Akom'u Işgal Eden Darbeci Askerlerin Davası Başladı

 Ümit TÜRK/İSTANBUL, (DHA)  15 Temmuz darbe girişiminde Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)'ni işgal eden 6'sı tutuklu 17 askerin yargılanmasına başlandı. Darbeci

Ümit TÜRK/İSTANBUL, (DHA) 15 Temmuz darbe girişiminde Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM)'ni işgal eden 6'sı tutuklu 17 askerin yargılanmasına başlandı. Darbeci asker grubunun başında bulunan Yarbay Mustafa Kubilay,"Siber saldırı olacağı düşüncesiyle AKOM'daki bilgisayarların kablolarını çekerek kapattım" dedi.

Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı'nda yeralan İstanbul 25. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada 6'sı tutuklu 9 sanık hazır bulundu. Darbeci askerlerin ateşiyle yaralananların da bulunduğu 15 kadar mağdur ve müşteki de duruşmaya katıldı. Kimlik tespitinin ardından savunmalara geçildi. Tutuksuz yargılanan erlerden İsmail Erol, Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya bağlanarak olay gününe ilişkin anlatımlarda bulundu. 15 Temmuz günü 6. Motorlu Piyade Alayı'nda er olarak görev yaptığını ve Alay Komutanı Müslüm Kaya'nın emriyle terör saldırısı ihbarı nedeniyle, güvenliğini sağlamak üzere AKOM'a gittiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

"DARBE GİRİŞİMİNİ POLİSTEN ÖĞRENDİK"

Başlarında kendi komutanlarının dışında daha önce görmediği bir yarbay ile 5 yüzbaşı rütbesinde subayın olduğunu söyleyen İsmail Erol, AKOM'a vardıktan sonra kendisi ve başka bir askerin binanın arka kapısında görevlendirildiklerini söyledi. Sabaha kadar burada kaldıklarını anlatan Erol, kendi komutanları olan astsubayın kaçtığını duyunca erler olarak teslim olma kararı aldıklarını ancak, subayların buna izin vermediğini söyledi. Er İsmail Erol ayrıca subayların kendi aralarında konuştuktan sonra ellerinde bulunan A-5 ebatındaki kağıtları yaktıklarını söyledi. Daha sonra aralarından seçtikleri bir askeri dışarıya gönderip polise teslim olacaklarını iletmeleri üzerine teslim olduklarını söyleyen Erol, "Darbe girişimi olduğunu polisten öğrendik" diye konuştu.

AKOM'UN GÜVENLİĞİNİ SAĞLAMAK İÇİN TALİMAT VERİLDİ

Daha sonra Yarbay Mustafa Kubilay savunma yaptı. Kara Harp Okulu'nda öğretim üyesi olduğunu belirten Kubilay, Albay Ahmet Zeki Gerehan'ın kendisini arayıp görev vermesi üzerine 6. Motorlu Piyade Alayı'na gittiğini burada da, Albay Müslüm Kaya'nın talimatıyla, AKOM'a gittiklerini anlattı. Kubilay, Müslüm Kaya'nın İstanbul'da çok ciddi terör saldırısı ihbarı olduğunu, kendilerinin oranın güvenliğini sağlamalarını, daha sonra teknik personel gelince ayrılacaklarını söylediğini belirtti.

Reklam
Reklam

SANIK YARBAY: KALABALIKLA ERLER KARŞI KARŞIYA GELMESİN DİYE ATEŞ ETTİM

AKOM'a girdikten sonra güvenlik görevlileri dışarıya çıkardığını, askerleri kapılara ve çatıya yerleştirdiğini anlatan Kubilay, saat 01.00 sıralarında binaya yaklaşan kalabalığı dağıtmak için önlerine uyarı amacıyla ateş ettiğini söyledi. Bu sırada duruşma salonunda bulunan ve askerin ateşiyle yaralanan bazı müştekiler, Kubilay'a "yalan söylüyor, kalleş" diyerek tepki gösterdi. Bunun üzerine Mustafa Kubilay, "Kalabalık grup öfkeliydi. Aralarında tekbir getirenler de vardı. Küfür edenlerde vardı. Eğer binaya girmiş olsalardı. Erlerle karşılaşıp karşılıklı yaralanmalara ve ölümlere yol açılabilirdi. Buna engel olmak için uyarı amaçlı ateş açtım" dedi.

AİLELERİYLE VEDALAŞTIKTAN SONRA TESLİM OLMUŞLAR

Daha sonra haber gelmesi üzerine çatıya çıktığını burada da içeri girmek isteyen iş makinalarını engellemek için askerlere havaya uyarı ateşi yapmaları talimatını verdiğini anlatan Kubilay, kimseye hedef gözeterek ateş etmediğini ileri sürdü. Daha sonra cep telefonundan arayan polisin, siz teslim olmayacaksanız erleri teslim edin dediğini, kendisinin de emir komuta zinciri içinde hareket ettiklerini söylediğini aktaran Mustafa Kubilay, bir süre sonra ailelerini arayarak vedalaştıktan sonra teslim olamaya karar verdiklerini söyledi.

Reklam
Reklam

HAKİM: SİZ ÖĞRETİM ÜYESİSİNİZ. EMİRİN KANUNSUZ OLDUĞUNU SORGULAMADINIZ MI?

Mahkeme başkanı İbrahim Lorasdağı'nın, "Siz öğretim üyesisiniz. Bir terör saldırısı durumunda işleyen prosedür; önce polis sevk edilir, sonra jandarma, daha sonra da valilik izniyle asker sevk edilir. Ortada terör olayı da yok. Bunu sorgulamadınız mı?" demesi üzerine, Kubilay, "Bana böyle bir emir verilmişti. İç hizmet kanununa göre emirleri uyguladım" cevabını verdi.

SAVCI: MADEM TERÖR SALDIRISI VAR. BİLGİSAYARLARIN FİŞİNİ NEDEN ÇEKTİNİZ

Duruşma savcısı da, "Madem terör saldırısı ihbarı üzerine gittiğinizi söylüyorsunuz. Neden AKOM'un güvenlik personelini dışarıya çıkardınız. Bilgisayarların fişini çekmekteki amacınız neydi?" diye soru yöneltti. Sanık Mustafa Kubilay bu soruya da, "Terör saldırısı durumunda güvenlik personeli zarar görmesin diye binadan çıkardık. Bilgisayarları da siber saldırı olduğunu düşündüğüm için kablolarını çekerek kapattım" cevabını verdi.

Duruşma sanıkların savunmalarıyla devam ediyor.

Reklam
Reklam

"AMAÇ AKOM'DAN MİT'E GÖRÜNTÜ AKIŞINI KESMEK"

AKOM'un strarejik önemine dikkat çekilen iddianamede İstanbul'un kritik noktalarının 3 bine yakın yüksek çözünürlüklü kameralarla izlendiği belirtilerek, 15 Temmuz günü darbecilerin, AKOM'u ele geçirerek Milli İstihbahrat Teşkilatı'na anlık görüntü akışını kesmeyi amaçladıkları belirtiliyor.

3'ER KEZ AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET

İddianamede, tüm şüpheliler için "Darbeye teşebbüs" suçundan 3'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep edildi. Olayda darbeci askerlerin ateş açması sonucu 7 kişinin de yaralanması nedeniyle "Kasten öldürmeye teşebbüs", "Kamu malına zarar verme", "Örgüt üyeliği" suçlarından da bazı şüpheliler için çeşitli oranlarda hapis cezası talep ediliyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: