AKP kongresinde tüzük değişikliği tartışması

Ankara - AK Parti 2. Olağan kongresinde tüzük değişikliği yapılırken, AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay tüzük değişikliğini eleştirdi.

Tüzük değişikliğinin geç de olsa dün kendilerine verildiğini belirten Yarbay, "Tüzük, bir partinin anayasasıdır. Tüzükte 5 yılda 5. kez değiştiriyoruz. Bugüne kadar 44 maddeyi değiştirdik" dedi.

"Tüzük değişikliğiyle alt birimlere verilen yetkilerin üst kademelere verildiğini, cezaların artırıldığını" savunan Yarbay, "Bir parti cezaların artmasıyla değil, sevgiyle ayakta kalır" dedi. Tüzük değişikliği ile alınan grup kararına uymayanın partiden ihraç edilmesinin öngörüldüğünü belirten Yarbay, "Bir parti ne kadar farklı düşünceler bulunuyorsa o parti o kadar başarılı olur.

Reklam
Reklam

Ama bir parti ne kadar içine kapanır ve büzülürse o kadar başarısız olur" dedi.Genel başkanlığa adaylık için delegelerin yüzde 20'si tarafından aday gösterilme şartı getirilmesiyle ilgili olarak da, Yarbay, "Parti başarılı olduğu için kimse fatura kesmiyor genel başkana ama gün gelir başarısız olursa fatura kesilir" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, Yarbay'ın eleştirilerine yanıt verdi. Fırat, şöyle konuştu:

"Bir partide disiplini bozucu hareketlere karşı ceza olmasından daha tabii bir şey olamaz. Demokrasi layüsellik değil. Partinin tartışma platformları bellidir. Oralarda tartışılır ve çoğunluğun aldığı karar tüm partiyi ve üyeleri bağlar. Hiçbirimiz kendi gücümüzle buralara gelmedik. Buralara gelirken AK Parti'nin listelerinde yer alarak geldik. Eğer bunlara uymuyor ve bunlarla büyük çelişki içinde olursanız o organizasyonun içinde olmazsınız."

Fırat, hiç kimsenin bireysel olarak partilerini temsil edemeyeceğini ifade ederek, "hiç kimse şahsi düşüncelerini partimizin düşüncesi gibi ifade edemez"
dedi.

Reklam
Reklam

Partinin bir tüzüğü ve programlı olduğunu hatırlatan Fırat, "Her gün televizyonlara çıkıp, kendisine uzatılan mikrofonlara partiyi ve genel başkanı eleştirmenin demokrasi ile bir ilgisi olamaz. Bu muhalefet için muhalefettir" diye konuştu.

"Her isteyenin genel başkanı olmasının da demokrasi ile bir ilgisi bulunmadığını" kaydeden Fırat, delegenin yüzde 20'sinin desteğini alamayan bir kişinin AK Parti genel başkanlığına aday olmasına ciddiyetle bakamayacağını söyledi.

Fırat, Ersönmez Yarbay'ı eleştirirken de "Sayın Yarbay"ın adaylığını partimizin organlarını kullanarak yürütmesini vicdani bulmuyorum" diye konuştu.