ANKARA (İHA) - Ankara Sosyal Araştırmalar Vakfı'nın (ANAR) Haziran 2004 Siyasi Gündem Araştırması'na göre bugün bir seçim olsa AK Parti oylarını 52.7'ye yükseltecek. Araştırmaya göre CHP'nin oy oranı ise 16.9'da kaldı.
ANAR, gerçekleştirdiği araştırma sonucu Türkiye'nin siyasi haritasını çıkardı. ANAR'ın, Haziran ayında Türkiye'nin gündeminde yer alan konularla ilgili kamuoyundaki kanaatleri tespit etmek amacıyla gerçekleştirdiği araştırma Adana, Ankara, Bursa, Diyarbakır, Erzurum, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kayseri, Malatya, Samsun ve Trabzon il merkezlerinde 2 bin 36 kişi ile yüzyüze görüşülerek yapıldı. Araştırmaya katılanlara, 'Bugün milletvekili seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz' sorusu yöneltildi. Araştırma sonuçlarına göre 3 Kasım 2002'de yüzde 34.4 oranında oy alan AK Parti, oylarını yüzde 52.7'ye yükseltti. CHP'nin oyları yüzde 19.5'ten yüzde 16.9'a gerilerken, DYP ve MHP'nin oylarında da düşüş gözlendi. DYP'nin oyları yüzde 9.6'dan yüzde 7.7'ye gerilerken, MHP'nin oyları ise yüzde 8.4'ten yüzde 8.0'e düştü. Ankette Genç Parti'ye yüzde 2.4, DEHAP'a 4.3, ANAP'a yüzde 1, SP'ye ise yüzde 2.6 oranında oy çıktı.
'Hükümetin Haziran ayında gösterdiği performansı nasıl buluyorsunuz?' sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 59.1'i 'başarılı', yüzde 32.5'i ise 'başarısız' karşılığını verdi. CHP'nin Haziran ayı performansı ise araştırmaya katılanların yüzde 73.6'sı tarafından başarısız bulundu. Deneklerin yüzde 14.1'i ise CHP'nin performansını başarılı bulduğunu söyledi. Araştırma, halkın büyük bölümünün, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine destek verdiğini ortaya çıkardı. Araştırmaya katılanların yüzde 68.1'i Türkiye'nin AB üyeliği konusunda yapılacak bir referanduma üyelik lehinde oy vereceğini belirtirken, yüzde 25.5'i ise AB üyeliğine karşı oy vereceğini söyledi.
Araştırmaya katılanların yüzde 55.1'i, hükümetin AB yolunda yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirdiği çalışmaları yeterli bulduğunu kaydederken, yüzde 37.8'i ise bu çalışmaların yetersiz olduğunu bildirdi.
Deneklere Büyük Ortadoğu Projesi ile ilgili sorular da yöneltildi. Projenin tartışıldığı G-8 Zirvesi'ne Türkiye'nin demokratik ortak olarak davet edilmesini olumlu karşılayanların oranı yüzde 54 olarak gerçekleşirken, olumsuz karşılayanların oranı ise yüzde 24.1 oldu. Araştırmaya katılanların yüzde 59.2'si Türkiye'nin, Büyük Ortadoğu Projesi'nin hayata geçirilmesinde aktif bir rol üstlenmesi gerektiğini, yüzde 19.8'i ise Türkiye'nin aktif rol üstlenmemesi gerektiğini dile getirdi.
'İslam dünyasının demokratikleşme ve özgürleşme açısından dönüşüm geçirmesi gerektiğini düşünüyor musunuz?' sorusuna evet diyenlerin oranı yüzde 72.1 olurken, hayır diyenlerin oranı ise yüzde 16.5'te kaldı.
Araştırmaya katılanların yüzde 29.2'si, Prof. Dr. Ekmeleddin İhsanoğlu'nun İKÖ Genel Sekreterliği'ne seçilmesinin, Türkiye'nin İslam dünyası üzerindeki gücünü artıracağını, yüzde 11.2'si bunun, hükümetin dış politikadaki başarısının bir göstergesi olduğunu, yüzde 16.6'sı bunu önemli bulmadığını, yüzde 3.7'sinin ise Türkiye'nin İslam ülkelerine bu kadar yakınlaşmasını doğru bulmadığını söyledi. Başbakan Erdoğan'ın, İsrail'in Filistinlilere uyguladığı politikayı 'devlet terörü' olarak nitelendirmesi, deneklerin yüzde 77.5'i tarafından olumlu bulunurken, yüzde 12.3'ü ise bu nitelemeyi olumsuz bulduğunu kaydetti.
Araştırma, eski DEP milletvekillerinin serbest bırakılması ile ilgili genel bir kanaati de ortaya çıkardı. Araştırmaya katılanların yüzde 65.8'i Zana ve arkadaşlarının serbest bırakılmasını AB'nin sağladığını söylerken, yüzde 7.7'si bunu yargının, yüzde 10.1'i hükümetin sağladığını belirtti.
ERDOĞAN'IN PERFORMANSI SINIFI GEÇTİ
Araştırma sonucunda Başbakan Erdoğan da performansıyla sınıfı geçti. Deneklerin yüzde 67.3'ü Erdoğan'ın performansını başarılı bulduğunu, yüzde 26.3'ü ise başarısız bulduğunu bildirdi. Araştırma, Erdoğan'ın en beğenilen özelliğinin cesaret ve kararlılığı olduğunu ortaya koyarken Erdoğan, çalışkanlığı, halka yakınlığı ve dürüstlüğü ile de beğeni topladı.
Türkiye'de Haziran ayının en önemli olayının ne olduğu sorusuna ise Araştırmaya katılanların büyük bölümü 'NATO Zirvesi' cevabını verdi. Yüzde 67.4 ile Haziran ayının en önemli olayı olarak gösterine NATO Zirvesi'ni, yüzde 2.7 ile Ankara ve İstanbul'daki bombalı saldırılar, yüzde 2.7 ile eski DEP milletvekillerinin serbest bırakılması, yüzde 2.2 ile asgari ücrete yapılan zam, yüzde 2 ile Ahmet Priştina'nın ölümü, yüzde 2 ile PKK'nın gündeme gelmesi ve yüzde 1.9 ile ÖSS sınavı izledi.
'Dünyada Haziran ayının en önemli olayı nedir?' sorusuna da deneklerin yüzde 41.5'i NATO Zirvesi cevabını verdi.
Araştırma, Türkiye'nin en önemli sorununun işsizlik olduğunu da ortaya çıkardı. Yüzde 49.6 ile işsizliğin birinci olduğu ankette, ikinciliği yüzde 18.9 ile ekonomi, yüzde 4.7 ile eğitim aldı.
Araştırmaya katılanların yüzde 36.9'u Devlet Güvenlik Mahkemeleri'nin kaldırılmasını olumlu bulduklarını ve desteklediklerini, yüzde 13.7'si ise desteklemediklerini ifade etti.
Heybeliada Ruhban Okulu'nun yeniden açılması ile ilgili çalışmaların demokrasi ve inanç özgürlüğü için gerekli olduğunu düşünenlerin oranı yüzde 28.9 olurken, deneklerin yüzde 14'ü bu çalışmaları desteklemediğini ancak AB için gerekli olduğunu düşündüğünü, yüzde 31.5'i ise olumsuz bulduğunu belirtti.