“AKP liberal politikasına geri dönmeli”

“Kürt Açılımı”nın iyi yürütülmediği, bunun sonucunda da Kürtlerle Türklerin sokaklarda çatışmaya başladığı öne sürüldü.

Newsweek dergisince yayımlanan bir makalede “AKP, tüm vatandaşların haklarını artırmaya yönelik bir girişimi başlatmalı. Tek bir gruba özel hakları sağlamak hatadır” denildi. Makalede ayrıca AKP’nin ilk döneminde “liberal, AB yanlısı ve demokratik sözleri"ne geri dönmesi gereğine vurgu yapıldı.

Prestijli Newsweek dergisi, son sayısında Washington Enstitüsü kıdemli uzmanlarından Soner Çağaptay imzasını taşıyan “Türkler, Kürtlere Karşı: Başarısız bir Açılım Kanın Dökülmesini Ateşledi” başlıklı bir makalede “Kürt Açılımı”nın fiyasko ile sonuçlandığı, Türkler ile Kürtlerin sokaklarda çatışmaya başladığı öne sürüldü. Buna karşın, Newsweek’in sık sık makalelerine yer verdiği Çağaptay, “Türkiye, hala uçurum kenarından uzaklaşabilir” de ifadesi kullandı.

Reklam
Reklam

“AKP BAŞARISIZ GAMBİDİNİN BEDELİNİ ÖDÜYOR”

PKK üyelerinin de yer aldığı “Barış grubu”nun Türkiye’ye dönüşü ile yaşanan gelişmelere ve yoğun tepkilere dikkat çekildiği makalede satranç oyuna gönderme yapılarak başarısız bir “gambit” yapıldığı savunuldu, Makalede şöyle devam edildi:

“AKP şimdi, başarısızlıkla sonuçlanan bu gambidinin bededini ödüyor. İktidara geldiği 2002 yılından beri parti, tüm muhalefetten daha zekice hareket etti ve sağlam bir destek oluşturdu. Ancak Kürt açılımının çöküşünün, partinin ilk önemli gerilemeyi yaşamasına neden oldu. Bunun sonucunda da AKP, anketlerde aşağıya kayıyor. Türkiye’nin çoğunluğunu geri kazanmaya yönelik bir girişim ile milliyetçi sicilini ön plana sürdü. Ancak bu strateji, sonuç vermeyecek. Partinin ayrıca, aynı zamanda çok önemli bir seçmen tabanı olan Kürtlerin desteğini de koruması lazım.“

AKP İÇİN “ÇIKIŞ YOLU VAR”

Buna karşın bir “çıkış yolu”nun bulunduğu da vurgulanırken AKP’nin, şimdiye kadar Kürtlere kolektif haklarını sağlamaya çalışırken, bunu, Kürtleri başka grupların üstüne çıkartacak biçimde ve geniş konsensüs aramadan yaptığı öne sürüldü. Bu yaklaşımın Türk toplumunda tepki yarattığı da savunulan makalede şunları denildi:

Reklam
Reklam

“Bunu çözmek için AKP, ülkelerinin, Kürt sorununu ele alması gerektiği konusunda, sıradan Türkleri ikna için çok daha fazla çalışmalı. AKP aynı zamanda, tüm Türk vatandaşlarının hak ve özgürlüklerini artırmak için bir girişimi başlatmalı; örneğin ifade özgürlüğü güçlendirerek. Tek bir gruba özel haklar sağlamak hatadır.”

Newsweek’deki makalede böyle bir stratejinin, AB’den de destek sağlayacağı belirtilirken “İktidarının ilk döneminde AKP, AB katılımı konusunda çok çaba gösterdi ama 2005 yılında Brüksel’de muhalefetle karşıladıktan sonra sürece olan ilgisi azaldı. Partinin, sadece kendisi için değil, aynı zamanda Türkiye’yi daha çok şiddetten korumak amacıyla, ilk dönemin verdiği, liberal, AB yanlısı ve demokratik sözlerine geri dönmesinin zamanı çoktan geldi.”(ANKA)