"AKM değil, AKP yıkılacak"

Atatürk Kültür Merkezi (AKM) çalışanları, tiyatro oyuncuları, bale ve opera sanatçıları, sivil toplum örgütleri ve meslek örgütlerinden yüzlerce kişi, Dünya Tiyatro Günü'nde AKM ve Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılması kararını protesto etti.

TOBAV, DETİS, Kültür Sanat Sen, TOMEB, IŞIK Der, Ankaram Platformu'nun da aralarında bulunduğu 14 örgüt, Dünya Tiyatrolar Günü'nde tiyatroya yönelik saldırıları, AKM ve Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılması kararlarını AKM'nin önüne kurdukları sahneden konuşmalar, türküler, şiirler, aryalar ve dans gösterileriyle protesto etti.

Reklam
Reklam

Rutkay Aziz, Orhan Aklaya, Nedim Saban, Ataol Behramoğlu, Ayla Algan, Cahit Berkay, Hüsnü Şenlendirici, Yusuf Çetin, Müeddet Günbay, Suavi'nin de aralarında bulunduğu sanatçılar, sivil toplum örgütü temsilcileri, öğrenciler, "Sanatçımız sokağa çıkmalıdır", "AKM yıkılamaz", "Tiyatro emekçisi yalnız değildir", "Karanlığa hayır, sanata evet" yazılı pankart ve tiyatronun duayenlerin isimlerinin bulunduğu dövizler açtı.

Devlet opera ve bale sanatçılarının aryalarıyla başlayan protesto gösterisinde, Ataol Behramoğlu şiir okudu, Hüsnü Şenlendirici, Orhan Şanlıer ve Cahit Berkay, Ah İstanbul ve Selvi Boylum Al Yazmalım şarkılarını seslendirdi, Emin İgüs de bağlamasıyla türkü söyledi.

"Tiyatroda neyin ne yapılacağına tiyatrocular karar verir"

14 meslek örgütü adına yapılan ortak açıklamada, Devlet Tiyatrosu Genel Müdürü Lemi Bilgin'in görevden alınmasının ardından özel tiyatrolara yapılan yardımın ortadan kaldırılması, İstanbul Şehir Tiyatroları'nın bilet fiyatlarının 1 lira, 50 kuruş gibi fiyatlara indirilmesi, özel tiyatroların turnelerde sembolik bir kira ödeyerek oynadığı devlete ait salonların kiralarının fahiş fiyatlara çıkarılması, yasaklanan oyunlarının birbirini izleyen sorunlar olduğuna dikkat çekildi. Açıklamada, devlet ve şehir tiyatrolarında yaşananların, akıl almaz bir aymazlık olarak nitelendirildi ve sistemin bu kurumları gözden çıkardığı kaydedildi. Açıklamada, "Amaç açıktır; ya siyasi iktidarın yani emperyalizmin dümen suyunda tiyatro yapılacak ya da gereği yapılacak. Yağma yok! Tiyatro başı dik, onurlu yoluna devam edecektir. Tiyatroda neyin ne yapılacağına tiyatrocular karar verir" denildi.

Reklam
Reklam

Ataol Behramoğlu da konuşmasında, AKP iktidarını eleştirerek, "AKP'nin kültürü 'camiler kubbemiz, minareler süngümüz' sözüyle sınırlı kalıyor. Ellerinden gelse Anıtkabiri yıkarlar, yerine Ortadoğu'nun en büyük camiini yaparlar, ticaret yerini yaparlar. AKM değil, AKP yıkılacak" dedi. KESK Genel Başkanı İsmail Hakkı Tombul da, sanatçıların yanında olduklarını belirterek, "Uyuyan Kültür Bakanı uyandı her fırsatta AKM'yi yıkmakla uğraşıyor" diye konuştu.

Şehir Tiyatroları Derneği'nden Haşmet Zeybek ise, Dünya Bankası Başkanı Paul Wolfowitz'in "2009'da Şehir Tiyatrosu Sahnesinde toplanacağım" sözleri üzerine Muhsin Ertuğrul Sahnesi'nin yıkılmak istediğini dile getirerek, "Sen kim oluyorsun! Senin hayatın benim tiyatromun dilini kesmeye yetmez" dedi. Uluslar arası Eleştirmenler Birliği Başkanı Üstün Akman da, AKP döneminde sanata ve sanatçıya yönelik saldırıların arttığını vurgulayarak, tiyatroların "Mezarlıklar Müdürlüğü"ne çevrildiğini, sanat kurumlarına yönelik sistemli saldırıların yapıldığını söyledi. Akman, "AKM'yi yıktırmayalım, dozerlerin önüne yatalım" sözleriyle, herkesi ortak mücadeleye çağırdı.

Reklam
Reklam

Tiyatro Sanatçısı Nedim Saban ise, "Meclis merkezinin yıkılmasını, yerine kültür merkezi yapılmasını istiyoruz" sözleriyle tepkisini dile getirdi. Meslek örgütü temsilcilerinin konuşmalarıyla devam eden protesto gösterisi, Devlet ve Opera Balesi sanatçılarının Cumhuriyet filmi müziğini seslendirmeleriyle sona erdi.

Protestoya, Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği(TOMEB), TOBAV Genel Merkezi, Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı, Nazım Hikmet Kültür Merkezi, Kültür Sanat-Sen, Devlet Tiyatrosu Sanatçıları Derneği (DETİS), Oyun Yazarları ve Çevirmenleri Derneği(OYÇED), İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Sanatçıları Derneği (İŞTİSAN), Çocuk ve Gençlik Tiyatroları Derneği(ÇOGED) Uluslar arası Tiyatro Eleştirmenleri Derneği, Gençlik Tiyatroları Oluşumu, Opera Klüp Derneği üyeleri destek verdi.

ANKA