AKP Güneydoğu'da neden kan kaybetti?

Güneydoğu Anadolu’da BDP’nin desteklediği bağımsız adayların ortalama oyu 32.9 oldu. Ak Parti’nin oy kaybı yüzde 10’u buldu.

Seçim propagandasını “demokratik özerklik” tezi üzerine kuran BDP, 47 ilde desteklediği 64 bağımsız adayla girdiği seçimlerde büyük bir çıkış yaparak Meclis’e 36 milletvekili gönderdi. Ağrı, Kars, Mersin ve Adana’da ilk kez milletvekili çıkaran BDP, eski genel başkan Selahattin Demirtaş’ın aday olduğu Hakkâri’de 3 milletvekilliğinin tamamını aldı. Milliyet'in haberine göre, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın İmralı mahkumu Abdullah Öcalan için söylediği “Ben olsam asardım” çıkışı, Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da Ak Parti’ye ilk analizlere göre yüzde 10 dolayında oy kaybettirdi.

Reklam
Reklam

Ak Parti oyları 2007 seçimlerine oranla Diyarbakır’da yüzde 40,9’dan 32,9’a, Batman’da yüzde 46,4’ten 38,1’e, Mardin’de yüzde 44,1’den 32,5’e düştü. 20 yıl önce Kürtçe yemin nedeniyle Meclis’ten “yaka paça” atılan ve 10 yıl hapiste kalan Leyla Zana ile halen KCK davasından dolayı cezaevinde olan Hatip Dicle de Meclis’e girmeye hak kazandı.

Diyarbakır BDP’nin kalesi BDP’nin 6 Diyarbakır adayı fire vermeden seçilirken, Kürt İslam politikalarıyla tanınan Altan Tan ile muhafazakar politikalarıyla dikkati çeken eski KADEP Genel Başkanı Şerafettin Elçi de, 32 yıl aradan sonra yine Meclis’e girdi. BDP’nin 2007’de 4 milletvekili çıkardığı Diyarbakır’da, bu kez de Ak Parti hayal kırıklığı yaşadı. Ak Parti, Diyarbakır’dan, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker ile eski Diyarbakır Ticaret Odası Başkanı Galip Ensarioğlu’nun aralarında bulunduğu 5 milletvekili çıkarabildi. BDP’nin Diyarbakır’daki gücü tescillenmiş oldu.

KCK’dan 6 vekil BDP’nin desteklediği ve halen KCK davasından tutuklu olan 6 aday da milletvekili seçildi. Diyarbakır’dan Hatip Dicle, Van’dan Kemal Aktaş, Şanlıurfa’dan İbrahim Ayhan, Şırnak’tan Selma Irmak, Faysal Sarıyıldız ve Mardin’den Gülseren Yıldırım cezaevinden Meclis’e girmeye hak kazandı.
Erol Dora da, seçilmek için yeterli oyu alarak, Mardin’den ilk kez Süryanilerin temsilcisi olarak Meclis’e girdi.

Reklam
Reklam

Öcalan tepkisi Bölgede, Ak Parti’nin BDP karşısında gerilemesinin nedenleri arasında Başbakan’ın “Kürt sorunu bitmiştir” söyleminin yanısıra, açılım sürecinin kesintiye uğraması, KCK operasyonları ile YSK’nın veto kararının etkili olduğu belirtildi. En önemli nedenin ise Başbakan’ın seçimden iki gün önce Öcalan’ın asılması tartışmalarına yeni bir boyut getirerek, “Ben olsam asardım” sözlerinin etkili olduğu kaydedildi.

BDP’liler tur attı Diyarbakır’da BDP’liler destekledikleri 6 bağımsız milletvekili adayının seçildiği haberiyle kutlama yaptı. Uzun araç konvoyları düzenlenirken, havai fişek atıldı. PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atan partililer de gruplar halinde cadde üzerinde toplanıp slogan atarak yürüdü. Çevik kuvvet ekipleri ise uzaktan önlem alırken, polis heliktopteri sürekli tur attı.