Akkuyu'da Kurulması Planlanan Nükleer Santral

MERSİN (AA) - Gülnar ilçesinde, kamu ve yerel yöneticilere yönelik  ÇED raporu sürecinde Akkuyu NGS sahasında yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. 

MERSİN - Gülnar ilçesinde, kamu ve yerel yöneticilere yönelik ÇED raporu sürecinde Akkuyu NGS sahasında yapılan çalışmalar hakkında bilgilendirme toplantısı gerçekleştirildi. Akkuyu NGS A.Ş'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Akkuyu NGS A.Ş Büyükeceli Bilgilendirme Merkezi Müdürü Lütfi Sarıcı, ilçe kütüphanesinde düzenlenen toplantıda, Türkiye'nin ilk nükleer santralinin "yap-sahip ol-işlet" olarak adlandırılan ve dünyada ilk kez uygulanan bir modelle yapılacağını belirtti. Nükleer santralin yaklaşık 20 milyar dolarlık bir yatırımla gerçekleştirileceğini ifade eden Sarıcı, Akkuyu NGS'nin bütün güvenlik tedbirleri alınmış, dünyanın en güvenli nükleer santrallerden biri olacağını kaydetti. Akkuyu NGS sahasındaki etüt çalışmalarını yürüten ENVY Proje Yöneticisi Dr. Arzu Altay da yapılan fizibilite ve etüt çalışmalarını anlattı. Sahada jeodezik, jeolojik, jeofizik, sismik, meteorolojik, deniz, hidrolojik, ekolojik ve insan kaynaklı etkilerin belirlenmesiyle ilgili araştırmaların yapıldığını belirten Altay, nükleer santralin karşılaşabileceği her türlü riske karşı hesaplamalar yapıldığını ifade etti. Akkuyu sahasında 7 ay boyunca aralarında proje yöneticisi, yönetici, akademisyen, mühendis de bulunan toplam 297 kişinin görev aldığını vurgulayan Altay, çalışmalar hakkında bilgi verdi. Çalışmalarda insan kaynaklı etkilerin de araştırıldığına işaret eden Altay, şunları kaydetti: "Uçak çarpması, yangın, patlamalar, aşındırıcı kimyasalların yüzey ve yeraltı sularına deşarjı, patlayıcı, yanıcı, toksik gazların atmosfere salınımı, karada ve denizde petrol sızıntısı, elektromanyetik dalgalar, vibrasyon ve madencilik gibi durumların etki analizleri de tamamlandı." Sunumun ardından muhtarların deprem ve Ecemiş fay hattıyla ilgili sorularına karşılık Altay, yaptıkları araştırmalarda, Ecemiş fay hattının kesinlikle Akkuyu NGS sahasına ve denize uzantısının olmadığının ortaya konulduğunu, santralin 9 şiddetinde bir depreme bile dayanacak şekilde tasarlandığı kaydetti. Konur Köyü Muhtarı Tenzile Yadigar ise Türkiye'de üniversitelerde açılması düşünülen nükleer fizik bölümünün Mersin Üniversitesi bünyesinde Gülnar'da açılmasını talep etti. Toplantıya Gülnar Kaymakamı Tekin Dündar, Belediye Başkanı Ahmet Günal, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz