Askerin itirazına rağmen, Büyükşehir Belediye Başkanları’nın belirlediği kentsel dönüşüm alanlarında kalan TSK cephanelik ve tesislerinin ne olacağı konusunda tartışma yarattı. Milletvekilleri el ele verip “villa kooperatifi” kurdu. CHP’li Ensar Öğüt’ün başkanlığını yaptığı “Ankara Çiftlikevleri Kooperatifi” Yenimahalle ilçesi sınırları içinde yer alıyor. Kooperatifin çoğunluğu CHP’li ve AKP’li olmak üzere yaklaşık 300 üyesi bulunuyor. Gazeteport'un haberine göre lüks villaların inşaatı sürerken, arazinin kooperatife devrinde bir sorun çıktı. AKP’li Nusret Bayraktar ve 14 milletvekilinin imzasıyla bir teklif verildi. Belediye Kanunu’nun 73’ncü maddesinin değiştirilmesini öngören teklif ile büyükşehir belediyelerine “kentsel dönüşüm ve gelişim alanları içinde yer alan eğitim ve sağlık alanları hariç kamuya ait gayrimenkuller harca esas değer üzerinden belediyelere devredilmesi” hükmü öngörüldü.
ASKERİ ALANLAR
İçişleri Komisyonu’nun son toplantısında “vekillerin villaları” gündeme gelmeden teklif kabul edildi. Ancak, bu kez askeri alanlara ilişkin tartışma çıktı. Görüşmeler devam ederken Komisyon Başkanı AKP’li Ziyaeddin Akbulut, oturuma 5 dakika ara verdiğini ve AKP grubu olarak bir değerlendirme yapacaklarını açıkladı. Aradan sonra CHP’li milletvekillerinin Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) kullanım alanında bulunan yerlerde kentsel dönüşüm için Milli Savuna Bakanlığı’ndan izin alınmasına ilişkin önergesi okundu. Önergede, “Türk Silahlı Kuvvetlerince Milli Savunma Bakanlığına tahsisli veya tahsissiz olarak kullanılan yerler ile 28/12/1960 tarihli ve 189 sayılı Kanun veya 18/12/1981 tarihli ve 2565 sayılı Kanun kapsamında kalan yerlerde, Milli Savunma Bakanlığının muvafakati alınmadan kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı ilan edilemez ve uygulama yapılamaz” ifadeleri yer aldı.
150 DAVA VAR
Komisyona katılan Milli Savuna Bakanlığı Temsilcisi ve Hakim Yarbay Fikret Eres, askeri kapsam içinde olan yerlerde cephanelik, havaalanı, askeri eğitim alanları bulunduğunu belirtti. Bu alanların ülkenin bekası için önemli olduğuna dikkat çeken Yarbay Eres, “Belediyelerin bu noktada Milli Savunma Bakanlığıyla koordinasyonda bulunmasında kamu yararı ve zorunluluk vardır” dedi. AKP İstanbul Milletvekili Özlem Türköne söz konusu alanlarla ilgili askeriye ile ihtilaf olup olmadığını sordu. Milli Savunma Bakanlığı İhtilaflı İşler Şube Müdürü Erkan Altun, Malatya Havaalanı yanında TOKİ tarafından inşaat yapıldığını ve iptal davası açıldığını ifade ederek, “150’ye yakın idari dava var” diye konuştu.
5 DAKİKADA NE OLDU?
CHP Mersin Milletvekili Ali Oksal da TSK ve Milli Savunma Bakanlığı’nın gözbebeği olduğunu belirterek “Onların görüşünün alınmasında ne sakınca var?” diye sordu. CHP’nin önergesiyle aynı nitelikte olan AKP Hatay Milletvekili Abdülhadi Kahya’nın da önerge verdiğini söyleyen Oksal, “5 dakika ara verdiniz. Aradan sonra önerge geri çekildi. Ne oldu 5 dakikada?" diye sordu. CHP’nin önergesi oylama sonucunda AKP’li vekillerin oylarıyla reddedildi.
GÖKÇEK’E RANT ALANI
Teklife sert tepki gösteren CHP, muhalefet şerhi koydu. CHP Bartın Milletvekili Ali Rıza Yalçınkaya muhalefet şerhinde “kentsel dönüşüm uygulamalarının yarattığı sorunlar ve mağduriyetler nedeniyle, kanayan bir yara” olduğuna dikkat çekerek, teklifteki kimi tanımlamaların hukuk komedisi olduğunu vurguladı. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek’in davalarla sıkıştığını, davaları aşmak için de için de TBMM’yi kullandığını iddia eden Yalçınkaya, “Yasaya, ‘üzerinde yapı olan veya olmayan, imarlı veya imarsız’ ifadesi eklenerek imar mevzuatına, şehircilik ilke ve esaslarına aykırı bir biçimde belediye sınırları içindeki tüm alanlar, potansiyel kentsel dönüşüm alanı haline getirilmektedir. Böylelikle kentin her köşesi dönüşüm alanı ilan edilebilecek ve kentin istenilen bölgesi ya da parseli, mevcut sakinlerinden alınarak yüksek rant ödeyenlere terk edilir hale gelebilecektir” dedi. Yalçınkaya ayrıca, teklifle kentin çeperindeki tarım alanı olan alanlara yönelik Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm alanı ilan edilmiş olan alanların yasallaştırılmış ve meşrulaştırılmış olacağına dikkat çekti.
TEKLİF NE GETİRİYOR?
Büyükşehir belediye başkanlarına geniş yetkiler veren ve komisyonda kabul edilen teklif şu düzenlemeleri içeriyor:
- Belediye, belediye meclisi kararıyla; konut alanları, ticaret alanları, teknoloji parkları, rekreasyon alanları ve her türlü sosyal donatı alanları oluşturmak, eskiyen kent kısımlarını yeniden inşa ve restore etmek, kentin tarihi ve kültürel dokusunu korumak veya deprem riskine karşı tedbirler almak amacıyla kentsel dönüşüm projeleri uygulayabilecek.
- Kentsel dönüşüm ve gelişim alanı olarak ilan edilecek alanın üzerinde yapı olan veya olmayan imarlı veya imarsız alanlar olması, yapı yükseklik ve yoğunluğunun belirlenmesi, alanın büyüklüğünün en az 5 ve en çok 500 hektar arasında olması, etaplar halinde yapılabilmesi hususların takdiri belediye meclisinin yetkisinde olacak.
- İmar Kanununda belediyelere verilen yetkileri kullanmaya Büyükşehir belediyeleri yetkili olacak. Kamulaştırmanın aceleliği kararı Büyükşehir belediye meclisi tarafından verilecek. Kentsel dönüşüm ve gelişim alanları içinde yer alan eğitim ve sağlık alanları hariç kamuya ait gayrimenkuller, harca esas değer üzerinden belediyelere devredilecek.
-Teklife eklenen geçici madde ile kanunun yürürlüğe girmesinden önce açılan veya henüz hükme bağlanmamış davalarda bile bu kanun hükümleri geçerli olacak.