AKP Haziran'da referanduma hazırlanıyor

Anayasa Mahkemesi'nin AKP hakkında kapatma davasının iddianamesini kabul etmesinin ardından AKP yönetimi, parti kapatmayı zorlaştıran Anayasa değişikliği çalışmalarına hız verdi. Başbakan Erdoğan da bugünkü grup toplantısının çıkışında çalışmaların devam ettiğini doğruladı.

'MİNİ PAKET' TARTIŞMASI

Siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıracak teklifin içeriği de bugün öğlen saatlerinde başlayan MYK toplantısında netleştirilecek. Erdoğan'ın talimatından sonra teklifin bu hafta TBMM Başkanlığı'na sunulması bekleniyor. Toplantıda, Anayasa değişikliğinin mini paket mi yoksa demokratikleşme paketi şeklinde mi olacağına karar verilecek.

Reklam
Reklam

Mini pakette, Anayasa'nın 68 ve 69. maddelerinde değişiklik öngörülüyor. Siyasi partilerin kapatılmasını zorlaştıracak teklifte, 5 yıl siyaset yasağı kaldırılıyor ve kapatma davası için TBMM'den izin alınması şartı getiriliyor. Odak tanımı değiştirilirken, siyasi partilerin kapatılmasında 'terör ve şiddete destek'şartı aranıyor. Ayrıca, parti üyelerinin suç işlediğinin mahkeme kararıyla kesinleşmesi öngörülüyor.

Teklifin en önemli maddesi ise 'geçici madde' olarak yer alıyor. Anayasa Mahkemesi'nde açılan kapatma davasını düşürecek geçici maddenin, "Değişiklik yürürlüğe girdiği tarihte, mahkemede görülmekte olan kapatma davaları düşer" şeklinde olması planlanıyor.

MHP DESTEK VERMİYOR

MHP bu teklife karşı çıktığı için AKP, bu teklifi tek başına yasalaştırmak zorunda kalacak. Çünkü MHP, parti kapatma mevzuatındaki revizyona sadace kişilerin cezalandırılması şartıyla destek veriyor. AKP, Anayasa değişikliğini tek başına çıkartınca referandum yolu açılacak. Çünkü teklif, 330-367 aralığında kabul edilirse Anayasa'ya göre halk oyuna sunulması gerekiyor.

Reklam
Reklam

HAZİRAN'DA REFERANDUM

AKP, Haziran ayında referanduma gidilmesini planlıyor. Bunun için Nisan ayının ortasına kadar Anayasa değişikliği yapılacak ve referandum süresi yeniden belirlenecek. Mevcut yasada 120 gün olan referandum süresi 45 güne düşürülecek.

Anayasa Mahkemesi'nin iddianameyi oybirliği ile Gül hakkındaki kararı ise 7'ye 4 kabul etmesi AKP'de yeni bir tartışma başlattı. Anayasa Mahkemesi'nin çalışma yöntemini belirleyen Anayasa'nın 149. maddesi değiştirilecek ve kararın oybirliği ile alınması sağlanacak.