tarif edemez. Hiçbir şair milletinin hissiyatına Mehmet Akif kadar güzel tercüman olamaz.” diye konuştu.
Mehmet Âkif Ankara'ya geldikten sonra, Anadolu'nun birçok şehir, kasaba ve köylerinde vaaz vererek cami ile cephe arasında âdeta bir köprü kurduğunu anlatan Aydın, sözlerine şöyle devam etti: "Onun bu vaazlarından en etkili olanı Kastamonu'da Nasrullah Camii'nde vaaz şeklinde verdiği nutuktur. Kastamonu'nun Ankara merkezli Millî Mücadele Hareketi'nde başlangıçtan itibaren özel bir önemi vardır. İstanbul'dan gizli bir şekilde yapılan askeri malzeme sevkıyatının çok önemli bir bölümü Kastamonu üzerinden yapılmıştır. Bu bakımdan Kastamonu Anadolu hareketinin askeri ve ekonomik ana üst noktasını teşkil etmiştir. Mehmet Âkif’in başta Nasrullah Cami olmak üzere Kastamonu'nun kaza ve köylerinde yapmış olduğu konuşmalar, Anadolu'nun diğer vilayetlerindeki konuşmaları gibi heyecanla dinlenmiş ve halkın üzerinde etkisini hemen göstermiştir. Ancak Nasrullah Camii'nde 19 Kasım 1920 tarihindeki konuşması, bütün Anadolu şehirlerinde yapmış olduğu konuşmalarının en etkilisi olmuştur. Âkif’in bu meşhur vaazı, başta Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşlarının siyasî ve askerî yönden öncülük ettiği Millî MücadeIe Hareketi’nin amaç ve hedeflerinin halka benimsetilmesi, zararlı ve yıkıcı propagandaların etkisinde kalınmadan birlik ve beraberliğin sağlanması yönünde yapılmış çok önemli bir konuşmadır. Mehmet Âkif bir aydan fazla bir süre Kastamonu ve kazalarında kaldıktan ve her gittiği yerde halkı coşturan ve gözyaşlarına boğan konuşmalar yaptıktan sonra Ankara'ya dönmüştür. Mehmet Âkif Ersoy, marşların en güzeli olan İstiklâl Marş’ımızı o günkü heyecanlardan ilham alarak yazmış ve kahraman ordumuza ithaf etmiştir. Bu panel, edebiyat, sanat ve kültür dünyamızı zenginleştiren, fikir hayatımızda derin izler bırakan millî şairimiz Mehmet Akif Ersoy'un tarihimiz, düşünce dünyamız ve edebiyatımızdaki yerini tespit edebilmek ve onun günümüz sorunlarına da ışık tutabilecek düşünce, sanat ve ideallerini aktarabilmek için düzenlenmiştir.”
Panelistler Türkiye Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı ve oturum başkanı Ahmet Fidan, Kastamonu Müftüsü Dursun Ali Şeker, Yrd. Doç. Dr. Mustafa Eski, Doç. Dr. Cevdet Yakupoğlu, Dr. Mehmet Doğan; Akif’in Kastamonu vaazını ve Kastamonu’da yaşadıklarını ayrıntılı olarak anlattılar.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz