Akkuyu Nükleer Santrali Çed Raporu, Bakanlığa Sunuldu

Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santral Projesi’ne ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun tamamlanarak Akkuyu...

Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santral Projesi’ne ilişkin Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu’nun tamamlanarak Akkuyu NGS Elektrik Üretim A.Ş. tarafından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulduğu bildirildi.

Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesinde Akkuyu NGS A.Ş. tarafından yapılması planlanan nükleer santralde bir aşama daha kaydedildi. Akkuyu NGS A.Ş.’den yapılan yazılı açıklamada, Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi’nin ÇED Raporu’nun tamamlanarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulduğu belirtildi. Akkuyu Nükleer Santral Projesi için yürütülen ÇED çalışmaları kapsamında ÇED Başvuru Dosyası’nın 2 Aralık 2011 tarihinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunulduğu anımsatılan açıklamada, 29 Mart 2012 tarihinde santralin yapılacağı Büyükeceli beldesinde Halkın Katılımı Toplantısı’nın yapıldığı, Çevre Bakanlığı’nda yapılan toplantı sonrasında komisyonca belirlenen ÇED Raporu Özel Formatı’nın ise 21 Mayıs 2012 tarihinde verildiği bildirildi.

Reklam
Reklam

Bakanlığa sunulan ve yaklaşık 3 bin sayfadan oluşan raporda 12 bölümün yer aldığı ifade edilen açıklamada, “Rapor, projenin tanım ve amacı ile proje için seçilen yerin konumundan başlayarak, projenin sosyal ve ekonomik boyutları, fiziksel, biyolojik çevrenin özellikleri, doğal kaynakların kullanımı, sosyoekonomik çevrenin özellikleri gibi pek çok konuda detaylı bilgi içermektedir” denildi.

Nükleer karşıtlarının eleştirilerine de gönderme yapılan açıklamada, “Raporda, kamuoyu tarafından sıklıkla sorulan depremsellik, deniz suyu sıcaklığı, atıkların bertarafı, tarım ve hayvancılık ile hava, su ve toprağın durumu gibi konularda da bilimsel gözlemler ve detaylı araştırmalar sonucu elde edilen bilgiler paylaşılmıştır. ÇED Raporu’nun her bir bölümüne ilişkin çalışmalar, konusunda uzman kişilerce gerçekleştirilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Bundan sonraki aşamaya ilişkin bilgi de verilen açıklamada, Bakanlığa sunulan ÇED Raporu’nun kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve diğer temsilcilerden oluşan İnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından inceleneceği aktarılarak, şunlar kaydedildi:

Reklam
Reklam

“Komisyon, çalışmalarını sonlandırıp Bakanlığa sunacaktır. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, komisyon çalışmalarını ve kamuoyunun görüşlerini dikkate alarak ÇED Raporu hakkındaki kararını Akkuyu NGS A.Ş.’ye iletecektir.”

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: