Akkuyu'da ÇED Raporu Alınmadan Inşaatın Sürdüğü Iddiası

MERSİN (AA) - Akkuyu Nükleer Güç Santrali Sahası'nda Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Raporu alınmadan inşaat çalışmalarının sürdüğü iddialarının gerçeği yansıtmadığı bildirildi. 

Denizin doldurulması ve dalgakıran yapılması iddiaları Açıklamada, nükleer güç santrali sahasında yürütülen faaliyetler çerçevesinde denizin doldurulması ve dalgakıran yapılması gibi iddiaların tamamen asılsız olduğu belirtildi. Deniz kıyısındaki dalgakıran ile ilgili iddialara da yanıt verilen açıklamada, Akkuyu NGS Sahası'ndaki çalışmaların, Türkiye Elektrik Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de ilk nükleer güç santralin inşaatı için verilen 1 Temmuz 1976 tarihli Yer Lisansı'na istinaden başlatıldığı kaydedildi. Bu nedenle bahse konu dalgakıranın yaşının 30 seneden fazla olduğuna işaret edilen açıklamada, "Dalgakıran, ilk NGS projesinin uygulandığı dönemde tarafından defalarca onarılmıştır" ifadesi kullanıldı. Açıklamada, 40 milyon civarında balığın yok olacağı ve bu konuda raporda hiçbir bilgi yer almadığı ve Akkuyu NGS Sahası'nda 200 binin üzerinde ağaç kesildiği iddiasının da doğru olmadığı değerlendirmesinde bulunuldu. Projede türbin ünitesine ait kondansatörlerin deniz suyuyla soğutulması için tek akımlı kullanma suyu temin sisteminin öngörüldüğü bildirilen açıklamada, söz konusu su temin sistemi sayesinde suyun denize deşarjı sırasında, ilgili mevzuat uyarınca uyulması öngörülen sıcaklık parametrelerinin korunması ve böylece denizin fauna ve florasına olumsuz etkinin engellenmesinin sağlandığı kaydedildi. Açıklamada, ÇED Raporu'nda, nükleer santralin soğutma suyuna balıkların karışmasını engelleyen özel balık koruma yapılarının kullanılacağı yönündeki bilgilere yer verildiği ifade edildi. Açıklamada, 200 binin üzerinde ağaç kesileceği iddialarına ilişkin olarak, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın böyle bir şeyin söz konusu olmadığına ilişkin açıklaması hatırlatıldı. ÇED Raporu'nda proje şirketine tahsis edilen sahada başlangıçtan bu yana 211 bin 165 ağaç bulunduğunun ifade edildiği belirtilerek, bu açıdan bakıldığında ağaç kesildiği iddiasının gerçeği yansıtmadığı kaydedildi. ÇED Raporu alınmadan açılan yolların, yangın için yapılmadığı değerlendirmelerinin asılsız olduğuna dikkat çekilen açıklamada, bölgede çok sayıda plakasız kamyon çalıştığı ve giriş-çıkışlarının görülmemesi için büyük araçlar içinde getirildiği yönündeki iddiaların da gerçek dışı olduğu ifade edildi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: