AKP, 'Ecevit formülü'nü inceliyor

AK Parti, kapatma davası sürerken Anayasa değişikliği yapılmasının etik ve meşru olmayacağı eleştirilerine Fazilet Partisi hakkındaki kapatma davası devam ederken dönemin koalisyon liderleri Bülent Ecevit, Devlet Bahçeli ve Mesut Yılmaz'ın gündeme getirdiği Anayasa değişikliklerini örnek gösterecek. Uzlaşmazlık nedeniyle gerçekleştirilemeyen bu Anayasal değişikliğini incelemeye alan AK Parti yönetimi, muhalefete 'O zaman da yapılmak istendi. Başkaları yapınca meşru, biz yapınca etik dışı.Böyle yaklaşım olmaz' diyecek.

Reklam
Reklam

Kapatma davasını engellemek üzere formül arayışında olan AK Parti yönetimi, muhalefetten gelen 'Dava sürerken Anayasa'nın değiştirilmesi meşru ve etik olmaz, bu yöntem işletilmemeli' eleştirileri üzerine atağa geçti. Parti yönetimi, haklılığını savunmak için milli görüş geleneğinin kapatılan son partisi olan FP davası dönemindeki bir değişiklik girişimini incelemeye aldı. DSP, MHP ve ANAP'ın oluşturduğu koalisyon hükümeti, 'Laikliğe aykırı eylemlerin odağı ve kapatılan Refah Partisi'nin devamı olmak' suçlamalarıyla 7 Mayıs 1999'da hakkında kapatma davası açılan FP'nin de kapatılmasını engelleyecek, zamanın cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in de görev süresini 5+5 formülü kapsamında uzatacak bir Anayasa değişiklik teklifini, DSP Genel Başkanı Ecevit, MHP Genel Başkanı Bahçeli ve ANAP Genel Başkanı Yılmaz'ın da imzasıyla TBMM gündemine getirmişti.

Demirel'in Köşk'teki görev süresini uzatmak için FP'yle yürütülen pazarlıklar kapsamında gündeme getirilen değişikliklerde, şu anda AK Parti'nin de üzerinde çalıştığı Anayasa'nın 69. maddesinde "Bir partinin temelli kapatılmasına ancak o partinin kanunla belirlenen ölçütlere göre bu nitelikteki fiilleri işlediğinin yetkili mahkemelerce kesin bir hükme bağlandığı ve bu hükmün odak oluşturmaya yeterli olduğu hususunun Anayasa Mahkemesi'nce tespit edilmesi halinde karar verileceği" şeklinde düzenleme öngörülmüştü. TBMM gündemine getirilen düzenlemeler pazarlıklara rağmen Demirel'in görev süresinin uzatılmasına imkan verecek bir oy çoğunluğu bulunamadığı için reddedilmiş, Fazilet Partisi de bundan yararlanamamıştı.

Reklam
Reklam

AK Parti, bu süreçte yaşanan tartışmaları cevaplamak amacıyla dönemin DSP'li Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan'ın, Ecevit'in bilgisi dahilinde yürüttüğü kulisler nedeniyle 'Ecevit formülü' olarak bilinen bu değişiklikleri içerik ve zamanlama yönünden incelemeye aldı. Edinilen bilgilere göre, AK Parti yönetimi, muhalefetin eleştirilerine bu girişimi ve içeriğini kullanarak, cevap verecek. FP kapatma davası sürerken, Ecevit, Bahçeli ve Yılmaz'ın yine Anayasa'nın 69. maddesinde bir değişiklik yapma girişiminde bulunduklarına dikkat çekecek olan AK Parti yönetimi, "Bu tür değişiklikler o zaman da yapılmak istendi. O zaman bunlar hoş görüldü. Başkaları yapınca meşru, biz yapınca etik dışı oluyor. Böyle yaklaşım demokratik değil" savunmasını yapacak.