"Aklın gıdası" davalık oluyor

İSTANBUL(ANKA)-Reklam Kurulu'nun Unilever'in "Aklın Gıdası" sloganı ile piyasaya sunduğu Amaze adlı ürüne ilişkin reklam yasağı davalık oluyor.

Reklam Kurulu'nun 8 Mayıs 2007 tarihindeki toplantısında karara bağlanan konulara ilişkin dün yapılan açıklamada, Unilever'in piyasaya sunduğu Amaze adlı ürüne ilişkin reklamlarda kullanılan "Aklın gıdası", "Zihinsel gelişim" ve "Deha Küpü" şeklindeki ifadelerin tüketiciyi yanıltmaya yönelik ifadeler olduğuna karar verildiği bildirildi.

REKLAM KURULU: "REKLAMDAKİ İFADELER TÜKETİCİYİ YANILTIYOR"

Reklam
Reklam

Ürünün içine eklendiği belirtilen besin öğeleri ve içerdiği formülün adı (D-HA) nedeniyle inceleme konusu olduğunun ifade edildiği Reklam Kurulu açıklamasında, söz konusu reklamlarda günlük yaşamda "İnsan zekâsının ulaşabileceği en yüksek düzey, dahilik" anlamında kullanılan "Deha" kelimesi kullanılarak, ürünün "Deha Küpü" olarak lanse edildiği görüşüne yer verildi.

Diğer taraftan "Aklın gıdası", "Zihinsel gelişim", "Deha Küpü" gibi ifadelerin kullanıldığı, anılan ürünü tüketen okul çağındaki çocukların derslerinde başarılı oldukları ve yaşıtlarından daha avantajlı durumda bulundukları mesajının verildiğine dikkat çekilen açıklamada, Amaze reklamlarının yasaklanmasına ve Unilever'in 118 bin 384 YTL tutarında para cezasına çarptırılmasına karar verildiği kaydedildi.

UNILEVER: "TARIM BAKANLIĞI İZİN VERİYOR, REKLAM KURULU YASAKLIYOR"

Unilever firması ise Reklam Kurulu kararının açıklanmasının hemen ardından yaptığı açıklamada, Reklam Kurulu'nun vermiş olduğu kararın yargıya taşınacağı mesajını verdi. Unilever açıklamasında, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü'nün ürün için "D-H-A Formülü- DHA, demir ve iyot, zihinsel gelişime yardımcı olur" ifadesine izin vermesine rağmen, ürüne ilişkin reklamın Reklam Kurulu tarafından yasaklandığına dikkat çekildi. Açıklamada, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından, 2006 Ekim'inde sunulan ürün içerik bilgileri, araştırma ve testleri inceledikten sonra, Amaze üretimine ve ambalaj ile reklamlarda kullanılacak ifadelerde, 'zihinsel gelişime yardımcı olur' açıklamasının yer almasına izin verilmiştir ve bu izin Reklam Kurulu talebi üzerine 23 Mart 2007'de ikinci kez onaylanmıştır" denildi.

Reklam
Reklam

"ÜRÜNÜMÜZÜN ARKASINDAYIZ, ADLİ SÜRECİ BAŞLATACAĞIZ"

Amaze reklamlarının yayınından önce, tüketicilerle gerçekleştirilen testlerde herhangi bir yanıltıcı veya aldatıcı sonuca varılmadığının savunulduğu Unilever açıklamasında, yasak kararına karşı yasal itiraz hakkı kullanılarak adli sürecin başlatılacağı bildirildi. Açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

"Unilever olarak Amaze ürünü ile ortaya koyduğumuz tüm faydaların ve bunlara yönelik ifadelerin arkasındayız. Unilever Türkiye olarak tüm markalarımız için yürüttüğümüz reklam ve iletişim çalışmalarında tüketiciyi yanıltıcı veya aldatıcı hiçbir iddiada bulunmama prensibimize bağlı kalmaya devam edeceğiz, bundan sonra da bu sorumluluğun bilinci ve aynı hassasiyetle hareket edeceğiz."