Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti Temaslarını Tamamladı

Bölgedeki son gezilerini Erzurum'a yapan Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, düzenlediği basın toplantısıyla 8...

Bölgedeki son gezilerini Erzurum'a yapan Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, düzenlediği basın toplantısıyla 8 haftalık çalışmalarını tamamladıklarını açıkladı. Heyet Başkanı Can Paker, bölgede halkının barış ve güvenli bir gelecek istediğini açıkladı.

Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti, Palandöken ilçesi Yenişehir semtindeki bir restoranda toplandı. Heyet Başkanı Can Paker, Sibel Erarslan, Ayhan Ogan, Abdurrahman Kurt ve Mehmet Uçum ortak basın toplantısı gerçekleştirdi. Paker, Akil İnsanlar Doğu Anadolu Bölgesi Heyeti olarak 8 haftalık programlarını tamamladıklarını ifade etti. Paker, çalışmalarıyla ilgili yaptığı genel değerlendirmede vatandaşların barış ve güven ortamı içerisinde güzel bir gelecek temennisinde bulunduğunu dile getirdi. Paker, evlatlarını kaybeden ailelerin acılarını unutmadan, yüreklerine taş basarak başlatılan kardeşlik sürecini desteklediklerine vurgu yaptı.

Reklam
Reklam

Paker şöyle konuştu: "Genel bir değerlendirme düşünürsek bölgede barış ortamı ve barış isteği çok yoğun. İnsanlar bundan sonra daha iyi ve güven içinde yaşamak istiyorlar. Bu arzularını yerine getirmek için ve mevcut çocuklarının istiklalini temini için kaybettikleri evlatlarının acılarını unutmayıp bağırlarına taş basmaya hazırlar. Sürecin sonunda doğal olarak demokratikleşme süreci var. Eşitlenme süreci var. Bölgedeki insanlara bir dönem eşit olmayan muamele yapılmış. Eşitlenmenin ötesinde gerek demokratikleşme, gerekse insan haklarına doğru yapılacak girişimler önümüzdeki 5- 10 yılların siyasal sorunu olacak diye düşünüyoruz. Şu anda Türkiye'de geçerli hukuk eski dönemin hukukudur. Temel olarak devleti koruyan hukuktur, bundan sonra bireyi koruyan, kutsallaştıran devlet yerine bireyi kutsayan hukuka geçişin ciddi süreci var. Biz bütün bulgularımızı ayrıntıları ile Ankara'daki karar verici siyasilere sunacağız. Umuyoruz ki çizilecek yol haritasında Türkiye çatışmasız bir dönemin ötesinde demokratik, laik, insan haklarına saygılı bir yaşama geçecek."

Reklam
Reklam

Paker, Erzurumluların sürece kuşku ile baktığını da vurgu yaparak, "Erzurum'da yaptığımız görüşmelerde bölgedeki benzer talep ve öneriler vardı. Çok büyük fark yoktu. Sadece sürece kuşku duyanların fazla olmasını gördük." diye konuştu.

OGAN: 19 BİN KİŞİ İLE GÖRÜŞTÜK

Heyet üyesi Ayhan Ogan, 8 haftalık süreç içerisinde gerçekleştirdikleri görüşmeler, toplantılar ve ziyaretler ile ilgili sayısal istatistikleri açıkladı. Ogan, heyetin sivil toplum örgüt temsilcileri, öğrenci, akademisyen, kanaat önderleri, şehit aileleri ve vatandaşlar olmak üzere 19 bin 991 kişi ile görüştüklerini dile getirdi. Ogan, ayrıca iki toplu mezarlık, 3 boşaltılmış köy, 4 cemevi, 4 medrese gibi kamuya açık çok sayıda yeri ziyaret ettiklerini anlattı. Başarılı bir çalışma dönemini tamamladıklarına değinen Ogan, "Başarılı bir dönem geçirdi. Haftanın 4- 5 gününü dolu dolu programlarla icra ettik. Ziyaretlerimizde söz alıp, yazılı rapor verenler de oldu." şeklinde konuştu.

"İZLENİMLERİMİZİ RAPORLAŞTIRACAĞIZ"

Reklam
Reklam

Heyet üyesi Mehmet Uçum, Erzurum'la birlikte çalışmalarını sonlandırdıklarını belirtti. Uçum, heyet olarak izlenimlerini, kendilerine ulaştırılan raporları, tespitleri, izlenim ve talepleri raporlaştıracaklarını söyledi. Uçum, hazırlayacakları raporun son bölümünün heyet ve heyet üyelerinin değerlendirmelerinin yer alacağını sözlerine ekledi.

Heyet daha sonra halk toplantısına katılmak üzere Erzurum İl Müftülüğü'nde düzenlenen halk toplantısına katılmak üzere buradan ayrıldı. Heyet, bugün akşam saatlerinde Erzurum'dan Ankara'ya dönecek.

Öte yandan küçük bir grup ellerine aldıkları Türk bayrakları ile Havuzbaşı'ndan Atatürk Üniversitesi kavşağındaki Bayrak Anıtı'nın önüne kadar hükümet ve Akil İnsanlar aleyhine slogan atarak yürüdü.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: