AKP, Avrupa'da fişlenmemiş Türk arıyor

ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Avrupa'da fişlenmemiş Türk arayışına girdi.

Avrupa Birliği'nin (AB) Aralık 2004 Zirvesi öncesinde Avrupa'da 'çatı dernek' kurma çalışmalarını son aşamaya getiren ve resmi açılış için gün sayan AK Parti, dernek yönetimini ve üyelerini titizlikle seçecek. Derneğin sabıkasız kişilerden oluşması için çalışan AK Parti, bu çerçevede Alman istihbarat örgütüyle de dirsek temasına geçecek. Parti, Avrupa'da hırsızlık, dolandırıcılık, cinayet gibi suçlara karışmamış kişilerle yola çıkmak istiyor. Dernek üyeliği için daha önce herhangi örgütte görev almamak da ön şartlar arasında yer alıyor. Ağırlıklı olarak Türkiye'nin AB üyeliği için lobi faaliyetinde bulunacak olan çatı derneğin merkezi, Türkler'in en yoğun olarak yaşadığı Almanya olacak. 'Muhafazakar Demokratlar Derneği' adı altında kurulacak olan derneğin resmi açılışını Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın yapması bekleniyor. Derneğin en yakın rakibi ise Avrupa Milli Görüş Teşkilatı Merkezi olacak. Ancak Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla daha önce herhangi bir örgütte veya dernekte görev yapmış kişiler, AK Parti'nin kurduğu dernekte görev alamayacak.

Reklam
Reklam

AK Parti, üyelikler için ön denetimini bu kadarla sınırlı tutmayacak. Alman istihbaratı ile temasa geçen parti, fişlenmemiş Türk arayacak. Daha önce hiçbir suç işlememiş sabıkasız kişileri bünyesine katmayı hedefleyen parti, bu çerçevede Alman istihbarat örgütüyle sıkı bir çalışma yapacak. Parti tüzüğü doğrultusunda her başkentte dış temsilcilik açmayı veya dernek kurmayı düşünen AK Parti, Erdoğan'ın isteği doğrultusunda Türkler'in en yoğun yaşadığı Almanya'da 'çatı' derneği kurmaya karar vermişti. 'Muhafazakar Demokratlar Derneği' ismiyle kurulacak derneğin genel merkezi olarak 3 milyon Türk'ün yaşadığı Almanya tercih edildi. Söz konusu dernek, Almanya'nın Köln şehrinde kurulacak. Dernek daha sonra Almanya'nın diğer şehirlerinde de örgütlenmeye gidecek.

AK Parti, ilk dernek merkezi olarak Türkiye'nin AB üyeliğine itirazlarını en yüksek sesle dile getiren Almanya'yı tercih etti. Türkler'in yoğun olarak yaşadığı Avrupa ülkesi olan Almanya'da kurulacak dernek aracılığıyla, Türkiye'nin AB üyeliği için lobi faaliyetinde bulunulacak. Yurtdışında yaşayan vatandaşların sorunlarını da dernek aracılığıyla çözmeyi planlayan AK Parti, yurtdışındaki Türkler'in, bulundukları ülkedeki siyasal faaliyetlere daha etkin katılımını sağlayacak. Yurtdışı temsilcilerini üniversite eğitimi görmüş ve devletle çalışan kişilerden seçecek olan parti, 'toplumdaki herkese ulaşmayı' da bir kriter olarak belirledi. AK Parti, dernek yönetimini ve üyeleri yabancı dili çok iyi olan, mutlaka bir işi olan Türkler'den seçecek.

Reklam
Reklam