Akınoğlu: Fransa 1914 olaylarının sorumlularını arıyorsa, önce aynaya bakmalı.

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, 1. Dünya Savaşı sırasında Anadolu topraklarında yaşanan olaylar...

Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu, 1. Dünya Savaşı sırasında Anadolu topraklarında yaşanan olaylar sonrasında Türkiye’yi hedef alan ifadelerin gerçekleri yansıtmadığını söyledi.

Akınoğlu, yazılı açıklamasında, “Fransız Parlamentosu’nda, Ermeni olayları ile ilgili, tamamen taraflı iddiaları ve alınan kararları kabul etmiyor ve şiddetle kınıyoruz.” dedi. Bu olaylar sırasında, binlerce Türk ve Ermeni’nin öldüğü ve büyük acıların yaşandığını hatırlatan Akınoğlu, Fransa’nın tarihi gerçekleri yok sayarak ve konuyu tarihçilerin incelemesi yönündeki istekleri kabul etmeyerek ne kadar taraflı davrandığını gösterdiğini kaydetti. Bu ve buna benzer kararların, medeniyetin sadece kendilerine hak olduğunu düşünen, başka ülkelere tepeden bakan ve sömürge zihniyetinin bir devamı olduğunu dile getiren Prof. Dr. Alper Akınoğlu, şunları dile getirdi: “Fransız Parlamentosu 1914 olaylarının sorumlularını arıyorsa, önce aynaya bakmalı. İşgal için geldikleri, ancak kısa süre kalabildikleri Anadolu topraklarında, yüzyıllardır, barış içerisinde komşu olarak yaşayan Türk ve Ermeni topluluklarını, kasıtlı olarak nasıl birbirine düşman hale getirdiklerini, önce kendilerine sormalı ve uluslararası toplumdan özür dilemelidirler. Bizzat Adana’da yaşanan olaylar için tarihçileri gelsin, Çukurova Üniversitesi olarak birlikte inceleyelim. Bu belgeler hala mevcuttur ve incelemeye açıktır.”

Reklam
Reklam

Fransa iç siyasetinin bir aracı olarak alınan bu kararın Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilere katkı sağlamayacağının altını çizen Akınoğlu, Türk-Fransız ilişkilerinin de zarar göreceğini vurguladı.

Fransız toplumunda bu kararın düzeltilmesi yönündeki çabaları saygı ile karşıladıklarını bildiren Akınoğlu, söz konusu yanlışlığın düzeltilmesini temenni etti. Akınoğlu, “Çukurova Üniversitesi yapıcı yaklaşımların yanında olacağı gibi, bundan sonra da öğrencileri ile birlikte, Türk milletini hedef alan tutum ve davranışlara karşı gerekli hassasiyeti gösterecektir.” ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz