Akmeşe’deki Çeşme Restore Ediliyor

İzmit Belediyesi, tarihi yapılara sahip çıkmaya devam ediyor. Şimdiye kadar kentte bir çok tarihi...

İzmit Belediyesi, tarihi yapılara sahip çıkmaya devam ediyor. Şimdiye kadar kentte bir çok tarihi yapıyor restore eden İzmit Belediyesi, Akmeşe’de bulunan 2 asırlık bir çeşmeyi de aslına uygun olarak onarıyor. Belediyenin Etüt Proje Müdürlüğü’nden verilen bilgiye göre Akmeşe’nin merkezinde bulunan ve 1827 yılında yapıldığı bilinen Işık çeşmesinin restorasyon çalışmaları start aldı. Geçtiğimiz günlerde çeşmenin restorasyonu için ihale yapılmış ve ihaleyi 117 bin 907 liraya Şener Mimarlık firması kazanmıştı. Belediye, söz konusu firmaya yer tesliminde geçtiğimiz Çarşamba günü yaptı. Restorasyon çalışmalarının 4 ay içinde tamamlanacağı öğrenildi.

Reklam
Reklam

İzmit’e yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta bulunan Akmeşe’deki tarihi Işık Çeşmesi’nin kitabesinin bölgeye yapılan bir gezi esnasında sökülerek İstanbul Balıklı Ermeni mezarlığında kopyası yapıldığı belirlendi. Kitabede çeşmeyle ilgili olarak ’içi sevinç içinde olanlar, bu çeşmeden su için ve bu bahçedeki bitkileri sulayın. Işık Çeşmesi 1827’’ şeklinde bilgi yer aldığı öğrenildi.

İzmit’te at haralarıyla ünlü Akmeşe’nin eski adı Ermeşe olarak biliniyor. Tarihte Armaş olarak da bilinen Akmeşe’ye 1611 yılında İran göçmeni Ermeniler gelip yerleşmişler. Ruhban Okulu sayesinde Hıristiyanlar için önemli bir dini bir merkez olan Ermeşe, Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren göçmen Müslüman’ın gelmesiyle Akmeşe ismini almıştır.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: