Akil İnsan Gündoğdu: Şimdi Çözemezsek, Bizden Sonra Zor Çözülür

Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyeti Trabzon’da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile görüştü. Yaklaşık 300 kişinin...

Akil İnsanlar Karadeniz Bölgesi Heyeti Trabzon’da sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile görüştü. Yaklaşık 300 kişinin katıldığı toplantıda 9 kişilik heyet üyelerinden Memursen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, kendilerine tepki gösterenlerin terörle mücadele ile teröristi karıştırdığını belirterek, “Bizim işimiz terörle mücadele değil, işimiz özgürlük alanını genişletmek. Eğer bu süreci iyi değerlendirip çözüme ulaşamazsak bizden sonraki nesil sorunu çözemeyecek, diyalog bile kuramayacak.” dedi.

Reklam
Reklam

Novotel’de yapılan toplantıda Memursen Genel Başkanı Gündoğdu, sendika olarak kendilerinin de terör sorununun mağduru olduğunu söyledi. Gündoğdu, “Terör örgütü tarafından üyeleri kaçırılan bir sendika olarak mağduruz. Bizim kırmızı çizgimiz ise şehitlerimiz, Çanakkale ruhu. Karşı çıkanların ise niye karşı çıktıklarını açıklamaları gerekiyor. Kürtlerin kendilerini katledenlerin Ergenekon terör örgütü, Türklerin ise kendilerini katledenlerin PKK terör örgütü olduğunu bilmesi gerekiyor.”diye konuştu.

Akil Adamlar Karadeniz Grubu Başkanı Prof. Dr. Yusuf Şevki Hakyemez ise Akil İnsanlar kavramının rahat kullanılan bir kavram olmadığını, aslında diyalog grubu olması gerektiğine değinerek, “Ülkemizde onbinlerce şehit, can kaybı, ekonomik olarak kaynak kaybı var. Bu sorunu çözmek için siyasi iktidar sorumluluk aldı. Bugün gelinen noktada silah bırakma ile bir süreç başladı. Hükümet, sürecin halka anlatılması, halkın düşünce endişelerini öğrenmek istiyor. Türkiye, 30 yıldır devam eden terör sorunundan dolayı, cumhuriyeti birlikte kurduğu insanlarla bir ayrışmaya gidiyor olabilir. Türkiye’nin bu süreci denemesi gerekiyor. Türkiye güçlü bir devlettir. Bu sorunu yenmesi şart. Yönteme ilişkin endişeler olabilir. Bizim işimiz de endişeleri rapor olarak hükümete sunmak” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Toplantıya katılan Akil İnsanlar Grubu’ndan Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Başkanı Şemsi Bayraktar, kendilerinin diyalog grubu olduğunu, akil olanın ise halkın olduğunu söyledi. Bayraktar, şunları söyledi: “Bir takım endişeler var. 75 milyon endişelerin giderilmesini istiyor. Demokrasi ve ekonomik güce ulaşmış bir ülke istiyoruz. Milletin içeriden ve dışarıdan içerisine sokulmak istenen fitnenin sönmesi, bu illetin bölünmemesi için tek toplum olarak yaşamayı devam ettirmek için buradayım. Ortak yaşam için birbirimizi tamamız gerekiyor. Doğulunun batkılıyı, kuzeylinin ise güneyliyi karşılıklı tanıması lazım.”

Akil İnsanlar Grubu Üyesi Gazeteci Oral Çalışlar, ikna, imha ve asimilasyon üzerine kurulu devlet politikasının devleti yönetenler tarafından değiştirilmek istendiğine değindi. Çalışlar, 30 yıllık çarpışma sürecinde bir çözüm elde edilemediğini, sadece can kaybı olduğunu anlatan Çalışlar, “Siyasi irade dağdakileri konuşarak indirmeye çalışıyor. 101 gündür çocuklarımız ölmüyor. Toplumda destek de giderek artıyor. En çok sorulan soru ise ‘ne verildi?’ sorusu. Bir şey verilmiş değil. Verilirse kanunla verilecek, TBMM’ye gelecek ve milletin vekilleri karar verecek.”

Reklam
Reklam

Toplantıya katılan, Gazi Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Vedat Bilgin de, terör örgütü PKK’nın, 30 yıllık terör planını bu süreçte çöpe atmak üzere olduğunu, krizlerden ders alan Türkiye’nin artık süreci iyi yönettiğini, gelişen ülkemizin terör sorununu da çözüp bu adımın arkasından demokratikleşmesini sağlaması gerektiğine değindi.

Gazeteci Yıldıray Oğur, da devletin 5 defa silahla terör sorunu çözdüğünü söylerken silahla bir şeyin çözülemediğini gördüğümüzü, Türkiye’nin artık sivilleşmesinden, PKK’nın silahla bir şey yapamayacağını anlamasından, soğuk savaş döneminin bitmesinden ve toplumun geldiği noktadan dolayı bu sorunun çözülebileceğine inandığını ifade etti.

Karadeniz ekibinin sekreteri Avukat Fatma Benli ise kanın durması için 18 ili maddi bir karşılık almadan dolaştıklarını anlattı. Şehit ailelerini ve siyasi parti temsilcilerini toplantılarına çağırmadıklarını, şehit ailelerine ise kendilerinin gittiklerini söyledi.

Toplantıya katılmak için Trabzon dışından Diyarbakır, İstanbul, Yalova gibi illerden kamu ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile öğrenciler ve basın mensupları katıldı. Heyet üyelerinin açılış konuşmasından sonra da katılıcılar görüşlerini ifade etti. Konuşmacıların tamamın süreci desteklediğini ifade ederken, bazı katılımcılar hükümetin süreçle ilgili halkı daha çok bilgilendirmesi gerektiği görüşlerini dile getirdi.

Reklam
Reklam

Bu arada, toplantının yapıldığı otelin çevresinde jandarma ekipleri geniş güvenlik önlemleri aldı. Otelin dışında toplanan Tüm Gençlik Birliği üyesi (TGB) 20-30 kişilik grup, toplantıya katılanları protesto etti.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: