Akil Adamlar İstanbul'da toplanıyor

ANKARA - Medeniyetler İttifakı Projesi çerçevesinde oluşturulan Akil Adamlar Grubu'nun son toplantısı 13 Kasım 2006 tarihinde İstanbul'da yapılacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın ev sahipliği yapacağı toplantıya, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero katılacak.

Akil Adamlar Grubu'nun hazırlayacağı eylem planı, bu toplantıda BM Genel Sekreteri Annan'a sunulacak.

Aralık ayı sonunda da Medeniyetler İttifakı Projesi Eşbaşkanları Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun Newyorkta BM Genel Sekreteri Kofi Annan ile biraraya gelmesi bekleniyor.

Reklam
Reklam

Bu toplantıya BM'nin yeni genel Sekreteri Ban Ki-moon'un da katılması öngörülüyor. New York'daki toplantıda, proje ile ilgili nihai bir belgenin açıklanması bekleniyor. Sözkonusu belgeyle Medeniyetler İttifakı Projesi'nin fiili hale gelmesi planlanıyor. Toplantının ardından oluşturacak grup ile gerçekleşecek mekanizmanın başına görev süresi dolacak BM Genel Sekreteri Annan'ın gelebileceği de ifade ediliyor.

İstanbul'da yapılacak toplantıda, BM Genel Sekreterine, sunulacak raporda, İslam dünyası ile Batı arasında artmakta olan ayrılmanın anahtar sebeplerinin dini değil, siyasal olduğu vurgulanırken, çoğunluğu Müslüman olan ülkelerde, Batılılar tarafından düzenlenen askeri müdahalelerin, toplumlar arası ilişkileri de bozan, artan dargınlık ve güvensizlik duygularına kayda değer bir şekilde katkıda bulunduğu belirtildi.

Raporda şu önerilere yer verildi:

"Dinsel ve ulusal topluluklar arasındaki tansiyonu azaltmaya yardımcı olacak, özellikle kriz zamanlarında anlayış köprüsü kuracak ve uzlaşmaya yönelik yollar oluşturacak mekanizmalar geliştirilmeli. Çeşitliliği toplumun normal bir özelliği olarak gösteren filmler ve televizyon programları üretmek için ortak girişimler geliştirilmeli. Her yerdeki öğrencilerin, diğer kültürler ve dinlere yönelik anlayış geliştirmelerini sağlamak için kültürler arası eğitim ve insan hakları eğitimi teşvik edilmeli. Göçmen topluluklarının entegrasyonu ve kültürler arası diyalogu destekleyecek sosyal ağlar geliştirilmeli. İşsizlik, dışlanma ve aşırılığın ana sorunlar olduğu ülkelerde uygulanmak üzere geniş tabanlı bir gençlere iş kazandırma girişimi yapılmalı."

Reklam
Reklam