AKP iktidarında 184 milyar dolar faiz ödendi

Ankara (AA)- CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, 25 yılda 127 milyar dolar, AK Parti iktidarında 184 milyar dolar faiz ödendiğini ifade ederek, "184 milyar dolar faiz, 60 tane Atatürk Barajı'nın bu coğrafyadan sökülüp, başka ülkeye götürülmesi demek" dedi.

TBMM Genel Kurulunda, 2008 yılı bütçesi üzerinde CHP Grubu adına konuşan Kesici, büyüme rakamının, gittikçe aşağı indiğine işaret ederek, "Hangi bedelle bu büyüme elde edilmiştir?" diye sordu.

Türkiye'nin 2002 yılı sonunda iç borcunun 89 milyar dolar, 1 hafta önceki rakamlara göre ise 208 milyar dolar olduğunu öne süren CHP'li Kesici, 2001 krizinin en önemli parametrelerinden birinin borç-faiz meselesi olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Kesici, "Ortada bolluk, bereket vardır ama bu borç nedeniyle vardır. Halil İbrahim bolluğu, bereketi değildir. Borç taşınabilir değilse, büyüme hızınızdan yüksek faiz oranlarıyla alınmışsa bu zillettir, merdi, namerde bir gün olur muhtaç eder" diye konuştu.

IMF'nin ucuz kredi vermek için kurulmadığını, üye ülkelerin her yıl IMF'ye aidat ödediğini anımsatan Kesici, "IMF'nin ülkelere açtığı kredi budur. Ülkelerin birikmiş olan aidatlarıdır. Bir ülkenin IMF programını devam ettirmesi demek, bütün dünya, 'Ey dünya duyduk duymadık demeyin, ben hala ekonomik sıkıntı içindeyim' demektir" dedi.

Kesici, bütçenin faiz kaleminin, 12 milyar YTL'lik yatırım kaleminin 4.5 katı olduğunu söyledi. Kesici, Dışişleri Bakanlığına 4 günlük faiz ödemesi, üniversitelere de 1 günlük faiz parası kadar bütçe verildiğini ifade etti.

Türkiye'nin dış ticaret açığının 65 milyar dolar olduğunu, GSMH'ya oranının yüzde 12.5 olduğunu anlatan Kesici, "Buraya nereden geliyoruz? Türkiye ne ithal ediyor? Mesela ceviz ithal ediyor. Pamuk ithal ediyoruz. Nereden? Yunanistan'dan... Bizim Amik Ovamız yok muydu?

Reklam
Reklam

Çukurovamız yok mu? Batman, Muş ovaları yok mu? Ne oldu bu ovalara da Yunanistan'dan pamuk ithal eder hale geldik?" diye sordu.Merkez Bankası ile bazı yabancı kuruluşların raporlarına dayanarak, Türk lirasının aşırı değerli olduğunu anlatan Kesici, Hükümetin elinde bulunduğunu öne sürdüğü IMF raporunda da dünya ekonomileri
değerlendirilirken, "Türkiye'nin, kırılganlığı en yüksek ülke olarak gösterildiğini" savundu.

Kesici, ekonominin sorunlarını çözmek için ekonominin aktörleriyle hazırlanacak bütüncül bir programa ihtiyaç olduğunu ifade ederek, "Öyle bütçe, ekonomik program olmalı ki uygulandığında halkımızın yüzü gülmelidir" dedi.