Akkuyu Nükleer Santrali 'yargı'ya Taşındı

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesine yapım kararı alınan; 'Akkuyu Nükleer Santrali' ile ilgili çalışmalar,...

Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesine yapım kararı alınan; 'Akkuyu Nükleer Santrali' ile ilgili çalışmalar, Adana'da bir grup çevreci tarafından yargıya taşındı.

Adana Adliye Sarayı önünde bir araya gelen çevreciler, burada üzerinde; 'Nükleere İnat Yaşasın Hayat' ifadesinin yer aldığı bir pankart açarak, 'Nükleer Santral İstemiyoruz' şeklinde sloganlar attı. Burada eylemciler adına konuşan Eğitim-Sen Adana Şube Çevre Çalışma Birimi Sözcüsü Münir Korkmaz, Akkuyu'da kurulması planlanan nükleer santralin dünyada herhangi bir örneği bulunmadığını ifade ederek, "Ülkemiz açısından bu son derece trajikomik bir durum değil mi? Aynı Rus devlet şirketinin, zamanında Çernobil Nükleer Santrali'ni de yapmış olduğunu biliyoruz. Nükleer teknolojinin hiçbir çeşidinin güvenli olmadığı Japonya'da acı bir şekilde ortaya çıkmışken, Akkuyu'nun Rus deney tahtası olmasına karar vermek; bilerek ve planlayarak cinayete teşebbüs suçunu işlemekten farksız" dedi.

Reklam
Reklam

"JAPONYA'DAKİ DEPREM AKKUYU İÇİN BİR UYARIDIR"

Çernobil ve Fukuşima nükleer santral felaketlerinin ardından, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere bütün ülkelerin nükleer santrallerden adeta kaçtığı yorumunda bulunan Korkmaz, İsviçre'nin var olan birkaç nükleer santrali yakın zamanda sökme kararı alırken, Almanya'nın da 2022 yılında bütün nükleer santrallerini durdurma kararı aldığını hatırlattı. 'Akkuyu Nükleer Santrali'nin, Ecemiş Fay Hattı'nın 25-30 kilometre uzaklığında yer aldığına işaret eden Korkmaz, deprem kuşağında olan bu bölgeye nükleer santral kurulamayacağına dair bugüne kadar yapılan uyarıların dikkate alınmadığını belirtti. Korkmaz, "Ancak Japonya'da 8.9 büyüklüğündeki bir depremin ardından yaşanmakta olan nükleer felaket, Akkuyu'da kurulmak istenen nükleer santral inadından vazgeçilmesi konusunda bir uyarıdır. Akkuyu için bundan 35 yıl önce alınmış olan yer lisansısın da güncellenmesi söz konusu değil. 35 yıl içindeki değişimleri hesaba katmayan bir yer lisansının kabulü mümkün değil. Nükleer santral modern değil, çöp teknolojidir. Ucuz değil, pahalıdır. Güvenli olmadığı gibi son derece tehlikeli" ifadesini kullandı.

Reklam
Reklam

Konuşmaların ardından eyleme katılan çevreciler, 'Akkuyu Nükleer Santrali' ile ilgili olarak savcılığa suç duyurusunda bulunmak için Adalet Sarayı'na girdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: